*

Saara Huttunen Ei ehkä sittenkään niin vihainen feministi

Kaikki blogit puheenaiheesta Turkistarhaus

Turkistarhauksemme eläinrääkkäystä

Se tosin on tullut esiin aikaisemminkin.

Suomi on maailman johtava maa turkistuotannossa. Haluamme tehdä rahaa rääkätyillä eläimillä. Voisimme senkin tehdä toisin.

Ks. kuva:  

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201708152200328511_u0.shtml

Monet maat ovat kieltäneet turkistarhauksen.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002659988.html

Jos kuitenkin haluamme turkistarhausta, voisimme tehdä sen eettisesti. Voisimme luoda siitä jopa brändin. 

 

Sivistynyt maa tunnetaan mm. siitä, miten se kohtelee omia vanhuksiaan ja eläimiä.

Sokos astui miinaan

Saimme viime viikolla todistaa outoa mediasirkusta turkisten ympärillä. Eläinaktivistijärjestö Animalian aktiivisen some-painostuksen jälkeen S-ryhmä ilmoitti, että sen tavarataloketju Sokos ei enää hyväksy valikoimiinsa turkiksia tai turkissomisteita. Päätöstä perusteltiin vastuullisuudella, eettisyydellä ja eläinten oikeuksilla. Asiasta nousi valtava mylläkkä, joka monien käänteiden jälkeen lopulta johti S-ryhmän päätöksen perumiseen ja myös turkistarhaukseen liittyvän kannan takaisinvetoon.

Mielensäpahoittajia putoili kuin turkin hihasta

Osuuskaupan turkikset oli mielenkiintoinen farssi. Joulukuun kahdeksantena Sokos ilmoitti luopuvansa aidoilla turkiksilla somistettujen vaatteitten myynnistä. "Meille on tärkeää, että valikoimissamme olevien eläinperäisten tuotteiden ja raaka-aineiden tuotannossa kunnioitetaan eläinten oikeuksia ja huolehditaan eläinten hyvinvoinnista", Sokoksen myyntijohtaja Juha Tihlman sanoi tiedotteessa.

Turkistarhauksen eettisyys Suomessa

S-ryhmän päätös ja sen pyörtäminen on nostanut jälleen pinnalle keskustelun turkistarhauksen eettisyydestä. Tämä on hyvä asia, sillä keskustelu on laantunut eduskunnan hylättyä kansalaisaloitteen turkistarhauksen lopettamiseksi Suomessa. Ongelma ei kuitenkaan ole poistunut ja vaatii edelleen huomiota.

Pitäisi ainakin ymmärtää, vaikka menee tunteisiin

Kun ottaa kantaa vaikkapa turkistarhaukseen tai metsästykseen, joutuu väistämättä hirvittävään myllytykseen. Huolestuttavinta viime päivien keskustelussa on ollut se suuri vihapuheen määrä, jota asiassa on esitetty. Allekirjoittaneellekin on tarjottu milloin sähköteloitusta tai hirttämistä. Moni tuntuu puolustelevan vihapuhetta aina silloin, kun se tukee omaa agendaa. Tämä asenne on johtanut siihen, että täysin sopimattomasta kielenkäytöstä ja uhkauksista on tullut yhteiskunnassamme arkipäivää. Muutos tähän syntyy vain ymmärrystä lisäämällä.

Kiitos Sokos eettisestä valinnasta

Luin ilolla Sokoksen päätöksestä jättää turkista sisältävät tuotteet pois valikoimista. Uskon valtaosan suomalaisista arvostavan päätöstä. Muutama keskustapoliitikko on nostanut kapinan ja yrittää organisoida boikottia Sokosta vastaan. Kuten Keskustan kuntapoliitikon Elina Lappalaisen kannanotto kertoo, myös sieltä suunnalta löytyy kannatusta Sokoksen valitsemalle linjalle. 

Turkistarhaus, Sokos ja kilpaa moralisointi

Sokoksen päätös lopettaa turkisten myyminen kokonaan on herättänyt tunteita puolin ja toisin. Tämä uutinen on nostanut monen vaikuttajan niskavillat pystyyn. Keskusta on maaseudun puolue, joka pitää viljelijöiden, maito- ja lihatilallisten ja tarhaajien puolta, joten Keskustalta olikin odotettavissa vastalause. He ovat äänestäjiensä puolella.

En kuitenkaan näe syytä, miksi valtion tulisi puuttua yksittäisen ketjun omaan päätökseen toimia omalta kannaltaan eettisesti/taloudellisesti? Eihän Sokos ole ilmoittanut, että se lopettaa Suomalaisen turkiksen myymisen kokonaan?

Voi tätä lapsellisuuden määrää

Nyt on maassamme räjäytetty taas oikea karvapommi. S-ryhmä kelvoton kehtasi ilmoittaa,ettei se enää myy aidoilla turkiksilla koristeltuja asusteita. Siitä se metakka syntyi, vaikka ketju ei ilmoituksensa mukaan ole myynyt kokonaisia turkisasusteita liki kymmeneen vuoteen. Se päätös ei silloin haitannut, nyt asujen pienet koristeet aiheuttavat oikean uutispommin.

Eläinkysymys on peruuttamattomasti politisoitunut

Elisa Aaltolan ja Sami Kedon toimittama Eläimet yhteiskunnassa (2015) on Suomen eturivin ajattelijoiden, tieteentekijöiden ja taiteilijoiden kirja siitä, mitä on olla eläin, mitä ihmisen ja eläimen suhde voi parhaimmillaan olla ja millainen on eläimen moraalinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen asema. Kirja tarkastelee eläimen suhdetta useaan yhteiskunnan alueeseen: mediaan, taiteeseen, uskontoon, tieteeseen ja filosofiaan.

Vasemmistoliiton maatalousohjelma myrkkyä pienituloisille ja työllisyydelle

Vasemmistoliiton uusin älynväläys ja Li Anderssonin "ylpeys" on heidän tuore maatalousohjelmansa. (Maaseudun Tulevaisuus, 29.8.2016) Ohjelmassa otetaan kantaa mm. maatalouden tukiin, lihantuotantoon ja metsänomistukseen. Li Andersson, joka kutsuu itseään kasvissyöjäksi, on nähnyt että hänen puolueensa tehtävänä on nyt ajaa samaa ideologista, ellei jopa uskonnollista, tapaa syödä muille vaikka pakolla.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä