Saara Huttunen Ei ehkä sittenkään niin vihainen feministi

Äänestyslupaukseni

Olen jo aiemmin julistanut äänestäväni vain ehdokasta, jolla on riittävästi pokkaa kutsua itseänsä feministiksi. En aio äänestää ehdokasta, joka kannattaa samoja asioita kuin minä, mutta ei uskalla käyttää f-sanaa sen pelossa, että menettää ääniä feministikaapista ulostulomisen vuoksi. Se on pelkuruutta ja yritys ajaa kaksilla rattailla.

Feminismi-termin huonot assosisaatiot eivät ole feministien vaan aktiivisen lokaamiskampanijan syy. Ainut tapa puhdistaa feminismin mainetta on se, että järkevät ihmiset, joita kiinnostaa tasa-arvo ja naisten positiivinen presentaatio mediassa ja yhtäläinen osallistuminen päätöksentekoon, kutsuvat itseään rohkeasti feministeiksi. Joku tulee kuitenkin yhäkin haukkumaan feministejä miesvihaajiksi, mutta juuri sinä voit toiminnallasi osoittaa, että feminismi ei ole miesvihaa, vaan tähtää kaikille parempaan yhteiskuntaan.

 

Toisen äänestyslupaukseni annoin facebooktapahtumassa Tasa-arvoinen äänestyslupaus. Aion äänestää eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka sitoutuu viemään loppuun jo päätetyn lakialoitteen samaa sukupuolta olevien avioliitosta ja adoptio-oikeudesta pariskuntana. Päivi Räsänen ja Mika Niikko ovat muistutelleet meitä siitä, että seuraava eduskunta voi vielä kumota jo päätetyn lakialoitteen tai jättää viemättä sitä eteenpäin. Näin kuitenkaan tulee tuskin käymään, koska suurin osa kansanedustajista haluaisi jo lopettaa homorummutuksen ja siirtyä vatvomaan muita asioita. Ja minun lisäkseni 98 tuhatta ihmistä on lupautunut äänestämään vain tasa-arvoista avioliittolakia kannattavia ehdokkaita.

 

Kolmannen äänestyslupaukseni annan tässä: aion äänestää vain turkisteollisuutta vastustavaa ehdokasta.

Ehdokkaani täytyy siis uskaltaa kutsua itseään feministiksi, kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja vastustaa turkisteollisuutta. Sen lisäksi pidän myös tärkeänä, että ehdokkaani ei halua Suomeen lisää Venäläistä ydinvoimaa ja haluaa lakkauttaa transukupuolisten pakkosterilisaation ja avioliittojen purkamisen. En usko, että minun on vaikeaa löytää tälläistä ehdokasta alueeltani.

 

Millaisia äänestyslupauksia te teette?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (231 kommenttia)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

En ole vielä päättänyt ketä äänestän, varmaa ei tässä vaiheessa ole edes puolue jota äänestän. Ketään en aio äänestää vain tuttavapiiriini kuulumien vuoksi, vaan nämä ehdoton täytettävä.

Mohamed Rasal

Lupaan etten äänestä koskaan vasemmistoliittoa, sehän olisi sama kuin äänestäisi venäjää. Tuohon porukkaan ei voi luottaa.

Ennemmin vaikka persuja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No tarkista nyssit niiden persujen venäjäkannat ensin kuitenkin. Sekä vasemmsitossa että persuissa ja muissakin puolueissa on rosatommiehiä jms.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

neuvostoliitto on kuopattu jo 20 vuotta sitten, eikä vasemmistoliitolla ole mitään yhteyksiä tämänpäivän Venäjään. Tervetuloa vuoteen 2014.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Tässä mies selittää meille miksi feminismi on pielessä ja miten kamalaa maahanmuuttajanaisilla on. Maahanmuuttajanaisilta tai feministeiltä ei kysytty.

"Esimerkiksi My Stealthy Freedom -sivusto on täynnä valokuvia, jossa iranilaiset naiset ovat maansa lainsäädäntöä uhmaten heittäneet huivin nurkkaan ja antavat hiustensa hulmuta vapaina. Somalialaissyntyinen feministi Ayaan Hirsi Ali taas on arvostellut voimakkaasti naisten ympärileikkauksia ja naisen asemaa islamissa. Puhumattakaan Nobel-palkitusta, Taliban-liikkeen keskiaikaisia ajattelumalleja vastustavasta Malala Yousafzaista.
...
Tällaiset naiset tuntuvat olevan länsimaiselle feministille kauhistus."

Joopajoo. Kaikista näistä muistan nähneeni linkkejä hyvänsävyistä keskustelua feministiyhteisöissä. Mutta tässä nyt taas on vaan oletettu eikä otettu selvää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Aion äänestää vain sellaisen puolueen ehdokasta, jonka eduskuntaryhmä vastusti yksimielisesti Fennovoimaa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

7 kansanedustajaa 10:stä on puolueelle riittävän selvä Rosatomia vastustava enemmistö. Yksimielisyysvaatimus olisi autoritaarista. Kaikissa on tietysti aina jotakin vikaa, ja kaikki syrjivät aina jollakin perusteella.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mitä merkitystä on feminismillä maassa, jossa sukupuolia ei enää ole. Nainen on naisen aviopuoliso, ja huomena halutaan, että Luciaakin voisi esittää mies. Niin. Jeesustakin on esittänyt nainen Helsingissä Via Crucis näytelmässä.
Minä ostan pojanpojilleni nallipyssyjä, jos vielä on jotain pelastettavissa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Siis, pitäisikö alkaa kannattamaan feminismiä ihan vain sen takia, että erot sukupuolten välillä huomioidaan ?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Miksi pitää nimenomaan kutsua itseään feministiksi? Ei feministi-sanan käyttämättömyys välttämättä johdu tuollaisista epämääräisistä peloista, vaikka ajaisikin tasa-arvoa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mielestäni on säälittävää kaksilla rattailla ajelua yrittää miellyttää sekä feministejä, että ihmisiä jotka näkevät feminismi-sanan demonina. Jos minua haluaa miellyttää, uskaltaa kutsua itseään rehellisesti feministiksi.
Ja lopulta pelkästään tasa-arvon nimellinen kannattaminen ei riitä minulle. Pelkät negatiiviset oikeudet eli, että naisilta ei kielletä työntekoa ja koulutusta ei riitä. Pitäisi myös puuttua ongelmiin kuten miksi naisia valmistuu samalta alalta yhtä paljon mutta töitä omalta alalta saa suurimmaksi osaksi miehet. Miksi naisvaltaisilla aloilla on pienempi palkka? En myöskään äänestäisi ehdokasta joka on valmis sanomaan, että kyllä naiset saa mennä työelämään jos haluavat, mutta eikös naisten paikka oikeastaan ole kotona hoitamassa lasta jne.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Kyseessähän ei välttämättä ole kaksilla rattailla ajelu ollenkaan.

"tasa-arvon nimellinen kannattaminen" Voidaan ihan perustellusti sanoa että jotkut feministitkin kannattavat tasa-arvoa vain nimellisesti. Riittääkö sinulle siis pelkkä feministiksi itsensä julistaminen, vai pitääkö mielestäsi ajaa naisasian lisäksi myös miesten asioita?

"Pitäisi myös puuttua ongelmiin kuten miksi naisia valmistuu samalta alalta yhtä paljon mutta töitä omalta alalta saa suurimmaksi osaksi miehet."

Pitäisikö puuttua myös sellaiseen asiaan että yliopisto-opiskelijoista useimmat ovat naisia? Entä siihen että opettajista suurin osa on naisia?

"En myöskään äänestäisi ehdokasta joka on valmis sanomaan, että kyllä naiset saa mennä työelämään jos haluavat, mutta eikös naisten paikka oikeastaan ole kotona hoitamassa lasta jne."

Ei tuon tajuamiseen feminismiä tarvita. Ei ehkä kannata jaotella maailmaa linjalle feministi-dorka.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #21

Naisasialiike ei ole olemassa siksi, että se hoitaisi kaikki miestenkin ongelmat niin miesasialiike voi keskittyä dissaamaan feministejä ja suoltamaan tälläistä laatusisältöä http://www.miesasia.fi/

Olemassa on myös mieskiintiöitä naisvaltaisilla aloilla.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #69

Jännä, kuvittelin sinut sellaiseksi feministiksi joka olisi sitä mieltä että feminismi ajaa myös miesten asiaa, kuten tämä joka oli Laasasen kanssa feminismi-illassa.

No, hienoa että myönnät feminismin ajavan vain naisten aseman parantamista eikä niinkään tasa-arvoa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #73

Monesti ajaakin, mutta mun mielestä meidän oikeastaan pitäisikin lopettaa miesten asioiden hoitaminen miesten puolesta, koska sitä varten ei feminismiä ole luotu, ja miehet on päästetty tuudittumaan tilaan, jossa he voivat aina jättää ongelmansa jonkun muun hoidettavaksi. Nyt on jo korkea aika, että miehet alkavat ihan oikeasti huolehtimaan omista tasa-arvo-ongelmistaan. Ehkäpä miesasia-aktivistit feministin lopetettua heidän hommiensa hoitamisen, että miesten suurin tasa-arvo-ongelma ei olekkaan se, että ei saa pillua keltä haluaa.

Miesten asioita tulee ajettua myös tahattomasti, koska sukupuolirooliodotusten kyseenalaistaminen ja murtaminen hyödyntää kaikkia. Kaikkia saavat elää omannäköistä elämäänsä sen sijaan, että pitää tehdä niin tai näin koska olet mies tai nainen.

Tavoitteena feminismissä on tasa-arvo, ei esim. naisten ylivalta. Jos miehet eivät hoida aktiivisesti omia tasa-arvo-ongelmiaan, käy ennenpitkää niin, että naisten asema ajaa miesten aseman ohi. En kuitenkaan näe miksi tämä olisi feministien ongelma, eikä miesaktivistien jotka ovat todellisten ongelmien sijaan keskittyneet jauhamaan naisten tatuoinneista ja siitä kuinka tyhmiä feministit ovat.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #86

"pitäisikin lopettaa miesten asioiden hoitaminen miesten puolesta"

"miehet on päästetty tuudittumaan tilaan, jossa he voivat aina jättää ongelmansa jonkun muun hoidettavaksi."

Mitähän miesten asioita feministit ovat saaneet hoidettua? :D

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #86

Hyvä, että myönnät, ettei sinulle feminismi aja samoja asioita kuin tasa-arvo. Määrittelemäsi feminismi ja aitoon tasa-arvoon pyrkivä feminismi ovat sisällöltään voimakkaasti eri asioita ja uskoakseni juuri tämä ristiriita on ollut omiaan luomaan feminismille pahaa mainetta. On liikaa niitä, jotka ajavat tasa-arvon nimissä oman sukupuolensa (eturyhmänsä) etuja väittäen tavoitteena olevan tasa-arvon.

Olisikin kaikkien kannalta hyvä, jos aidot tasa-arvopyrkimykset erotetaan eturyhmäpolitikoinnista myös termitasolla.

Mitä miesten tasa-arvoon tulee, niin älä ihmeessä sorru kuvittelemaan, että Laasanen on se miesten tasa-arvon mallikuva. Hän on sitä yhtä paljon kuin joku vanhanajan tiukkapipoinen miestenvihaaja olisi nykyfeminismin mallikuva. Jos haluat, että feminismitermin karkeimmat vääristymät korjaantuvat, niin olisi edes toivottavaa, ettet käyttäisi vastaavia vääristymiä miesliikkeestä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #143

Laasanen toki valitsee tarkoin mitä hän haluaa tuoda esille eikä tuo valinta aina ole täysin tasapainoisesti tehty, mutta totuuden nimissä on sanottava, että kaikki mitä hän sanoo, on poikkeuksetta äärimmäisen loogisesti perusteltua ja faktapohjaltaan täydellistä.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #144

"..on poikkeuksetta äärimmäisen loogisesti perusteltua "

Juha hyvä, älä kapeakatseisuuden vallata mieltäsi. Logiikoja kun on monenlaisia. On olemassa myös naisen logiikka, ja sen perusteella Laasasen puheet eivät ole loogisia. :)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #143

Ei mun pyrkimyksenä ole mikään epäaito feministi. Tavoitteena on tasa-arvo ja mä työskentelen omasta näkökulmastani sen eteen. Miesnäkökulma ei sattuneista syistä ole se mulle läheisin näkökulma.

Tavoitteena ei edelleenkään ole esimerkiksi miesten alistaminen tai naisten ylivalta. Mutta mielestäni en työskentele miesten alistamisen hyväksy silloin kun en aktiivisesti työskentele miesten ongelmien ratkaisun eteen.

Valitettavasti vain hiekanjyvä kaikista miesasia-aktivismiin liittyvästä näkemästäni materiaalista ei ole karseaa sontaa. Laasanen ei ole ainut, sitten on esimerkiksi sivutot kuten tämä http://www.miesasia.fi
esimerkkiotsikoita sivuston laadukkaasta sisällöstä:
"Miesten kuuluu saada naisia suurempaa palkkaa"
"Bikininaista lyötiin suoraan kasvoihin kesken kilpailun"

Jori Halmekoski Vastaus kommenttiin #149

Hehheh, laitapa feminatsismi hakuun googleen, niin löydät vähintään yhtä tasokasta misandriaa ja sitä "ei-feminsimiä". Ja sitä on vielä tuota "sovinismia" HUOMATTAVASTI ENEMMÄN. Lue Scum-manifesti ja tule sitten itkemään miesasia.fistä... Haet paskaa vastapuolesta (lokaat) ja silti olet vihainen, kun toinen puoli tekee samoin. Fail.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #149

Teetkö useinkin päätelmiä sisällöstä pelkkien otsikoiden perusteella? Tuo "Miesten kuuluu saada naisia suurempaa palkkaa" -otsikoitu juttu on muuten erinomainen ja suositeltava kirjoitus, jonka varsinainen aihe on mediakritiikki ja palkanmäärittely.

Itse asiassa juttu on niin hyvä, että laitan tähän suoran linkin siihen, koska miesasia.fi:n etusivultahan se varmaan melko nopeasti katoaa. Huttuselle siitä ei ole hyötyä, mutta ehkä joku muu lukija tulee vilkaisseeksi sitä.

http://www.miesasia.fi/2014/12/miesten-kuuluu-saad...

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #149

Vähän kuin Putinkin ajaa Venäjällä tasa-arvoa ja työskentelee omasta näkökulmastaan sen eteen. Homonäkökulma ei nyt sattuneesta syystä ole hänelle se läheisin näkökulma. :D

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #86

Huttunen kirjoitti: "Miesten asioita tulee ajettua myös tahattomasti, koska sukupuolirooliodotusten kyseenalaistaminen ja murtaminen hyödyntää kaikkia. Kaikkia saavat elää omannäköistä elämäänsä sen sijaan, että pitää tehdä niin tai näin koska olet mies tai nainen."

Juuri näin. Jos Huttunen olisi ehdolla ja samassa vaalipiirissä, saattaisin harkita äänestäväni.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #69

"Naisasialiike ei ole olemassa siksi, että se hoitaisi kaikki miestenkin ongelmat"

Eli siis tasa-arvolla ja feminismillä ei ole mitään tekemistä keskenään, muuta kuin feministien kaksilla rattailla ajelu ja härski valehtelu.

Jori Halmekoski Vastaus kommenttiin #69

Eli samaa paskaa, mitä oma femi(sovi)nistijärjestösikin tekee... Hienoa, ON MYÖS mieskiintiöitä... Mahtavaa... Kumpiakohan on enemmän?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #188

Mikä ja kuka on tämä "miehinen mies", Jori Halmekoski, joka rohkeasti ja keskustelusääntöjen vastaisesti, kirjoittelee typeryyksiä ilman tunnistettavaa kasvokuvaa?

Onko hänkin niitä öisin ja pakkasessa töitä tekeviä sähköasentajia?

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

MInäkin lupaan äänestää vasemmistolaista miestä tasa-arvon nimissä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eiköhän parhaiten naisten asemaa edistä äänestämällä (nais)ehdokasta, joka keskittyy enemmän oikeasti merkittäviin asioihin. :)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

En myöskään aio äänestää ihmistä, jonka mielestä homojen ja transsukupuolisten ihmisten oikeudet eivät ole kovin merkittäviä asioita.

Ja toisaalta nämä ovat nimenomaan ne ehdot, en äänestä ketä vaan naista vain sukupuolensa vuoksi. Ja ymmärrän, että nainen voi olla myös sovinistinen tai muuten vaan ajatuksissaan taantumuksellinen.

Jori Halmekoski

Turhaa kainostelua, aja ihan rehellisesti vain femmalesbojen (ei pahojen miesten keskinäisen irstailun tukemista...) ja trasutkin ovat suurimmaksi osaksi miehiä, elä ny herran tähden sellaista tue! Vai onksse se, että ne miehet niinku haluu olla naisii ja siksi hyviä... Nainenkin VOI olla, mutta mies ON tätä luonnostaan. Feministinismiä....

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"järkevät ihmiset, joita kiinnostaa tasa-arvo ja naisten positiivinen presentaatio mediassa ja yhtäläinen osallistuminen päätöksentekoon, kutsuvat itseään rohkeasti feministeiksi."

Koska olen järkevä ja kannatan tasa-arvoa sekä kaikkien mahdollisuutta yhtäläiseen osallistumiseen päätöksentekoon, niin enkö ole feministi, jos naisten positiivisen presentaation sijasta peräänkuulutan totuudenmukaista ja realistista presentaatiota?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Perjaatteessa kuka vaan feministiksi itseään kutsuva on feministi. Mutta harvoin sellainen ihminen joka haluaa nähdä mediassa naisia vain negatiivisessa valossa haluaisi sanoa itseään feministiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja oman määritelmäsi mukaan heistä saa puhua vain positiivista, jotta kelpaa feministiksi.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #22

Jännä miten luit "ei vain negatiivinen"="vain positiinen".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #87

Se toteamus tuli blogimerkinnästäsi, ei tuosta viimeisestä kommentista.

("... joita kiinnostaa tasa-arvo ja naisten positiivinen presentaatio mediassa ...")

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #89

Presentaatio? Onko se lahjojen antamista? "Present" (eng.) = lahja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #196

Tuota sinun pitäisi kysyä Saaralta, koska hän sen oli kirjoittanut, mutta tokihan presentaatio tarkoittaa "esitystä".

T Piepponen

Keppeet on tärkeysjärjestykset joillakin.

Juuri siksi tähän sirkukseen ei yksikään realisti usko enää pätkääkään.

Feminismi on uskonnon kaltainen ideologia jossa dogmaattisesti sivuutetaan luonnollisia muuttumattomia faktoja. Lahkojen kokouksissa näkee vastaavaa.

Mihis ne jo tarhatut eläimet muuten meinasit pistää? Lasketaanko tuhoretkille luontoon kuin partisaanit konsanaan, vai tehdäänkö kerralla kaikista niistä rukkasia? Kyllähän se asia pitää jotenkin käytännössä ratkaista eikä vaan ulista fiilispäissään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mitkä "luonnolliset muuttumattomat faktat" feminismi sivuuttaa? Tarkoitatko kenties jotain että naisten paikka keittiössä on merkitty geeneihin. Jos näin, niin toivon, että voit osoittaa tarkalleen ne geenit missä näin on määrätty.

Turkistarhojen lakkauttamisessa annettaisiin muutaman vuoden siirtymäaika, jonka aikana vanhat eläimet tapetaan ja uusia ei enää oteta sisälle ja tarhaajat voivat kehitellä jotain muuta elinkeinoa. Kukaan ei ole ehdottanut nykyisten turkisteläinten vapauttamista. Rukkasiksihan (=turkistuotteiksi) ne kaikki oli menossa kuitenkin joten en ymmärrä tota syyllistämisyritystä.

Mun käytännön ratkaisuja turkisongelmaan voit lukea täältä http://saarahuttunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1345... ja täältä http://saarahuttunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1356...

Jori Halmekoski

"Luonnonjärjestyksestä" en tiedä, kaikki mitä ihminen tekee on enemmän tai vähemmän "luonnotonta". Seksiasoissakin eläimiin sekaantuminen olisi lienee "luonnonjärjestyksen" mukaista puhumattakaan lapsiinsekaatumisesta, joka on enemmän kuin tapa ja normaali käytäntö monissa eläimissä ja se, että naaras syö koiraan seksin jälkeen (mihin femmarit tosin pyrkivätkin...). Se meistä niin "erikoisia" niihin ns. eläimiin tekeekin. Mutta mutta... Femmarit sortuvat omiin nunnanlahkeisiinsa ajaessaan ja saarnatessaan suu vaahdossa "tasa-arvosta", joka ei sitä ole. Periaatteessa minkään liikkeen EI TARVITSE tukea mitään, mikä ei ole omassa ohjelmistossa, mutta miksi helvetissä miehen sitten täytyisi tukea vastapuolta myöskään. Pitäkää femmariuskonne, minä ajan tasa-arvoa. Ja puhuit myös "perusarvojen pakkosyötöstä". Nykinen hipsterikullttuuri viherstalinistisen rottweilerinsa, keltaisen median kanssa, joissa femmarius on muotia ja nyt IN (tosi siistii!) pakko syöttää omaa aivokuollutta paskaansa (kuten aikoinaan sovinistit tekivät, tosin nyt huomattavasti aatteellisemmin) kaikille ja jos et ole feminatsi, olet sovinisti... "Jos et ole meidän puolella, olet meitä vastaan" - mm. feministinero George W. Bush...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minulle sukupuoli ja puolue ovat kohtalaisen yhdentekeviä. Etsin ehdokkaani melko rohkeasti yli puoluerajojen.

Valintani osuu yleensä sellaiseen henkilöön, jolla on omasta näkökulmastani tervehenkinen arvomaailma, riittävän hyvä koulutus tarttua edustajantyön monivivahteisiin haasteisiin. Mitä enemmän osa-alueita hän edes auttavasti tuntee, sitä parempi. Tärkeää ehdokkaalle on myös, että hänellä on riittävän hyvä vaikuttamiskyky ja karisma sekä sosiaaliset taidot, jotta hän voi levittää hyviä arvoja ja järkeviä tekoja eduskuntaan. Ehdokkaani saa mielellään olla hyvä puhuja tai kirjoittaja, etteivät hyvät ajatukset hautaudu helppoheikkien liturgioiden pimentoon. Hieman vaihtelee osuuko valinta kokemukseen ja vuorovaikutustaitoihin vai innokkaaseen ja energiseen nuoruuteen.

Rakastan vaaleja, joten en jätä äänestämättä. Aina on ehdokas löytynyt.
Toivon todella, että tällä kertaa saataisiin kokoon hieman parempi remmi. Kuluneet neljä vuotta ovat olleet enemmän tai vähemmän fiasko, tosin hyviäkin hetkiä on ollut.

Jonas Hellgren

Harmi Petralle, kun Jussi Halla-Aho ei ole enää ehdokkaana. ;)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinun pitää ehdottomasti pitää kiinni mielipiteistäsi. Olet yksi tämän blogistanin suurimpia ajattelijoita, jonka nerokkuuden voittaa vain osottamasi nöyryys ymmärtämättömiä kohtaan.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Aion ohittaa kommenttisi sarkastisuuden ja sanon vain että kiitos.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Feministi on rasisti. Feministi erottee ihmiset sukupuolen mukaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saahan ihmiset perustelluista syistä erotella sukupuolen mukaan, mutta se ei saa merkitä etuoikeuksia kummallekaan sukupuolelle. Useimmat nykyajan feministit peräänkuuluttavat juuri niitä naisten etuoikeuksia ja sitä vierastan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitähän etuoikeuksia tarkoitat?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #197

Esimerkiksi juuri niitä naiskiintiöitä, samaa tulotasoa pienemmällä työtuntimäärällä tai kuten aiemmin mainitsemani tapaus, jossa Ruotsin feministipuolueen puheenjohtaja esitti miehille korkeampaa veroprosenttia.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mä en tiennytkään, että eri sukupuolet ovat eri rotuja. Ja feministit ovat yleensä tupanneet vastustamaan tälläistä sukupuolen perusteella tapahtuvaa erottelua. Ovatko siis kaikki muut kuin feministit sitten rasisteja?

Mutta mulla on sellainen fiilis, että kukaan ei hyödy mitään siitä jos jään sun kanssa vääntämään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaatimus sukupuolikiintiöistä on erottelua ja mielestäni fundamentaalisen väärin. Kaikkien pitäisi olla tasa-arvoisia sukupuoleen katsomatta.

Suomessa sentään yleensä puhutaan sukupuolikiintiöistä, mutta Saksassa feministit vaativat suoraan "naiskiintiöitä". Mieskiintiöistä ei siis ole väliä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #26

Sukupuolikiintiöt on luotu juuri siksi, koska kaikilla ei ollut tasa-arvoista mahdollisuutta saada paikkaa.
http://i49.tinypic.com/166tfa.jpg tämä kuva havainnollistaa pointtia hyvin.

Mieskiintöitä on myös käytössä aloilla jotka on naisvaltaisia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #33

Tasa-arvovaltuuskunnassa ja sen toimistossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #126

Eikös siellä ole mieskiintiö tasan nolla?

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #128

Kiintiö on nostettu nollasta yhteen. Tosin millaisen feminismivakuutuksen kyseinen henkilö joutui allerjoittamaan, ennen sen kassakaappiin sulkemista, emme tiedä.

Käyttäjän oiskonoin kuva
Juhani Kautto Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #33

Kaikissa valtuustojen ja eduskunnan luottamuselimissä.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #29

Tuossa kuvassa katsotaan maksullista jalkapallo-ottelua pummilla aidan takaa ja toisekseen missään ei kerrota jos vaikka tuo pikkujantteri oli ihan omilla kyvyillään kasannut tuon tornin jotta näki ottelun.

Eikä tuossa ole kyse muutenkaan johtopaikoista vaan solidaarisesta kaverin auttamisesta.

Pestien jakelu puoluekirja/sukupuoli/muu h*m*stelu-perustein on täysin mieletöntä toimintaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Ja jos siitä kuvasta halutaan poimia symboliikkaa feminismikeskusteluun, niin silloin sen kuvan sanoma on lähinnä sellainen, että "naisia pitää pönkittää, koska he eivät luontaisesti ole yhtä hyviä kuin miehet".

T Piepponen Vastaus kommenttiin #41
Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #41

"naisia pitää pönkittää, koska he eivät luontaisesti ole yhtä hyviä kuin miehet".

Tätä totuutta ei saa sanoa ääneen.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #29

Milloin saadaan naiskiintiöt esimerkiksi itsemurhiin, Darwin-awards-palkinnon ansainneille idioottimaisille tempauksille, vangeille tai vaikka pälvikaljuille?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #66

Sittenkun naisista tulee yhtä tyhmiä kuin miehistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #70

Varsinkin tuo pälvikaljuisuus on tyhmyyden huippu!

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #70

Hyvä että sinä olet päässyt yleistysten ja sukupuolierottelun yläpuolelle.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #96

Molemmissa ääripäissä on enemmän miehiä, kun naiset jäävät pääosin darwin awards - nobelvoittajat-janassa keskelle.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #100

Eikö sama voi päteä myös pörssiyhtiöiden johto - työttömät elämäntapaluuserit - akselille?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #108

Ilmeisesti juurikin niin, ellei joku toisin todista

Jori Halmekoski Vastaus kommenttiin #70

Se tapahtui jo uskomasi Raamatun mukaan ensimmäisenä ihmisen päivänä, kun Aatamia tyhmempi (toim. huom.) Eeva vei jo silloin viatonta miestä kuin pässiä narussa kohti Helvettiä ja sen esikartanoa, Maapalloa. Ups.. sehän olikin "maapala" ainakin keskiaikasen virallisen käsityksen mukaan. Varo, ettet putoa laidalta kun kuljet noin logiikan rajamailla... Ja ihan vakavasti puhuen, sekin lienee tasa-arvoa, että naiset OVAT ja ovat aina olleet vähintään yhtä tyhmiä kuin kolikon toinen puoli. Muuten miestenkään tyhmyys ei liene olisi mahdollista, patsi femmaridarwinistitutkijoiden mukaan tietysti, joiden luotettavuusarvo on sama kuin kreationistisen "tieteen" tutkimuksen arvo (josta eräs hellari täällä USassakin vauhkoaa saunaherätyksensä blogissa...) tai rotuoppien harrastajien pölyttyneet tutkimukset eri rotujen ali-ihmisyydestä. Ja jos taas mennään niihin, sieltä löytyy paljon todisteita ja tietoa siitä, kuinka nainen on mieheen verrattuna ali-ihminen ja täysin aivoton lapsitehdas. Mutta noissa palkinnoissa sovinismi sohii omaan nilkkaan (tai ehkä se on vain femmarien pelon takia), idioottinaisille pitäisi ehdoottmasti jo heidän tasa-arvonsa takia myöntää palkintoja vähintään sama määrä, kuin miehillekin. Aloitetaan vaikka kirjoituksen allekirjoittaneesta ja hänen uskontokuntansa palkisemsesta vaikkapa Freudenthal-palkinnolla suomensukuisten miesten steretypioiden vahventamisesta.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #29

Kuvasi havainnollistaa hyvin pointtia kiintiöistä kyllä. Nimittäin sitä että ei haluta että firmoja johdetaan omilla ansioilla vaan housujen sisällöllä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #76

Mä en kyllä nähnyt siinä kuvassa minkäännäköisiä housujen sisältöjä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #88

Kun vertauskuvallinen ymmärtäminen tuntuu olevan tiukassa, niin sanotaan sitten että pitää osaamattomille antaa ylimääräisiä laatikoita alle. Tämähän on pöljää yritysten kannalta kun siellä voisi olla niitä osaavia johtamassa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #107

Kukaan muu kuin sinä ei ole sanonut, että se johtuisi juuri osaamattomuudesta, että toisilla ei ole samaa lähtötasoa kuin toisilla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Saara, minusta on hienoa, että sinulla on itsellesi selkeitä periaatteita, joita noudatat johdonmukaisesti. Itselleni esim. feminismi ei ehkä ole ihan niin tärkeä asia kotimaisessa kontekstissa, mutta ymmärrän myös sen arvon mikä on saavutetulla, eivätkä kaikki asiat ole tulleet itsestään. Se on ehkä pikemminkin luonnekysymys, koska en pohdi sukupuolta tai naiseuttani kovinkaan paljon enkä ole kokenut että sukupuoleni olisi koskaan ollut este tekemilleni asioille. Minuun alistavasti, vähättelevästi uhkaavasti tai aggressiivisesti suhtautuvat miehet olen nähnyt yksittäistapauksina. Itseni ulkopuolella tapahtuvat seikat katson tilannekohtaisesti. Joskus mies voi olla se sukupuoli, joka on väärin kohdeltu.

Mutta se on merkillepantavaa, että feminismiin jo sanana suhtaudutaan yliampuvan ärhäkästi, se on tarpeeton reaktio. Olen myös ymmärtänyt, että olet saanut osaksesi täysin asiantonta mollaamista vain siksi, että olet uskollinen omille ihanteillesi. Se on suoraan sanottuna ihan pöhköä.

T Piepponen

"Joskus mies voi olla se sukupuoli, joka on väärin kohdeltu."

Feministeille niillä asioilla ei ole mitään merkitystä. Se on päinvastoin ilon aihe.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Saara, minulla on tunne, että kaikki mitä olet blogiisi kirkjoittanut on vain julkisivuasi. Saara..... aivan kuin näkisin lävitsesi: yksin kotonasi rapsutat kissaasi ja mietit "kunpa voisin hylätä tämän vihreän hutun johon olen uponnut kuin suohon, kunpa voisin olla oma itseni ja äänestää miestä isolla M:llä." Sisäinen pikku-Saarasi haluaa antaa äänensä miehelle joka on rohkea, vanhoja arvoja kannattava dinosaurus, joka ei pahemmin perusta telaketjufeministeistä eikä ymmärrä turkistarhaiskuja. Haluat antaa äänesi miehelle joka tulee laittamaan kampoihin homolaille ensi eduskunnan aloittaessa työnsä. Miehelle joka ei määki kuin lammas vaan karjuu kuin leijona.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Öh, miksei Saaran ehdokas voisi aivan hyvin olla mies? En nyt oikein tajunnut tätä Arton purkausta.

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen

Itsellänikin on periaatteena äänestää aina feministiä. Viimeksi äänestin keski-ikäistä heteromiestä.

Feminismin ongelma ei ole feminismi vaan sen tarkoitushakuinen demonisointi.

Jori Halmekoski Vastaus kommenttiin #46

Joka lähtee siitä, että femmarit demonisoivat itse vastapuolen. Touche! Toki aate lähtee siitä, että naisia on sorrettu, mutta lopputulos on sama kuin natseillakin...

Jonas Hellgren

"Öh, miksei Saaran ehdokas voisi aivan hyvin olla mies? "

Mahdotonta. Mies ei voi olla feministi.
Feministiksi itseään kutsuva XY-kromosomiparin omaava henkilö, joko valehtelee saadakseen henkilökohtaista etua, tai sitten hänen sosiaalinen konstruktionsa ei ole mies vaan jotain muuta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #157

Voisitko kertoa, mikä tarkkaan ottaen on "sosiaalinen konstruktio: mies"?

Helpottaisi kirjoittelusi ymmärtämistä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

:D mulla ei ole kissaa tai muuta lemmikkiä.

Pikku-Saara on kyllä tytöttelyn ja alistamisen multihuipentuma. Annan bannit ilman sen kummempia lisävaroitteluja koska en usko, että vairoituksestasi huolimatta tulet tarjoamaan mitään hedelmällistä kommenttia tänne.

Jonas Hellgren

Olisko Iso-Saara sitten osuvampi? Se ei ainakaan ole tytöttelyä ja alistamista, päinvastoin kunnioittavaa ja jopa hieman nuoleskelevaa. Vai pitäisikö vaihtaa rojaalimuotoon Saara Suuri. Numeron saa sitten kun tulee samanniminen seuraaja. Muistaa vaan pysyä kaukana hevosista.

Musta-Saara on nykyisin kielletty, kun N-sana on poliittisesti epäkorrektia. Puna-Saara ei taida olla tällä hetkellävarattu, mutta se vaatisi vielä hieman rajumpia mielipiteitä ja varsinkin jälkeä jättävää toimintaa.

Jori Halmekoski Vastaus kommenttiin #158

Näissä piireissä varmaan p-sanakin on kiellettyä, jo siksikin, että [kursivoi]Amerikan alkuperäisasukkaita[/kursivoi] on nimitelty tällä nimellä. Eipä sikäli, ei kenenkään nimittely ainakaan ihonvärin perusteella ole oikein sen enempää kuin sukupuolenkaan. Aatteet sen sijaan ovat oma lukunsa. Parasta olisi jos kaikki eläisi niin kuin itse haluasivat ilman mitään loanheittoa, todellisuutena se on vielä kaukana.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eikö ole ristiriitaista, että tasa-arvon kannattajaksi väitetyn ideologian nimessäkin viitataan vain toiseen sukupuoleen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Selkeää yksinkertaisuuttako sinä elämästä ja yhteiskunnasta haet? Silloin ei edes tarvitsi vaivautua äänestämään koska sekään ei ole kovin rationaalista. Samalla voisi sukupuolet kokonaan lakkauttaa.

T Piepponen

Pitäisikö mieluummin tavoitella maksimaalista sekavuutta yhteiskunnan osin?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #55

Jep! Ordnung muss es sein, sanoi yksikin kahjo.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei ole ristiriitaa historiallisessa kontekstissa.

Tasa-arvon edistäminen konkretisoituu asiakysymysten kohdalla, jolloinka on asemoiduttava ryhmämuotoisesti ja on myös huomattava, että monia keskeisiä naisasialiikkeen tavotteita ja tavotteiden saavuttamiseksi tarpeellisia keinoja perustellaan niiden laaja-alaisilla, kaikkia hyödyttävillä, vaikutuksilla. Feminismi ei siis pelkästään "aja naisten asiaa".

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Niin ja aivan unohdin. Minusta sinun tulisi neljäntenä kohtana vaatia, että ehdokkaasi hyväksyy vastedes vain miespuoliset Lucia -neidot.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Joku siitä proriteettilistasta mainitsi. Omallani ei ole lucian sukupuoli.

Jonas Hellgren

Entäs Lucifer, se todellinen "valon tuoja".

Käyttäjän iirojurvansuu kuva
Iiro Jurvansuu

Minä olen suunnitellut äänestäväni ehdokasta, joka ei julistaudu feministiksi, kannattaa turkistarhauksen jatkumista koko sydämestään, asettaa oman maan kansalaisten hyvinvoinnin ulkomaalaisten ja Unionin edelle. Pienempinä toiveina haaveilen vapaammasta alkoholipolitiikasta ja kotiseutuni teiden korjaamisesta.

Sanohan Huttunen, voiko mielestäsi tasa-arvoa kannattaa olematta feministi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Turkistarhaus on hirviömäistä julmuutta, mutta se, että olemme tässä tilanteessa on tietenkin pitkän historian jatkumo, eikä esim. Pohjanmaa olisi vaurastunut ilman tarhausta. En syyllistäisi ketään tarhuria siitä, että on kysyntää tuotteelle. Se ei ole itse asiassa heidän vikansa eikä heidän julmuuttaan.

Jotenkin siitä tulisi kuitenkin vähin askelin päästä eroon ja sammuttaa lajien tuotantoversiot. Pitää voida olla muitakin keinoja ilahduttaa naisia ja tehdä heistä näyttäviä, kuin kietoa heidät tarhattuun ketunraatoon. On vähitellen toisten elinkeinojen aikakausi.

Edit. ihan niin ehdoton en kuitenkaan ole. Jos olisi mahdollista perustaa laajoja kettupuistoja tai jotain, joka edes etäisesti muistuttaisi eettistä, olisin toista mieltä. Mutta ei sellaiseen ole kenelläkään resursseja.

Käyttäjän iirojurvansuu kuva
Iiro Jurvansuu

"Jotenkin siitä tulisi kuitenkin vähin askelin päästä eroon" ja " Pitää voida olla muitakin keinoja..." ihailen suunnattomasti päättäväistä ja jämäkkää ilmaisutapaanne. Sekä perusteluanne, joka on pelkistettävissä sanoihin "Minä en tykkää".

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #45

Äläs nyt viitsi, Iiro. Minä en ole raatojen kanssa noviisi. Olen nylkenyt hyljettä, avustanut eläinten täytössä ja kalannahan käsittelyssä. Ei sellainen paljon järkytä. Mutta luulisi nyt kuitenkin, että antifeministinä sinä, Iiro, vastustaisin akkojen hömpötyksiin perustuvaa elinkeinoa.

Ison reviirin petoja en pieneen häkkiin laittaisi, jos minusta on kiinni.

Käyttäjän iirojurvansuu kuva
Iiro Jurvansuu Vastaus kommenttiin #47

Miellän itseni kyllä pikemmin feminismikriitikoksi, kiitos kun oletit puolestani. Ja ettei vain vajottaisi syvemmälle semantiikasta väittelyyn, niin jatkan sitten sinun määritelmälläsi ylpeänä antifeministinä väsymätöntä työtä tasa-arvon puolesta.

Suurin osa nahoista kaupataan Aasiaan. Minulla on sikäläisestä yhteiskunnasta sellainen käsitys että taitavat olla uusrikkaita ukkoja jotka ne turkispalttoot vosuillensa kustantavat, status mielessään ennemmin kuin muoti (se on sitten akkojen hömpötystä).

Ja annetaan muutama vuosituhat aikaa jalostustyölle. Niinhän se on ollut koiran, karjan, lampaiden ja heposten kohdallakin. Olisi jäänyt paljon huvia ja hyötyä saamatta noistakin eläimistä jos samoilla perusteilla olisi muinaisuudessa luovuttu leikistä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #45

Turkisasusteissa on kyse pelkästä muodista, joten eipä niiden käyttämättä jättämiselle tarvitsekaan olla yhtään mitään muita perusteita kuin se, ettei pidä mainituista asusteista tai halua pukeutua niihin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Tasa-arvoa voi kannattaa myös olematta feministi, mutta siinä usein menetetään sellaisia asioita, mitä minä pidän tärkeänä sen ohella, että naisilla ja miehillä on lain kirjassa samat oikeudet ja velvollisuudet. Esimerkiksi just sellaisia teemoja että miten yhteiskunta suhtautuu naiseuteen ja sukupuolisuuteen ylipäätään.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Esimerkiksi just sellaisia teemoja että miten yhteiskunta suhtautuu naiseuteen ja sukupuolisuuteen ylipäätään."

Ettei nyt sekoittuisi feminismi ja liberalismi? Piraattipuolueella esimerkiksi on varsin liberaaleja kantoja sukupuoliasioista.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tiina Rosenberg (Feministiskt initiativ) kannattaa kirjassaan Arvot mekin ansaitsemme (2014) ohimennen avioliittolain muutosta:

”Avioliitto takaa tällä hetkellä perheille ja pareille paremman oikeusturvan kuin avoliitto, ja siitä syystä on tärkeää, että lainsäädäntö on tasa-arvoinen sekä homo- että heteropareille” (2014, 101).

Tämä nyt sitten argumentti samansukupuolisen avioliiton puolesta – siis jos on eriarvoisuutta, niin ratkaistaan ongelma siten, että laajennetaan vähän sitä etuoikeutettujen piiriä ja päästetään pieni vähemmistön vähemmistö sinne paremman oikeusturvan piiriin ja jätetään loput, vähemmistön enemmistö, huonomman oikeusturvan varaan. Muualla maailmassa voisi olla sitä mieltä, että tämä ei ole tasa-arvoista eikä argumentti samansukupuolisen avioliiton puolesta.

Rosenbergin kommentointi ja kannatus on tällä kohdin laimeata kenties sen vuoksi, että hän sukupuolentutkimuksen professorina on hyvin tietoinen siitä seikasta, että monet kuulut tutkijat, joihin kirjan alaluvuissa ja kappaleissa viitataan auktoritatiivisina lähteinä kuten Judith Butler, J. Jack Halberstam (väärin kirjoitettu Rosenbergin lähdeluettelossa), Lisa Duggan) vieroksuvat ja vastustavat samansukupuolista avioliittoa.

Feministeillä on aina ollut suuria vaikeuksia ja suoranaista vihamielisyyttä suhteessa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Äänestän ihmistä joka ajaa matalaa tasaveroa, voimakasta EU-kriittisyyttä ja klassisen liberaaleja yksilönvapauksia.

Eli en missään nimessä kommunistia, feministiä tai hippiä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

En ole tehnyt lupauksia, ja voi olla että tulevissa vaaleissa en jaksa äänestää lainkaan. Saa nyt nähdä. Riippuu siitäkin missä vaalipiirissä asun, Satakunnassa vaiko Pirkanmaalla. Suhteellisen vaalitavan oloissa kokonaislista merkitsee sekin aika paljon.

Feminismi ei käsittääkseni ole mitenkään tasalaatuinen aatevirtaus. Ihan uteliaisuudesta, onko sinulle merkitystä sillä onko ehdokkaasi perinteinen feministi vai kolmannen aallon feministi?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ne, jotka ovat feministejä vain perinteisessä mielessä eli sallivat naisille samat oikeudet kuin miehillekkin, harvoin edes ajattelevat olevansa feministejä. Usein taustalla on jotain vähän uudemman suuntaistakin jos kutsuu itseään avoimesti feministiksi.

Feminismi ei ole ainut perjaate minkä perusteella äänestän, joten en äänestä ketä vaan joka sanoo olevansa feministi. Joten sikäli se ei haittaa, että kyseessä ei ole tasalaatuinen ryhmä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tarkennetaan nyt sen verran, että "perinteisellä" feminismillä tarkoitin toisen aallon feminismiä, jota myös radikaaliksi feminismiksi käsittääkseni kutsutaan.

Se on vähän muutakin kuin mainitsemasi ajatus pelkästä naisten yhtäläisistä oikeuksista miesten kanssa. Siinä otetaan huomioon myös rakenteellinen epätasa-arvo, seksuaalisuuteen ja lasten hankkimiseen tai hankkimatta jättämiseen liittyvät oikeudet, ynnä muu vastaava. Tai no, hittoako minä tätä mansplainailen, koska kaiketikin tiedät asian itse.

Mutta siis yritin tässä kysyä, onko sinulla preferenssejä aatevirtausten sisäisten ilmentymien välillä? Miellyttäisikö kolmannen aallon feminismiä edustava ehdokas enemmän kuin radikaalifeministi? Tämähän siis voi olla merkityksellinen asia ensi vaalikaudella, jos esimerkiksi seksin ostokieltoa aiotaan kiristää, ja siinä seikassa radikaalifeministit ja kolmannen aallon feministit ovat yleensä eri linjoilla.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #91

Ok, ymmärsin perinteisen feminismin liberaalifeminismiksi.
Katson ennemmin vielä yksityiskohtaisemmin ehdokkaan ajamia asioita kuin että lyön lukkoon nyt preferöinkö toisen vai kolmannen aallon feminismiä.

Toisen ja kolmannen aallon feminismien sisällä on kummassakin molempia kantoja seksinmyyntiin liittyen, mutta empä kyllä ole hirveän paljon feministisessä keskustelussa viimeaikoina nähnyt seksinmyynnin täyskieltoa kannattavia kantoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #102

"empä kyllä ole hirveän paljon feministisessä keskustelussa viimeaikoina nähnyt seksinmyynnin täyskieltoa kannattavia kantoja."

Ai, kyllä minä olen. Ja Ruotsissa se on ehdottomasti valtavirtaa, suorastaan MUST!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #105

Jaa, ihme kun en ole törmännyt vaikka päivittäin luen tai vilkaisen facebookista ruotsalaisen feministisen nettilehden postaukset. Toki on joskus ollut jotain tuon tapaista. Ehkä kaksi kertaa viimeisinä vuosina.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #106

Se ei ole Ruotsisssa kovin aktuelli topikki, kun feministit ovat jo saaneet tahtonsa läpi seksin ostokiellon kohdalla. Viime vuosina ruotsalaiset feministit ovat ryhtyneet ajamaan sitä seuraavia askeleita ohjelmassaan, mm. sitä, että miesten tulisi maksaa korkeampaa veroprosenttia kuin naisten.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #111

No se ostokielto tuli aikoja sitten ja sen jälkeen ei ole kuulunut muuta kuin pohdiskelevaa kirjoitusta tuosta monimutkaisesta ja vaikeasta asiasta. Sellaistahan on meilläkin ollut, jotain tyyppiä A-talkin keskusteluja asiasta.
Toi verojuutu taitaa olla joku jonkun heitto joskus. Mutta onhan noita kiva levitellä jos haluaa feministejä mollata, kai.
Feministeillä on kyllä ihan oikeitakin agendoja ja nekin ovat sellaisia jotka herättävät monissa närkästystä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #112

Tietysti se oli jonkun heitto joskus. Se oli sikäläisen feministipuolueen puheenjohtajan virallinen esitys viitisen vuotta sitten. Perusteena oli se, että miehet ovat niin väkivaltaisia naisia kohtaan, että heidän tulee kustantaa enemmän lääkärikuluista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #115

Jos katsoo feminismin historiaa esim Suomessa niin se kietoutuu voimakkaasti työväenliikkeen historian reformipolititiikkaan. Se on hyvä pitää mielessä kun juttelee niiden kanssa jotka vaan kevytmielisyyttään siis näennäistä sellaista esittäen halventavat ja mollaavat feministejä ja keräävät keskusteluobjekteiksi erilaisia heittoja. Jos vaikka naisiin kohdistuvan väkivallan suhteen on tehty joku outo ulostulo niin sen riepottelu kuitenkin on myös helpompaa oikeistoaatetta kannataville ihmisille. sillä vaikka kuva ei ole ihan yksi yhteen ja huojuva talo on nähty niin kuitenkin on niin että yhteiskunnan vähäosaisilla on enemmän kouriintuntuvaa kokemusta sellaisestakin ongelmasta kuin perheväkivalta.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #125

Eli feministipuolueen puheenjohtajan virallinen ihmisiä sukupuolen mukaan eriarvoistava esitys onkin vaan outo ulostulo, kun taas persujen jonkun Alakekkulinjärven varakunnanvaltuutetun kännipäissään naamakirjaan kirjoittama kommentti on puolueen ja kaikkien sen jäsenten virallinen kanta. Oikein Sini, arvot pitää olla järjestyksessä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #160

? Persut voivat minun puolestani tehdä vastaavan kommentin kuin tuo minun jossa liike asetetaan historialliseen poliittiseen kontekstiin. Sen voi ihan hyvin tehdä myös kun joku ylhäällä tai alhaalla puoluehierarkiassa on tehnyt jonkun heiton.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #105

Ruotsin keskustelua en ole aiheesta seurannut ollenkaan joten en osaa vahvistaa tai kiistää väitettäsi. Puhuinkin vain Suomessa käydystä keskustelusta, jota olen seuraillut jonkinverran feministisissä yhteisöissä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aion äänestää itseni näköistä ehdokasta :)

Vasemmistoliiton listalta heitä löytyy...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Voisin hyvin äänestää ehdokasta, jolla on siviilityö Rosatomin palveluksessa, löytyykö?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä voin luvata seuraavaa:

1. Äänestän sellaista ehdokasta, joka ei ole feministi.
2. Äänestän sellaista ehdokasta, joka vastustaa homoliittolakia.
3. Äenestän sellaista ehdokasta, joka ei vastusta turkistarhausta.
4. Äänestän ainoastaan miesehdokasta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minä en aio äänestää ehdokasta joka kutsuu itseään feministiksi. Vaadin ehdokkaaltani tasa-arvoista suhtautumista eri sukupuoliin.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Minä äänestän itseäni - olenhan sentään ehdolla!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taisi olla Pornaisten kunnassa 60-luvun lopulla, kun muuan aviovaimo pahoinpideltiin kunnallisvaalien jälkeen. Hänen ehdokkaana ollut miehensä sai vain yhden äänen.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Oon kuullut saman jutun. On myös sellainen tapaus jossa ehdokas ei ole saanut edes omaa ääntään.

T Piepponen

Hyvä Artsi! Parin viikon paasto ennen vaaleja takaa jytäkän vaalimenestyksen.

Ketjusta ilmenee taas jännä juttu: Kategorisiin "syihin" perustuvan äänestyskäyttäytymisen olemassaolo. Mitä järjettömintä huttua. Onneksi sentään on järkisyilläkin messissä jengiä - sirkus ei silti tule muuttumaan miksikään. Tekis mieli vetoa lyyä.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Satakunnan äänikynnys pienpuolueille ilaman vaaliliittoa on niin korkea, että kahden viikon paastolla ei taida päästä läpi.

Jori Halmekoski

No hyvä, että Lehkamo saa edes sen yhden äänen. Itse äänestän kumivenettä.

Jere Kostiainen

Äänestyslupaukseni on etten äänestä sinua koskaan.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

En usko, että olen ehdolla missään sellaisessa missä sinulla on äänivalta joten no worries

Jonas Hellgren

Pelottavaa äänioikeuden rajoittamista.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Kauppila

Entä sitten nämä vihaiset feministeiksi itseään kutsuvat naiset, jotka ovat sitä mieltä että nainen on alistettu jos nainen meikkaa, laihduttaa tai pitää itsestään huolta? He ovat siis vain puhdistamassa feminismin mainetta?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ai katsos kuka suvaitsee tulla kommentoimaan.

Olen pyörinyt melko feministisissä piireissä enkä ole ikinä kuullut mitään tuollaista kenenkään feministin suusta. Eiköhän nämä taas ole näitä vastapuolen "tälläisiä feministit ovat"-mustamaalaamista.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Kauppila

No offense, mutta sinuna en suvaitsisi edes tulla nettiin, sillä onhan poliisikin sinua kehoittanut poistamaan itsesi internetistä.

Itse olen kuullut näitä argumenttejä ns. feministien suusta aika moneen otteeseen ja minusta tämän kaltaiset lausunnot ovat pääasiassa tehneet hallaa feminismille. Ehkä myös yksi syy on suomalaisen feminismin suurimmat äänitorvet internetissä ja heidän käyttäytyminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #116

Teillä vaikuttaa olevan jotain keskinäistä kissatappelua, josta muut eivät tiedä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #120

En todellakaan tiedä mikä on Janina-Josefiinan ongelma, mutta ilmeisesti hän on seurannut laudoilla kirjoiteltua vihapuhetta minua kohtaan ja omaksunut sen hyvin ajattelematta omilla aivoillaan.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #116

Osaatko kommentoida asiallisesti bloggauksen aihetta vai pitääkö laittaa jäähylle?

Haluatko kenties esimerkiksi linkittää näitä tälläisiä väitteitä feministien esittämänä kerran niitä on niin paljon?

Ja linkkaa toki ne suomalaisten feministien asiattomat käyttäytymiset niin saadaan jotain oikeaa keskusteluun juoruilun ja vihjailun sijaan.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Kauppila Vastaus kommenttiin #122

Hei Saara! Mitä jos vastaisit tähän kysymykseen, etten joutuisi enempää turhautumaan käytökseesi. Valitettavasti elämäni ei ole internetissä, vaan olen kuullut näitä ko. lauseita todellisuudessa. Linkkiä en siis kykene laittamaan, ymmärtänette syyn.

Jos haluat enemmän avautua minulle lautailustani, kirjoita Facebookissa viestiä. Haluan että vastaisit täällä sinulle esitettyihin kysymyksiin ja säästäisit epäolennaisen vaikka henkilökohtaisiin viesteihin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #234

Mihin kysymykseen?
Edellisessä viestissäsi ja tässä viestissäsi ei ollut mitään kysymystä, joten nyt on ihan rehellisesti hämmentynyt mihin kysymyksiin haluat minun vastaavan.

Esität olkiukon, jonka todenperäisyyttä et osoita mitekään, joten en lähde nyt yhtään tässä speukoilaan että mitä se ehkä tarkoittaa jos joku jossain on sanonut, että naisten ei pitäisi meikata.
Enkä minä toisaalta myöskään ole vastuussa siitä mitä kuka tahansa muu feministiksi itseään kutsunut on sanonut, enkä voi tietää mitä heidän päässään on liikkunut silloin kun ovat tälläistä sanoneet. Meillä ei ole mitään feministien pesämieltä jonka avulla osaamme lukea toistemme ajatuksia.

Ja koita toki myös itse pysyä olennaisuuksissa.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Kauppila Vastaus kommenttiin #235

Mitä jos vastaisit kysymykseeni, jonka esitin alkuperäisessä viestissäni, mutta vastausta ei näet ole kuulunut? Eli miten on sitten näiden feministien laita, jotka viljelevät itse stereotypioita? Stereotypioiden viljelyyn olen nimenomaan törmännyt vasemmistolaisissa piireissä, missä ihan todistetusti olen paljon liikkunut. Saara hyvä, kaikki asiat eivät tapahdu internetissä.

Toistan vielä varmuuden vuoksi, eli jos sinulla on jotain sanomista lautailustani, ole hyvä ja lähesty henkilökohtaisin viestein. Sinulla ei tähän asti ole näemmä riittänyt siihen rahkeet, joten voit tällöin myös jättää tämänkaltaiset kommentit pois täällä. Se että olen samaa mieltä kuin moni muu, ei tee mielipiteestäni väärää tai arvotonta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kilttinä poikana seuraan ysikymppisen äitini esimerkkiä ja äänestän Saaran kaltaista ihmistä. Sukupuolella ei ole väliä, mutta arvojen pitää olla kohdallaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmeisesti äänestät valtiovarainministeri Antti Rinnettä ( sd.), joka julkisuudessa on kertonut olevansa "äijäfeministi".

Loikkaus Vasemmistoliitosta SDP:hen on kuin kompastuminen matalaan kynnykseen eli matonreunaan.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Eipä hän taida olla ainut feministi, jota voi äänestää, eikä kyllä minun vaalipiiristäkään. Enkä tiedä mitä mieltä Rinne on turkistarhauksesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hyvän miespuolisen ehdokkaan vuoksi naisen kannattaa vaihtaa omaa vaalipiiriään.

P.S. Rinteen ( sd ) mielipiteen turkistarhauksesta saat selville soittamalla hänelle.

P.P.S. Ole aktiivinen, jätä luontainen feministinen saamattomuutesi ja soita !

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #93

Jos päädyn äänestämään demaria niin minulla on jo vaihtoehto mielessä omasta vaalipiiristä.

Olavi Mansikka

ite äänestän tasaarvon oikeaa kannattajaa en missään nimessä feministiä joka ajaa vain naisten oikeuksia. en kommunisteja enkä varsinkaan niiden kaappiluokkaa eli demareita...

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Toivon todella, että kaikki jotka täällä mainostaa äänestävänsä "oikean tasa-arvon kannattajaa" pitää lupauksensa ja äänestää sellaista ehdokasta joka pitää tasa-arvokysymyksiä tärkeinä.

Olavi Mansikka

en mä mainosta. vastasin vain kysymykseen. ja siksi valitettavasti en voi feministejä äänestää. äänestän vain niitä jotka todellista tasa-arvoa kannattavat

Käyttäjän JyriIlmariHasa kuva
Jyri Hasa

Tuosta tulikin mieleeni... Onko Laasanen ehdokkaana???

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mielestäni koko feminismi on huvittava juttu ja useat naiset kuten Saara Huttunenkin mielellään kannattavat feminismiä. Mutta jos miehenä kannatat sovinismiä, sinut leimataan oitis, vaikka kyse on vain kolikon toisesta puolesta!

Vaikka virallisestihan feminismin vastakohdaksi sanotaan antifeministi tai maskuliinismi, mutta minulle se feminismin vastakohta näyttäytyy sovinismina. Tätä ei vain feministien näkökulmasta haluta tunnustaa!

Minulle siis feminismi ja sovinismi ovat kolikot vastakkaiset puolet!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tykkätkö sä Markku Laitinen sovinismista? Meinaan että jos tykkäät niin et kai sä siihen feminismiä tartte verukkeeksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Sini Lappalainen, minulla ei ole mitään tarvetta olla sen enempää sovinisti kuin feministikään! Ei vaikka kuinka yrittäisit ja haluaisit leimata erimieltä monista asioista kanssasi olevan!

Entä tykkäätkö sinä feminismistä, meinaan jos tykkäät, et kai tarvitse siihen minulle lähes asettamaasi sovinismin leimaa verukkeeksi!?

Minä yksinkertaisesti otin kantaa feminismin ja sovinismin käsitteisiin, jotka mielestäni ovat kolikon eri puolet, vaikka virallinen tulkinta tämän kieltääkin!

Jori Halmekoski

Juu, onhan se kansallismielisyys ihan o.k. Rajansa kaikella, tietysti... Suomen Sisun touhuista en oikein ole päässyt selvyyteen, mutta tuskin se sen pahempi laitos on kuin femmaritkaan...

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Sovinismia ei feministien toimesta nimetä feminismin kääntöpuoleksi, koska feminismi ei todellakaan ole mikään naisten vastine miesten naisvihalle. Mutta olet jo aika selvästi ilmaissut että et tätä mielipidettäsi tule muuttamaan vaikka feminismin todelliset vastakohdat kerrottaisiin joten antaa olla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"feminismi ei todellakaan ole mikään naisten vastine miesten naisvihalle"

Eiväthän miehet naisia vihaa. Toisinpäin vaikuttaa kyllä enemmän näin olevan asian laita ja kyllä sellaiset naiset lähinnä feministeiksi noteerataan. Sovinistit eivät muodosta mitään varsinaista liikettä, vaan he ovat yksilöitä, jotka korostavat maskuliinisuutta ja miehien luontaista pätevyyttä tietyillä elämän alueilla naisiin verrattuna. He antavat naisille kyllä arvon äiteinä ja hellan vartijoina.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #109

Sovinismi on naisvihaa, sen ei ole tarkoituskaan olla eikä se määritelmällisestikkään ole mikään liike.
Sovinistit antavat naisille arvon vain silloin kun naiset toimivat heidän määrittelemiensä ehtojen puitteissa. Minulla on ihan erilainen näkökulma, ihmisarvonäkökulma, jonka mukaan kaikki ihmiset ovat arvokkaita.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #123

Tässä sovinismi asiassa olen Juha Kuikan kanssa samaa mieltä. Olen hiukan yli viidenkymmenen vanha mies, enkä koskaan ole tavannut elämässäni miehiä jotka vihaisivat naisia. Toki olen tavannut miehiä jotka eivät arvosta naisia kovinkaan korkealle, muuten kuin juuri äiteinä ja hellan vartijoina.

Mutta olen tavannut useita naisia jotka todella vihaavat miehiä ja myös näyttävät sen erittäin mieluusti. Olen myös huomannut miten yhteiskunta kohtelee miehiä aivan eritavalla kuin naisia, jo kouluajoista lähtien miehiä syrjitään ja kohdellaan alempiarvoisesti kuin naisia. Olen myös laittanut merkille miten naiset pelkäävät toisten itseään parempia suorituksia, kun miehet mielellään kilpailevat ja kisailevat keskenään ja näyttävät paremmuuttaan, naiset suorastaan loistavat tasaisuudellaan, kukaan ei halua olla toistaan parempi!

Varsinkin omalla ammattialallani, joka liittyy kädentaitoihin, joissa naiset perinteisesti ovat miehiä parempia, naiset oikein pelkäävät itseään parempia miehiä, varsinkin jos nämä uskaltavat näyttää paremmuutensa selvästi!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #123

Tuollainen kansainvälisten termien Suomessa ja suomessa yleistynyt raiskaaminen nostaa aina karvani pystyyn, kiukusta.

"Sovinismi" on kansalliskiihkoilua.

Yhdysvalloista kulttuurilainaksi tarkoitettu "male chauvinist pig" on ilmeisesti ollut suomalaisille, kielitaidottomille, feministeille liian pitkä joko kääntää tai lausua, joten on jätetty vain tuo "kansallisuuskiihko". Samalaisen raiskauksen uhriksi on joutunut esimerkiksi "rasismi", jota käytetään miten milloinkin. Samoin USAsta saapunut, kulttuurilainaksi tarkoitettu "sexism" on ollut näille kielipuolille liian vaikeaa, ilmeisesti, joten rasismi, rotusyrjintä, on saanut syrjäyttää sen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #140

Seksismi-termiä itse käytän toisinaan, mutta se on kyllä hämäävä niille, jotka eivät tiedä sanan merkitystä ennaltaan, ajattelevat sen liittyvän jotenkin seksiin.

Sovinismi suomenkielessä on jo vuosikausia sitten lakannut tarkoittamasta kansalliskiihkoilijaa. Sanojen merkitykset muuttuu.
Englanninkielessä chauvinist ei kuitenkaan ole sovinisti, ja siellä saman ilmaisee yleensä bigot.

Rasismi ei tosiaan liity tähän koska naiset ja miehet eivät ole eri "rotuja".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #151

Minun mielestäni feminismi jos mikä on seksismiä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #166

Voisitko ystävällisesti perustella kantasi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #140

Heyno yrittää puristaa sovinismi-sanaa vanhaan muottiinsa. Se on kuitenkin kehittynyt sitten Nicolas Chauvinin päivien ja Waterloon taistelun. Se tarkoittaa nykyään kaikenlaista kiihkoilua monien erilaisten ryhmittymien erinomaisuuden ja ylivertaisuuden puolesta. Joukkoon mahtuu niin miesten ylivertaisuus (engl. "male chauvinism") kuin naistenkin (engl. "female chauvinism"). Puhutaanpa myös heterosovinismista (engl. "heterochauvinism").

Yltiöisänmaallisuudelle, siis Nicolas Chauvinin hengessä, olisi käytettävissä myös termi "jingoismi". Se toki sisältää joidenkin määritelmien mukaan ihmisen omaksuman aatteen lisäksi myös valtion politiikan harjoittamisen tason.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #173

Kuten totesin, tuo "male chauvinist pig" on nimenomaan yhdysvaltalainen, suomeen (väärin) lainattu termi. "Jingoismi" taas on Enlannin enlantia, "bigot", jota Huttunen ehdotti, samoin Enlannin enlannissa käytetty ja tarkoittaa ylipäätään kiihkoilijaa.

Noita "heterochauvinism" ja "female chauvinism" -termejä en ole itse kummassakaan kielessaä (USA/Englanti) bonannut, mutten suinkaan väitä, etteikö sellaista käyttöä olisi. Lingvistinä kiinnostaisi tietää, missä.

Ongelman ydin ei ole "puristaminen", vaan se, että "kansaivälisyyden" varjolla lainataan termi, jotta käytettäisiin samoja sanoja kuin muualla, koska se muka helpottaa, ja sitten annetaan niille suomessa aivan toisia merkityksiä, mikä sotkee asiaa vain entisestään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #174

Olen ymmärtänyt, että "male chauvinist" on vakiintunut englanninkielen termi ja "male chauvinist pigot" siitä väännetty vitsi. ja "bigot" -sanan olen minäkin ymmärtänyt tarkoittavan yleensä kiihkoilijaa rapakon molemmin puolin.

Merriam-Webster:n nettisanakirja selittää sanan "chauvinism" seuraavasti:
: an attitude that the members of your own sex are always better than those of the opposite sex
: the belief that your country, race, etc., is better than any other

Verkosta löytynyt etymologinen sanakirja tietää sanan merkityksen laajentuneen vuonna 1969 merkitykseen "male chauvinism".

En pikaisella etsimisellä löytänyt mitään viitteitä, että chauvinismi olisi erityisesti yhdysvaltalainen ilmaus ja jongoismi erityisesti englantilainen. Niitä tarjoillaan molemmista peräisin olevissa lähteissä sekä synonyymeinä että selitetään niiden eroa esimerkiksi tyyliin "jingoism means bellicose chauvinism".

Toisaalta kansallis- ja sukupuolikiihkoilun lisäksi sovinismi-sanaa on soviteltu myös ilmauksiin "uskonnollinen sovinismi", "planetaarinen sovinismi", "han sovinismi" j.n.e. Se tuntuu olevan sopiva liitettäväksi miltei mihin tahansa jota joku kiihkomielisesti pitää muita parempana.

Sukupuolistettua sovinismia tarkoittavien ilmaisujen käytön yleisyydestä kertonee jotain niiden lukumäärät netissä hakukoneilla löydettynä:
- "male chauvinism" Google:20500, Bing:97100, Yahoo:110000
- "male chauvinist" Google:366000, Bing:163000 ,Yahoo:183000
- "female chauvinism" Google:17800, Bing:16000; Yahoo:19100
- "female chauvinist" Google:67200, Bing:58400 ,Yahoo:65700
Jotakuinkin siis yleisiä ilmauksia, etenkin miehinen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #222
Jonas Hellgren

Feministisen ajattelun vastapuoli on faktoihin perustuva looginen realismi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Perustelisitko väitteesi? Perustelemattomana se on yhtä pitävä kuin että "feministisen ajattelun vastapuoli on junttius".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#95 Jaa mulla menee vähän erilailla. Mä näen feminismin iloisena asiana. Sit taas kun kohtaan antifeministejä niin tunnen että se feminismin ilo ei ihan riitäkään pitämään nenää veden pinnan yläpuolella. Sovinistit taas voivat olla hauskojakin jos ovat jotenkin huumorintajuisia.
Koska olen kohdannut feminismin nuorena ja optimistisena se liittyy mulla sellaisiin tunteisiin ja muistoihin. Silloinkin oli profeministimiehiä nurkissa ja kaiken maailman kissanristiäisissä. Seikytluvulla iloisesti kaiken maailman vaihtoehtoporukat risteili Tukholman "paikoissa".
Mä en leimannut sua sovinistiksi. En ihan ymmärrä miksi sä otat sen niin taistelevasti vaikka mä oikeastaan esitin kysymyksen kun ihan aidosti mietin sun esittämääsi asetelmaa. Voisin esittää sen kysymyksen uudestaankin, koska koin ettet vastannut vaan otit sen hyökkäyksenä. Minusta se oli melko avoin kysymys joka avasi mahdollisuuden monenlaiseen pohdintaan.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Aika köykäiset ovat Saaran vaatimukset.
- Feministi.
- Sukupuolisuvaitsevainen.
- Turkisvastainen.

Niillä avuilla sitä Suomea rakennetaankin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pitää varmaan ilmoittaa että mun profiilikuvan turkis ei ole oma eikä aitoa vaan hetken mielijohteesta tehty kun kierrätysvaate kulki kauttani. Pitäis varmaan vaihtaa.

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

Äänestän vain sellaista joka on vastaan avioliittolakia
Äänestän vain miestä vaikka olen nainen
Äänestän vain miestä joka on korkeasti koulutettu jolla on sivistys
Ja arvomaailma .

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen itse äänestänyt yhden kerran naista eurovaaleissa, yhden kerran presidentinvaaleissa ja yhden kerran eduskuntavaaleissa.

Jonas Hellgren

Oikeiden Miesten Veljeskunta odottaa eroanomustasi.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

femme-sovinistit näkevät miehisen miehen uhkaksi itselleen, siksi he ovat keksineet sukupuolisensitiivisyyden tavaksi sosiaalisesti kuohia miehet.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Määrittele "miehinen mies".

Vaimonhakkaaja?

Jotain muuta?

T Piepponen

Oiskohan kuitenkin jotain täysin muuta, kuten vaikka sitä että kun helmikuussa -30c pakkasilla lämpövoimalan tankopurkain katkeaa kahdelta yöllä niin sinne kiitää ryhmä miehiä, jotka hoitavat homman siitäkin huolimatta, että kaltaisiaan pidetään feministipiireissä yleisesti syyllisinä kaikkeen?

Sinäänsä kummallista, että sinulle tulee ensimmäisenä mielle vaimonhakkaajasta kun toinen mies sanoo jotain miehisyydestä..

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #145

Onko siis sähkölinjan korjaaminen miehisyyden määritelmä? Ja jos porukassa on nainen mukana, onko hän miehinen nainen?

Joten mitä se "miehinen mies" oikein on?

Määritelmää tähän pyysin, ja pyydän edelleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #146

Tuo on nyt vähän turhaa jankkaaamista, sillä kyllä jokainen pystyy intuitiivisesti mieltämään mitä tuollaisella miehisyydellä tarkoitetaan ilman eksaktia määritelmää.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #147

Ei se nyt oikeastaan mitään selvää ole. Joten odottelen kyllä jotain määritelmää, muussa tapauksessa nais-sähkönasentaja lienee miehinen mies. Ja mitenkäs sellaisen naisen sitten kuohii?

Mutta mieluummin tietysti henkilöltä, jolta sitä kysyin. Erilaisia "intuitioita" kun on pelkästään jo tässä maassa viitisen mijoonaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #148

Tarkoitatko, ettei maahanmuuttajilla ole mielestäsi intuitiota vai mitä väestöryhmää tässä lähinnä ajattelit ?

Maamme väkiluku oli tasolla 5 470 820 viime syyskuun lopulla.

P.S. Määritelmiin pääsee joskus kiinni vastakohtaisuuksien avulla :

Saara Huttunen ei ole miehinen mies
Jouko Heyno ei ole naisellinen nainen
Ja tästä voi sitten jatkaa oman intuitionsa mukaan kohti määriteltävän kohteen ydintä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #178

Toivonen sitten toivottavasti paljastaa täällä meillekin, ihan keskustelun pohjaksi, oman intuitiivisen jatkonsa tuloksen: mitä tarkoittaa "miehinen mies"?

Nyt on jo selvinnyt, että se tarkoittaa sähköasentajaa, mutta onko muitakin intuitiivisia tulkintoja?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #180

Tarkkaan ottaen kuitenkin vain sellaista sähköasentajaa, joka korjaa lämpövoimalan tankopurkainta kahdelta yöllä 30 asteen pakkasessa. Muut eivät kelpaa, joten älä yritä vääristellä. Sellainen on olkiukkoilua! ;)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #181

Joo, ja on vielä mies. Tässähän ihan punastuu noloudesta. Kiitos kuitenkin oikaisustasi. Nainen, joka korjaa lämpövoimalan tankopurkainta kahdelta yöllä 30 asteen pakkasessa ei sitten ole miehinen mies. Liekö edes miehinen nainen? Naisellinen nainen, ehkä? Tiedä enää noista. :O

T Piepponen Vastaus kommenttiin #182

1. Vieläkö työ jauhatte? No jauhakaa.

2. Tankopurkaimen korjaamisessa ei tarvita sähkömiehiä mihinkään, vaan asentajaa ja hitsaria. Useimmiten kyse tulitöistä.

3. Ensimmäistäkään naista en ole niissä hommissa 15 vuoteen nähnyt, mutta pari nais-työnjohtajaa kyllä. Olivat insinöörinaisia, eivätkä miehiä, eivätkä jutuista päätellen olleet ainakaan feministejä. Heidän kanssaan ei ollut mitään ongelmia selvittää työkohteen tarpeita, vaikka täysin kehällä käytännön toteutuksesta olivatkin - kuten ovat melkein aina myös miespuoliset inssitkin.

4. Miehen määritelmä tässä on ettei ole feministi. Eikä hakkaa ketään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #204

Tuo 4. oli sitten se määritelmä. Ja edellä olet määritelllyt feministiksi henkilönjoka haluaa kuohita noita miehiä. Että siis jokainen, joka ei halua kuohita miehiä, oli sitten mies tai nainen, on "miehinen mies".

Hmmm....

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #180

Vastaan kysymykseen kysymyksellä.

Jouko Heyno, jos sinun olisi pakko luonnehtia itseäsi yhdellä seuraavista vaihtoehdoista, minkä näistä neljästä intuitiivisesti valitset ?

1. miehinen mies
2. miesten mies
3. Herra 47
4. turhautunut älykkö

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #216

Hienoa!

Ensin minä kysyin, sitten sinä kysyt.

Nyt sitten sinä vastaat, sitten minä vastaan.

Oottelen.

Jori Halmekoski Vastaus kommenttiin #148

Niinpä niin. Maskuliini-feminiini... Menee vähän saivarteluksi, tai ei niin vähääkään. Relativistisesti mitään ei voida määrittää tarkasti, koska aina on poikkeuksia ja mikään nyt ei yleensä muutenkaan ole niin yksinkertaista ja mene niin kuin siellä karmeassa Strömsössä... Mutta voidaan tehdä yleistyksiä, tähän maailmankuvamme pitkälti pohjatuu. Välillä yleistykset menevät asiattomille urille ja ovat tarpeettomia usein. Kaikesta tästä sonnasta, "miehinen", "maskuliininen", femiininen","nasellinen" yms. voisi luopua. Koko kuvauksen arvo on yhtä hyödyllinen, kuin "banaaninen banaani". Tai "hedelmäinen hedelmä".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #210

Onelmana on, että tasa-arvokammoisille juuri nuo "banaaniset banaanit" ovat koko kastraatiokammoisen "ajattelun" perusta.

Käyttäjän oiskonoin kuva
Juhani Kautto

Väistämättä ääneni menee masokistille. Sukupuolesta riippumatta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tän päivän höplässä on Maria Wetterstrandin kolumni feminismistä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Olen päättänyt, etten äänestä puoluetta, koska sellaista mahdollisuutta ei, onneksi, (vielä) ole.

Olen päättänyt äänestää ehdokasta sen mukaan, mitä hän on tehnyt, miten hän on äänestänyt jne., ja päättänyt viis veisata siitä, mitä hän lupaa tulevaisuudessa tehdä, koska sillä ei ole mitään merkitystä.

Olen myös päättänyt, etten anna pätkääkään arvoa sille, sanooko ehdokas olevansa kristitty, feministi, kommunisti, liberaali tai muu uskovainen.

Jonas Hellgren

Sinänsä typerää uskoa mitään mitä ehdokas sanoo. Toisekseen se mitä mieltä ehdokas on asioista, ei mitenkään korreloidu sen kanssa miten hän äänestää. Ei edes se mitä ehdokkaan puolueen ohjelmassa luvataan puolueen ajavan. Vaalien jälkeisillä karjamarkkinoilla kaikki arvot ja lupaukset ovat kaupan. Paitsi RKP'n pakkoruotsi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jep. Siksi kait äänestänkin ensi kerralla RKP:a. Luotettavaa ja sivistynytttä jengiä, kieleen katsomatta.

Vanhanaikaisia naisten alushousuja tuskin kannattaa äänestää, vaikka onkin suomenkielisessä puolueessa. :)

Jonas Hellgren

Minä en äänestä ollenkaan. Liian vaivalloista ja kallista.
Saapahan sitten hyvällä omallatunnolla haukkua kaikkia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #186

Jos ei äänestä, antaa vapaaehtoisesti päätösvallan muille. Mistä moinen "hyvä omatunto"?

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #187

Äänestämällä annat päätösvallan äänestämäsi ehdokkaan puolueen puoluejohtajalle. Kaikista heidän virheistä voit ainoastaan syyttää itseäsi.

Jättämällä äänestämättä et anna päätösvaltaa kenellekään, he ottavat sen ilman sinun lupaasi. Sillon sinulla on oikeus kritisoida heitä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #191

ensimmäinen oikein. Toinen väärin. Jos, ja kun, sinulla on oikeus valita, jopa olla ehdokkaana, annat päätösvallan vapaaehtoisesti muille, jos et äänestä, sillä sama määrä valitaan joka tapauksessa. Aivan sama tilanne, kuin jos lähdet kaveriesi kanssa matkalle. Päätätte yhdessä, mihin mennään, mutta sinä et äänestä lainkaan. Sitten mennään sinne, mihin enemmistä päättää lähteä, ja sinä menet mukana.

Mistä siis voisit "hyvällä omallatunnolla" valittaa?

Yhteiskunnan ulkopuolelle ei voi jäädä, paitsi lähtemällä pois, niin muin matkailujengistäsikin.

Jori Halmekoski Vastaus kommenttiin #192

Kyllä, tämä on totta. Jos edes yrittää vaikuttaa, on tehnyt sen minkä voi. Mutta tämä kommentti lienee lähinnä ollut vastaus siihen, kun sanotaan, että:"koska et äänestänyt, et voi valittaa". Sama logiikka toimii myös toisinpäin: "Koska äänestit ja valitsit nämä tumpelot etuuskuntaan, et voi valittaa". Molemmista pitäisi luopua. ihmisellä on oikeus ensinnäkin muuttaa mielipidettään eikä hän muutenkaan ole vastuussa äänestyspäätöksestään kenellekään, korkeintaan itselleen. Ja näin siis äänestikö vai eikö on ihan sama siltä kannalta. Ei tarvitse edustaa sitä mitä äänestetty edustaja edustaa ja jos valinta osoittautui huonoksi, on silloin(kin) oikeus vaihtaa sitä, ketä kannattaa. Ikävä kyllä etuuskunta ei toimi samalla lailla kuin bb-talo, jossa voi viikottain äänestää omat inhokit ulos, vaan pitää vain sitten odottaa seuraaviin vaaleihin ja äänestää toisin.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #192

En äänestä, enkä ole ollut mukana tuolla seuramatkalla vuosiin. Päättäkööt enemmistöt (tai vähemmistöt) mitä haluavat, joten en ole vastuussa heidän töppäyksistään, ja voin hyvällä omallatunnolla haukkua kaikkia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #215

"...kuin jos lähdet kaveriesi kanssa matkalle."

Mitä kohtaa et ymmärtänyt tuosta sanoista "jos lähdet"?

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #217

Ymmärsin hyvinkin, ja siihenpä juuri kaatuukin analogiasi.

Okeampi analogia olisi:
Sinut viedään matkalle kaveriesi kanssa kysymättä, haluatko lähteä, ja pari matkanjohtajaa päättää minne menette, riippumatta siitä mitä mieltä muut matkalle viedyt ovat asiasta mieltä. Maksaa saat matkasi ja myös niitten matkanjohtajien matkat, bisnesluokan paikat ja paremmat hotellihuoneet, kun itse joudutte turistiluokkaan ja halvimpaan hotellirähjään. Eipä juuri paljoa eroa entisistä karjavaunukuljetuksista ja parakkimajoituksesta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #226

Juuri tuossa olet väärässä: Vaaleissahan sinulta juuri kysytään. Enemmistön äänin sitten päätetään, mitä tehdään. Sinä saatat jopa olla osa tuota enemmistöä - tai sitten et. Jos sinä et vastaa, kun kysytään, ja tiedät, että JOKIN päätös asiassa väistämättä tehdään, oli se mikä tahansa, olet jättäytynyt muiden päätöksen armoille, ihan vapaaehtoisesti, kun et äänestä.

Kansanvaltaisen oikeusvaltion dilemma on, että äänestäjäkunta saa juuri sitä, mitä tilaa, halusi tai ei. Ja jos ei osallistu tilaamiseen, saa sen muiden tilaamana, ihan omaa syytään.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #227

"Juuri tuossa olet väärässä: Vaaleissahan sinulta juuri kysytään. Enemmistön äänin sitten päätetään, mitä tehdään."

Juuri siinä ongelma onkin että vaaleissa ei kysytä mitä tehdään ja minne mennään, vaan valtuutatko tämännäköisen tyypin painamaan nappia siten kun puoluejohtajansa käskee vaalien jälkeisillä karjamarkkinoilla sovittujen lehmänkauppojen mukaan.

"Kansanvaltaisen oikeusvaltion.."

Kansanvalta Suomessa on ainoastaan vaalikarjalle syötetty illuusio.
Oikeusvaltionakin Suomi alkaa olla siinä ja siinä rajoilla. Lakivaltio kylläkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #232

Hellgrenillä on pointti tuossa henkilövaalin, jota meillä ei ole puhtaana, ongelmassa. Mehän emme oikeasti päätä asioista vaan valitsemme asioita ratkovia yksilöitä joiden saamilla äämillä painotamme heidän valitsijalistojaan joista sitten valikoituu henkilöt painelemaan nappeja.

Tarvitsisimmeko enemmän ruotsalaista mallia? Siinä äänestettäisi pitkiä listoja ja tavallaan valittaisi puolueiden vaaliohjelmien välillä. Henkilöt valikoituvat listan muodostajan asettamasta paremmuusjärjestyksestä. Silloin voisi toivoa ohjelmien painottuvan. Se ei kuitenkaan estäisi niistä lipeämistä ja lehmänkauppoja jollei ihmisten poliittinen muisti parane.

Tai tarvitsisimmeko toisaalta lisää sveitsiläistä asiakysymyksistä äänestämistä jolloin pääsisimme päättämään ihan konkreettisista asiakysymyksistä? Kysymykseksi tietysti jäisi kuka ja miten kysymykset asetettaisi.

(huom. edelläesitetyt eivät ole vaihtoehtoisia vaan voitaisi ihan hyvin toteuttaa molemmat)

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Joskus tuntuu että ihmiset ovat tieten tahtoen ymmärtämättä toisten sanomaa. Varsinkin arvoihin liittyvissä keskusteluissa.

En pidä itseäni feministinä, tämä johtunee siitä että olen pitkään keskustellut siskopuoleni kanssa feminismistä ja hän mieltää itsensä feministiksi. En tunne ajavani samoja periaatteita kuin hän, toki paljon yhteneväisyyksiä meidän arvomaailmasta löytyy. Pidän itseäni tasa-arvon kannattajana. Kannatan tasa-arvoista (sukupuolineutraalia) avioliittolakia, kannatan naisten sekä miesten tasa-arvoista työelämää, sekä muita asioita jotka usein feministien tavoitteisiin liitetään. En kuitenkaan halua lokeroida itseäni feministiksi, koska koen että joudun asettamaan ihmisryhmän toisen edelle sen perusteella mikä housuissa roikkuu. Jos roikkuu mitään.

Haluan ajaa tasa-arvoa eteenpäin sekä kannatan vanhentuneiden sukupuoliroolien unohtamista.

En kannata mitään sukupuoleen liittyvää kiintiöä yrityksissä enkä kannata palkkauksen liittämistä sukupuoleen. Yrityksillä tulee olla mahdollisuus palkata palvelukseensa ihminen joka heille parhaiten sopii, riippumatta sukupuolesta. Haluaisin muutenkin enemmän vapauksia yrityksille kannustavaan palkkaukseen johon ihminen voisi vaikuttaa omalla työnteollaan. Eikä asioilla joihin hänellä ei ole kykyä vaikuttaa olisi mitään tekemistä palkkauksen kanssa. En kyllä kannata minimipalkkauksen poistoa ja palkkajärjestelmän täydellistä vapauttamista. Mutta lupaisin äänestää ehdokasta joka ajaisi palkansaajan etua siinä mielessä että palkansaaja voi itse vaikuttaa palkkaansa.

That said, kannustan siskopuoltani ajamaan asiaansa jatkossakin ja hänen valintansa aktiivisesti parantaa naisen asemaa ei ole minulta miehenä pois. En vain halua itse asettaa ihmisiä sukupuolen perusteella tietylle viivalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"olen pitkään keskustellut siskouoleni kanssa feminismistä ja hän mieltää itsensä feministiksi."

Oma siskoni oli jo alle 20-vuotiaana vakaasti sitä mieltä, että "mies ja nainen voivat olla tasa-arvoisia vasta sitten, kun mies synnyttää lapsia". Hänen feminismivastaisuutensa oli astetta ehdottomampaa kuin itselläni.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Niin, onko se sitten tasa-arvoa vai samanlaisuutta? Monesti mielletään tasa-arvo samankaltaisuudeksi joka ei välttämättä pidä paikkaansa.

Meillä puolisoni kanssa on tullut paljon "sovinistisia" tapoja arkeen. Tosin itse pidän niitä tasa-arvoisina tapoina, kuten parempi puoliskonikin. Raskaat fyysiset työt hoidan usein minä. Tämä ei siis sen takia että haluaisin gorillamaisesti osoittaa fyysisen ylivertaisuuteni. Vaan koska on käytännöllisempää että 85 kiloinen mies vaihta autoon renkaat kuin että sen tekee 45 kiloinen pieni nainen. Molemmat olemme kykeneviä asian hoitamaan, mutta tasa-arvon nimissä on reilumpaa että minä hoidan sen. Tarkoituksenani ei ole alistaa, loukata tai muutenkann negatiivisesti tuoda esiin naisen heikkoutta.

Joskus tuntuu että "tasa-arvo" ajaa käytännöllisyyden sekä ihan puhtaan järjen edelle. Minä en valinnut olevani enemmän kiinnostunut auton huollosta kuin puolisoni, mutta niin vain synnyin sellaisen mielenkiinnon kanssa. Se onko sillä tekemistä sukupuolen kanssa ei pitäisi olla merkitystä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #169

Jep. Perinteinen feminismi ei ajakaan samanlaisuutta, vaan nimenomaan tasa-arvoa. ja olisi kivaa, jos edes yksi tasa-arvon vastustaja sanoisi sen suoraan ääneen: "En hyväksy miesten ja naisten tasa-arvoa, koska mies/nainen on arvokkaampi kuin nainen/mies!"

Se osoittaisi ainakin selkärankaisuutta - vaikkei kovinkaan suurta älykkyyttä.

Jori Halmekoski Vastaus kommenttiin #184

Niin näin... Ideologia ei ehkä, mutta osa edustajista kyllä. Ideologian suunnaan määrittää tietenkin sen edustajien enemmistö. Selkärankaa ei löydy, ei (meistä) liberaaleista eikä sen enempää konservatiiveista, kaikki luikkivat sematiikan taakse näissä (niin myös minäkin...). Rasisteilla, seksisteillä, yms. ei ole sen enempää selkärankaa, he vain joko keräävät irtopisteitä politiikassa, huomiohuoraavat tai muuten vehtaavat, mutta ei heillä mitään selkärankaa ole sen enempää. Mutta toisaalta niin tekevät kyllä nämä femmaritkin. Lisäksi se, että kuinka moni femeistä kannattaa nimenomaan "periteistä" (jos sellaista nyt konkreettisesti on olemassakaan, "perinteet" eivät täysin lukeudu femien kirjoon, siksi se kai on niin paljolti radikalisoitunutkin), luultavasti liberaali feminismi on yleisempi suuntaus, jossa sukupuoliroolien kyseenalaistaminen on yksi keskeinen osa agendaa, päinvastoin kuin mainitsemillasi "periteisillä" mummonmuusseilla. Ja toisaalta "perinteinen" on melko ongelmallinen, se tukee "perinteisiä" sukupuolirooleja, mutta silti kannattaa myös niiden rikkomista, koska kaikki ovat tasa-arvoisia... Miten hitossa tämä sitten eroaa liberaaleista? Koko femmari-kommari-sovari-porvari-libera -asetelman voi heittää hevontakapuoleen, sillä ei tee kertakaikkiaan mitään. Ja toisaalta kommenttisi oli selvästi hieman provokatiivinen, harvempi loppujen lopuksi kuvitteelee suoranasesti olevansa toista parempi ainakaan ihmisenä, mutta tietyt kohdat molempien osapuolten ideologioissa ei vain kohtaa. On toki niitä oikeita mies- ja naissovareitakin (käytän ihan piruuttani sovinismi-sanaa... ja toisaalta, se on vakiintunut kyllä ihan yleiseksi käsitteeksi tässäkin asiassa, ei vain raakkaassa Suomessamme, vaan myös esimerkiksi enklannissa. Lähtökohdalla ei sinänsä ole mitään merkitystä, suuriosa sanoista on saanut uuden merkityksen aikainsaatossa. Turha sana se on sinänsä, mutta kuitenkin yleisesti hyväksyttävä käyttämuoto: http://www.kotus.fi/index.phtml?s=3314 ), mutta enemmistö enemmänkin varmaan jotain siltä väliltä. EDIT: se tuossa on tosin kielipuolten kääntämisessä unohtunut, että englannissakin chauvinismi merkitsee kuitenkin itsessään yleensä nimenomanneen miehen "ideologian" ja sukupuoliyhteydessä (...?) puhutaan nimenomaan male ja female "chauvinismista", eikä sovi/chauvi itsessään merkitse esimerkiksi vain miessovaria.

Jonas Hellgren

"Oma siskoni oli jo alle 20-vuotiaana vakaasti sitä mieltä, että "mies ja nainen voivat olla tasa-arvoisia vasta sitten, kun mies synnyttää lapsia". "

Tuohon tasa-arvo-ongelmaan on tietysti olemassa myös perinteinen sosialidemokraattinen ratkaisu. Kielletään naisia synnyttämästä. Tai jos haetaan ratkaisua vielä enemmän vasemmalta ja vihreältä suunnalta, niin sterilisoidaan kaikki naiset. Sillä poistetaan kokonaan synnytysten aiheuttama tasa-arvo-ongelma.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Ensin ajattelin, etten edes avaa tätä feministi-hömpötys blogia. Tasa-arvo toteutuu vain silloin kun naiset itse hakeutuvat miesvaltaisille aloille eivätkä vain filosofiaa opiskelemaan yliopistoihin.

Telakoilla on arvostettuja naishitsareita, satamissa naisnosturinkuljettajia, rekoissa naiskuljettajia jne. Sama palkka houkuttelee. Itse alkaessa opiskeluani matematiikkaa ja fysiikkaa opiskelleista murto-osa oli naisia nyt taitaa olla yli puolet.
Samalla tavalla voidaan edellyttää miesten hakeutuvan esimerkiksi hoitoalalle. Tällöin luulisi palkkauksenkin nousevan työn vaativuutta vastaavalle tasolle!
Tasa-arvo ei toteudu sillä, että me pakotamme kaikki samaan muottiin kuten entisessä Neuvostoliitossa ( kuten samanlaista "avioliittolakia" kaikille) vaan takaamme ketään syrjimättä samanlaiset mahdollisuudet valita itselle sopivista vaihtoehdoista!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Koivu toivoo miesten hakeutumisen naisvaltaisille aloille nostavan myös niiden palkat työn vaativuutta vastaavalle tasolle. Tätä on toivottu jo vuosikymmeniä mutta toioveiksi ne ovat jääneet.

Ei edes miehen, pitäisikö kirjoittaa n.s. miehisen raavaan miehen, nouseminen TEHY:n puheenjohtajaksi ei ole muuttanut kehitystä, ainakaan vielä.

Olenkin päätynyt siihen, että meidän yhteiskuntamme rakentuu sillä tavalla luokista, että pienipalkkaisilla miehillä ja naisilla on enemmän yhteisiä etuja ajettavana kuin pienipalkkaisilla ja isotuloisilla miehillä keskenään. Wahlroosit jaketäheitäonkaan ovat meidän yhteisiä vastustajiamme eikä samassa asemassa olevat jollakin tavalla erilaiset ihmiset, liittyy se ero sitten sukupuoleen, ihonväriin, etniseen taustaan t.m.s. Ja siltä pohjalta meidän pitäisi äänestyspäätöksemme ja -lupauksemme tehdä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Miesvaltaisten alojen parempi yleinen palkkataso ei johdy sukuelimistä, vaan kasvatuksesta.

Niin kauan, kun äidit pienestä saakka kasvattavat tyttäriään sieviksi alistujiksi ja poikiaan pomoiksi ja ryhmätoimijoiksi, palkkaussuhde(kaan) ei muutu.

Onneksi on hiljalleen muuttumassa. Parhaiten "ongelmaa" kuvaa, että naisten osuus korkeakouluissa on lisääntynyt huimasti, mitä todella jotkut pitävät ongelmana - siis sitä, että fiksummat pärjäävät ja saavat lisää koulutusta yhteisön resurssien mukaisesti. Kuitenkaan naiset eivät nouse johtoasemiin, koska he eivät ole saaneet siihen koulutusta. Lapsena opetetusta kehonkielestä alkaen keskivertonainen viestittää ympäristöönsä nöyryyttä ja alistumista. Kuka järkevä ihminen (edes nainen) valitsisi sellaisen johtajaksi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #185

Olen Heynon kanssa tästä asiasta jokseenkin samaa mieltä. Sukupuoliroolit kasvatetaan meihin pienestä pitäen ja niiden muuttaminen on hidasta kulttuurievoluutiota. En kuitenkaan syyttäisi vain äitejä. Hekin ovat opetettuja, sekä omien vanhempiensa että ympäristön. Samaten ovat perinteiset miehen mallit ensin opittuja ja sitten eteenpäin opetettuja.

Tasa-arvoisemman avioliittolakia vastustettiin pitkälti perinteisen perheen mallin säilyttämitarpeella. Että pilteillä olisi isän ja äivin mallit kokoajan käsillä. Onko siinä ollut piilotettuna viestinä myös tämä Heynon esiinnostaman kasvatusperinteen säilyttäminen? Sehän vaarantuu jos nähdään kuinka perhe selviytyy ja voi hyvin ilman alfaurosta ja alistuen hoivaavaa naarasta.

Sukupuoliroolien rikkomisen suhteen monet feministit ovat tehneet arvokasta työtä. Se tulee toivottavasti aikanaan johtamaan myös palkkauksen oikeudenmukaistumiseen. Joka tapauksessa edelleenkin meillä on tässä suhteessa paljon feminististä tekemistä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Fyysinen työ ei ole kaikkien vahvuus, kaikista ei tule myöskään hyviä insinöörejä. Mun lahjakkuus näyttää olevan parhaimmillaan yhteiskunnallisessa filosofiassa, joten ois mun mielestä jokseenkin sääli, jos opiskelisin jotain muuta.

"Tasa-arvo ei toteudu sillä, että me pakotamme kaikki samaan muottiin". Jep. Jospa me kaikki vaan jatkossakin opiskellaan itsellemme mieluisinta alaa, missä omat vahvuudet ovat parhaimmillaan, riippumatta sukupuolesta. Mä nimenomaan en halua mitään muuta kuin kaikilla omannäköisen elämän ja vapauden valita itselle sopivista vaihtoehdoista. Että sikäli hyvä, että ollaan kuitenkin samaa mieltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Huttusen äänestyslupaukset ovat ihan hyviä ja kannatettavia. Itse omiin lupauksiini lisäisin niiden lisäksi myös rauhan edistämisen ja sen takia kielteisen suhtautumien kaikkiin sotaliittoihin. Samaten lisäisin omalle listalleni myös taloudellisen turvallisuuden edistämisen eli ylikansallisten pääomien omistajien vallan suitsimisen joka tarkoitaa EU:n vastustamista sekä EURO:n aiheuttaminen ongelmien korjaamista. Pahitteeksi ei olisi myöskään ympäristön suojelun edistäminen.

Toisaalta kiinnitin huomioni Huttusen listan ydinvoimamuotoiluun. Hän lupasi myös vaatia äänestämältään venäläisen ydinvoiman vastustamista. Minä edellyttäisin kaikenlaisen ydinvoiman vastustamista. Kaikkeen ydinvoiman käyttöön liittyvät ihan samat riskit ja ongelmat aina polttoaineen hankinnasta käytettyjen materiaalien kohtaloon. Yli 70 vuotta ensimmäisen kokeellisen ydinreaktorin käynnistämisen jälkeen ei vieläkään osata käsitellä edes voimalassa käytettyjä kumisaappaita tai rukkasia turvallisiksi missäänpäin maailmaa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Lisään omaani myös maksuttoman koulutuksen kannatuksen. Se on Suomalaisen hyvinvoinnin kulmakivi.

Käyttäjän Juha-MattiKarppi kuva
Juha-Matti Karppi

Feminismin ongelma ei ole "pelko" tai ettei olisi pokkaa. Syy miksi en halua äänestää ihmistä joka julistautuu feministiksi, on sama kuin miksi itse en sellaiseksi tunnustaudu. Feminismi on nimensä mukaisesti naisten asemaa parantamaan pyrkivä liike. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, eikä se tarkoita miesvihaa. Se on kuitenkin valheellisesti naamioitu yleiseen tasa-arvoon pyrkimiseksi, vaikka todellisuudessa on yksipuolisesti vain toisen sukupuolen aseman parantamista.

Tämän olet itsekin todentanut aiemmin mm. tässä blogissasikin. Kun sinulta tai muilta feministeiltä kysytään miksi eivät puutu miehiä koskeviin tasa-arvo-obgelmiin, olet suoraan sanonut ettei se ole feministien tavoite tai pyrkimys. Sehän on miesten, eli miesasialikkeen ongelma.
Näen tällaisen valheellisuuden vääränä ja haitallisena. Naisten aseman parantaminen voi joissain asioissa parantaa tasa-arvoa kokonaisuudessa. Silloin se on tietenkin tavoiteltavaa, välineenä. Se ei kuitenkaan ole itseisarvo eikä sen pidä olla tavoite itsessään, vaan nimenmaan se yleinen tasa-arvo.

Markku Hänninen

Kannattaa miettiä mitkä ne ydinvoiman vaihtoehdot ovat ennenkuin kieltäytyy "venäläisestä" ydinvoimasta.

Ydinvoima tuottaa perussähköä, eli sähköä joka on saatavilla käytännössä 24/7 samanverran poislukien ongelmatilanteet.

Aurinko ja tuulivoima eivät ole perussähköntuotantoon soveltuvia, vaan sopivat enemmän perussähkön tueksi. Käytännössä jos näillä korvataan ydinvoima, kapasiteettia täytyy rakentaa 1,5-2x(superkallista).

Muita perussähkötuotantotapoja ovat hiili, öljy, maakaasu ja vesivoima. (maalämpö teoriassa).

Todennäköisesti et halua lisää hiili- tai öljyvoimaloita, joten otetaan ne pois. Vesivoimaa ei voi Suomessa hirveästi lisätä, niin ympäristö- kuin soveltuvuussyistä.

Jäljelle jää maakaasu, joka tarkoittaisi käytännössä maakaasun ostamista venäjältä ja sen jälkeen olisimme enemmän riippuvaisia venäjästä kuin nykyään. Jos venäjällä lyödään kaasuhana kiinni, euroopassa tulee kylmä. Ydinreaktoreissa ongelmaa ei ole, koska yksi tankkaus kestää parisen vuotta ja polttoainetta on helppo hankkia myös muualta.

Eli kysymykseni kuuluu, jos et halua ydinvoimaa, miten mielestäsi pitäisi edetä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa ydinvoima tarvitsee myös varavoimansa. Mitä suurempia yksiköt ovat, sittä suurempia pitää olla myös varavoiman. Jos meillä on perustuotannossa esimerkiksi Olkiluoto III 1600 MW:n teholla niin koko ajan pitää olla toiset 1600 MW varalta, jos vaikka se menisikin rikki. Samalla pitää, tietysti olla varavoimaa myös kuor mitushuippuja varten.

Toisiaalta jos sama tuotanto on hajautettu esimerkiksi sataan laitokseen (lähemmäksi kulutusta hävikkien välttämiseksi), rikkoutumisen vuoksi ei tarvitsekaan olla samaa määrää laitoksia koska kaikki sata ei mene yhtä aikaa rikki.

Maakaasua olisi saatavilla myös muualta kuin Venäjältä niin nesteytettynä kuin myös olisi mahdollista vetää putki Pohjanmereltä. Sellaista suunniteltiinkin takavuosina mutta ydinvoimauskovainen talouselämän eliitti ei sitä halunnut. Se putki olisi vieläkin mahdollista rakentaa.

Me voimme tehostaa biopohjaisten raaka-aineiden käyttöä huomattavasti, etenkin jos tuotantotapa on hajautettu. Smaten meillä on suunnattomasti raaka-ainetta teollisuuden ja kotitalouksien jätteissä.

Maalänpökään ei ole "teoreettinen" vaan ihan toimiva ratkaisu vaikka sen tutkimukseen ei liene haaskattu senkään vertaa kuin ydinvoioman lobbaamiseen.

Toisaalta on syytä muistaa, että Venäjä ei ole laittanut hanoja kiinni kuin niiltä jotka eivät maksa laskujaan. Me saamme kaasun suoraan Venäjältä eikä välissä ole ukrainoita sunmuita.

Itse asiassa ainoa joka meiltä on energiatoimituksia katkonut on Ruotsi joka kääntää katkasijasta aina kun siellä on huippupakkaset ja hyvin lyhyellä varotusajalla.

Markku Hänninen

Tuo sinun varavoima-ajattelu ei kyllä pidä paikkaansa. Ei meillä täällä ole varavoimalaitoksia sähköntuotannossa kuin jossain kriittisissä pisteissä tuottamassa jotain kriittistä palvelua. Nämä eivät siis tuota vastaavaa määrää sähköä kuin esim. ydinvoimala, vaan murto-osan siitä jotta jokin kriittinen piste/tehdas/alue/tms. jatkaa toimimista kun sähköä ei ole saatavilla. Tälläkin hetkellä Suomi ostaa sähköä Venäjältä kun oma tuotantomme ei riitä. Näin myös toimittaisiin tapauksessa jossa suomalainen voimalaitos lähtee pois käytöstä, kuten tapahtuu esim. ydinvoimalan huoltokatkoksen aikana. Meillä on yksittäisiä hiili/öljyvoimaloita jotka ovat käyttämättömänä ja "varalla" mutta eivät ne kata kuin pienen murto-osan normaalilaitosten tuotannosta ja niiden hinta on yleensä paljon kalliimpi kuin sähkön ostaminen venäjältä, joten niitä ei käytetä kuin hätätapauksissa.

Ainut verkosto missä voi olla osittain tai täysin kattavia varavoimaloita on tietääkseni kaukolämpöverkosto. Tämäkin toimii lähinnä sen takia että kaukolämpöverkosto on paikallinen ja kulutus on helposti mitattavissa ja säädeltävissä. Kaukolämpöverkossa on monesti öljyllä toimivia varavoimaloita varalla jos talvella kaukolämpölaitos ei toimi kunnolla.

Maakaasua toki saa myös ympäri maailman, mutta kulut muuttuvat ihan eri luokkaan jos sitä aletaan laivoilla roudata ympäriinsä. Norjan kapasiteetti on jo käytössä euroopassa, toki hinnalla voi sitetn alkaa kilpailemaan, mutta euroopassa maksetaan jo nyt 2x sähkönhintaa suomeen verrattuna, toki jos kansa on valmis maksamaan sitä hintaa, niin voidaahan siihenkin mennä. Tässä pitää vain huomata että maakaasuratkaisu lisää joka tapauksessa euroopan riippuvuutta venäjään vaikka me kuinka ostaisimme maakasumme vain norjasta esim.

Tuohon riippuvuuteen sen verran että en minäkään usko että tämmöisinä hetkinä se kaasuntulo katkeaa, vaan vasta sitten kun kyseessä on kriisitilanne, tätähän siinä pitää ajatella eikä sitä että katkeaako se hyvässä tilanteessa. Jos ukrainan tilanne vaikka pahentuu ja EU lisää pakotteita ja venäjä päättää että nyt riitti ja pistää linjan poikki.

Biopolttoaineissa ongelmaksi muodostuu myös hinta, jos se olisi tuottavaa bisnestä niin kyllähän laitoksia pykättäisiin suomeen pystyyn massiivisesti koska se olisi helkatin hyvää bisnestä, ongelma on että se ei ole.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #240

Meillä makaa tälläkin hetkellä varavoimaloita sammuksissa odottamassa tarvettaan, ja hyvä että sellaisia on. Sellainen on esimerkiksi ollut Inkoossa viime talvena Fortumin sulkema hiilivoimala.

Huoltokatkot ovat suunniteltuja toimenpiteitä ja niihin varaudutaan etukäteen, m.m. ajoittamalla ne ruuhkahuippujen ulkopuolelle. Toivottavasti pystymme ajoittamaan myös ydinvoimaloiden rikkoutumiset lämpimiksi kesakausiksi.

Tuo busineksen kannattavuus on sikäli metka juttu, että siinä ei ratkaise tuotanto- ja talousketjun yksittäisen kohdan ratkaisun edullisuus. Meillä on jo satojen vuosien ajan toteutettu talosupolitiikkaa jossa metsiä ei saisi käyttää kuin suurten puunjalostusteollisuuden yhtiöiden tarpeisiin juuri siten kuin ne kulloinkin oman etunsa laskevat. Se sanelee muun käytön.

Lisäksi meillä on vallalla oikeastikin kokonaisuuden taloudellisuuden kannalla typerä ajattelu keskittymisestä vain ja ainoastaan kunkin organisaation ydinbusinekseen. Sillä on haaskattu valtavia mahdollisuuksia kannattavaan liiketoimintaan kun odotetaan jonkun jossakin perustavan jonkun firman joka ilmaiseksi hoitaisi ongelmat. Niinpä suuret puunjalostustehtaan makuuttavat jätelipeöitään altaissa kun kukaan ei osta niitä raaka-aineekseen ja samalla maksa puunjalostusfirmalle voittoa siitä. Käyttäjän kun pitäisi maksaa tuottoa puunjalostusfirmalle ja sitten tehdä oma voittonsa sen päälle. Se ei ole aina kannattavaa. Kun puunjalostusfirma voisi tehdä itselleen kannattavasti sähköä omalla voimalaitoksellaan (jotkut älykkäimmät toki tekevätkin) ja syöttötariffeilla valtakunnan verkkoon.

Hänninen viittaa varavoiman osalta paikallisiin lämpövoimaloihin. Tällä hetkellä on, ja on ollut jo ties kuinka kauan, edullisinta tehdä samalla laitoksella sekä lämpöä että sähköä; han hyötysuhteen takia. Jatkossakin näyttäisi niin olevan. Samalla sähkönkin osalta taklataan siirron hävikkiä (joka lämmöllä on ihan yhtä suuri ongelma).

Markku Hänninen

Edullisinta toki on tehdä samalla laitoksella lämpöä ja sähköä, mutta johtuen tarvesuhteen erotuksesta sähkön ja lämmöntuotannon välillä, on meillä huomattava määrä pelkkää sähköä tuottavia laitoksia, kun ei ole mitään paikkaa mihin lämpöä laittaa.

Ydinvoimalat eivät suoraan tuota lämpöä, joten yhden rikkoutuminen talvella ei mitään lämmityskatastrofia suomeen mitenkään aiheuta, verkossa on kuitenkin mahdollista säätää kuorma ja tuotanto niin että tarvittaessa sähkön puute ei aiheuta sähkön katoamista kotitalouksissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hänninen kirjoitti: "Ydinvoimalat eivät suoraan tuota lämpöä, joten yhden rikkoutuminen talvella ei mitään lämmityskatastrofia suomeen mitenkään aiheuta, verkossa on kuitenkin mahdollista säätää kuorma ja tuotanto niin että tarvittaessa sähkön puute ei aiheuta sähkön katoamista kotitalouksissa."

Miten se "kuorman säätö" on mahdollista jos ei ole varalla kapasiteettia? Käsittääkseni on vain mahdollisuus joko ostaa ulkomailta lisää tai rajoittaa kulutusta. Jos kulutus on muuallakin korkea, kuten talvella on, myytävää ei välttämättä aina ole (sen ovat ruotsalaiset osoittaneet käytännössä).

Ydinvoimalat tuottavat itse asiassa ihan suoraan paljonkin sähköä. Ne ovat oikeasti isoja kattiloita joissa keitetään vettä ja aikaansaatu kuuman vesihöyryn paine muutetaan turbiineilla ja generaattoreilla sähköksi. Turbiineista tuleva vesihöyry on edelleen lämmintä, ihankuin yhdistelmävoimaloissa, ja sisältää paljon energiaa. Siksi ydinmiilut sijoitetaan meren rannalle jotta hukkaan menevällä lämmöllä lämmitetään merta. Se voitaisi hyötykäyttää jos joku uskaltaisi ottaa ydinvoimalan lähemmäksi asutusta. Loviisan jätelämmön käyttämistä Helsingin lämmittämiseen on myös selvitetty mutta havaittu kannattamattomaksi. Ennemmin kannattaa rakentaa Helsinkiin yhteiskäyttöisiä voimaloita.

Itse asiassa Loviisassa yritettiin myös käyttää ydinvoimalan hukkalämpöä muutenkin hyödyksi m.m. kalankasvatuksessa mutta isoiksi kasvaneita kaloja ei uskallettu tarjota ihmisille.

Hänninen kirjoitti: "... mutta johtuen tarvesuhteen erotuksesta sähkön ja lämmöntuotannon välillä, on meillä huomattava määrä pelkkää sähköä tuottavia laitoksia, kun ei ole mitään paikkaa mihin lämpöä laittaa"

Valinta perustuu siihen, että suuri on nähty seksikkäänä eikä laskelmissa ole otettu huomioon varavoimakapasiteetin yksikköjä ja niiden kokoja eikä siirretyn sähkön hävikkejä. Myös sitä katoaa aina ja erityisesti pitkiä matkoja siirrettäessä.

Markku Hänninen

Kuorman säätö meinaa juuri sitä mitä se sanookin. Esimerkiksi teollisuuslaitoksilla on omat varavoimalat ja ne voidaan kytkeä pois yleisestä kuormasta noin esimerkiksi. Lisäksi pohjoismailla on käytössä yhteinen 1200MW reservi ison tuotantolaitoksen käyttöhäiriöitä varten.

Mitä tulee sähkön siirtohävikkeihin, ei se ole Suomen mittakaavalla hirveän merkittävä asia, tuotanto lasketaan siten että hävikki on mietitty siihen mukaan. Miksi lämpöä ei tuoteta enemmän, johtuu siitä että kaukolämpö ei ole kannattavaa muualla kuin kaupungeissa. Haja-asutusalueella infran hinta ja putken pituus olisi vain liian isoja suhteessa saavutettaviin hyötyihin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hänninen kirjoitti: "Lisäksi pohjoismailla on käytössä yhteinen 1200MW reservi ison tuotantolaitoksen käyttöhäiriöitä varten."

Se ei riitä jos 1600 MW:n laitos menee pois päältä keskellä kuormitushuippua. Meillähän on kokemuksia pohjoismaisista markkinoista niin, että Ruotsista ei riitä meille sähköä kovimmilla talvipakkasilla vaikka kaikki laitoksemme olisivat päällä.

Lämpöä kannattaisi tuottaa samalla kun sähköä eli kannattaisi viedä sähköntuotantoa sinne missä lämmölle ja kylmälle on käyttöä ja viedä sieltä sähköä ympäristön haja-asutusalueille eikä päinvastoin.

Sähkön siirtohävikki on merkittävä asia. Se on pahimmillaan n. 20% tuotannosta.

Markku Hänninen

Tuo 1200MW on reservissä pidettävää sähköä oli talvipakkanen tai kesä. Sen lisäksi kun tehdään paikalliset kuormatasaukset niin tuollainen isokin 1600MW ydinvoimala pystytään kompensoimaan sähköverkossa. Käytännössähän niissä ei juurikaan suunnittelemattomia katkoksia ole, joten tuo ongelma ei ole edes realisoitunut kovin usein ja kun se on, se on hoidettu.

Suomessa siirtohävikki vuonna 2013 oli 1,2%. Paikallinen jakeluhävikki 2%. Luvut kokonaiskäytöstä, joten mukana myös ulkomailta tuotu sähkö.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #246

Ydinvoimaloissa on myös odottamattomia katkoksia, vaikka toki suomalaiset voimalat ovat tähän asti olleet varsin toimintavarmoja. Nykyiset alkavat olla jo kuitenkin aika vanhoja joten voi olettaa häiriöiden lisääntyvän. Enkä toisaalta rakennusajan kokemusten perusteella osaa odottaa Arevan voimalalle samaa luotettavuutta kuin aiemmille.

Kuormantasaukset, paikalliset tai alueelliset tai valtakunnalliset, tarkoittavat aina sitä, että joiltakin rajoitetaan jotta toisille riittää.

Siirtohävikeistä on jopa tuollaisiaHännisen kuvaamia lukuja. Niitä esittelevät monet suuria laitoksia haluavat. Toisaalta esimerkiksi siirtotekniikkaa rakentava ABB omissa mainoksissaankin lupaa uusimmalle HVCD-tekniikalleen hävikin tiputtamista seitsemään prosentiin.

Normaalia lienee n. 20 % ja korkeajänniteverkossa tavanomaisella HVCD:llä n. 15 %. Mutta pitkillä jakeluyhteyksillä (220 V) hävikki noussee jopa 45 %:iin.

Toimituksen poiminnat