Saara Huttunen Ei ehkä sittenkään niin vihainen feministi

Kritiikkiä seurakuntavaalien toteuttamisesta

Seurakuntavaalien äänestysprosentti oli viime kerralla 17% äänivaltaisista. En usko, että se tänävuonna ainakaan nousee merkittävästi, ja tulen kohta siihen miksi ei. Heikosta äänestysaktiivisuudesta on helppo syyttää kansaa jota ei kiinnosta sen sijaan, että tarkasteltaisiin miten kirkko olisi voinut toimia eri tavalla nostaakseen äänestysaktiivisuutta.

En tiedä teistä, mutta minulla on mennyt ainakin ihan ohi ennakkoäänestyspäivät. Mainoksista olen päätellyt, että kirkkovaalit tulee kohta, mutta oletin saavani enemmän tietoa äänestyspäivistä sitten kun se on ajankohtaista. Itselläni on ollut hyvin kiireistä viimeviikkoina opintojen kanssa, joten kirkkovaalien ennakkovaalipäivien googlaus ei ole ollut ensimmäinen asia mielen päällä.

Kirkko on mainostanut näkyvästi mm. Iina Kuustosen kasvoilla, ja minäkin näitä mainoksia olen nähnyt telkkarissa ja katukuvassa, mutta silti minulta on mennyt ihan ohi koska vaalipäivät ovat. Vasta eilen katsoessani Noin viikon uutiset-ohjelman uusintaa, minulle selvisi, että varsinainen äänestyspäivä on tänään. Mielessä siis käykin kysymys, olisiko kirkon pitänyt kohdistaa resursseja imagomainonnan sijaan enemmän siihen, että potentaalisilla äänestäjillä on tiedossa koska ja missä voi äänestää.

Toinen kritiikkini koskee varsinaisen väälipäivän ajankohtaa, joka sijoittuu isänpäivään. Minä ainakin vietin tämän päivän isäni luona. Googlasin voinko äänestää vielä kotiin tullessani; äänestysaikaa olisi ollut jäljellä kahdeksaan asti, mutta Jyväskylässä on auki vain yksi äänestyspaikka varsinaisena vaalipäivänä, ja se ei ollut kävelymatkan päässä kotoani tai järkevästi kotimatkan varrella isältä palatessani.

Eikös kirkolle ole tärkeitä perhearvot? Pitäisikö isänpäivä nyt kuitenkin viettää kotona isän luona ja muutenkin pyhittää sunnuntai levolle?

En kuitenkaan tunne huonoa omatuntoa siitä, että äänestäminen tälläkertaa osaltani jäi, koska koen minulla olevan enemmän vaikutusvaltaa bloggaajana kuin yhtenä äänenä seurakuntavaaleissa. Mutta heitän kaikille kirkkoon kuuluville kysymyksen seuraavia vaaleja varten: Jyväskylässä asuva keskimääräistä (3206e/kk) kuukausipalkkaa tienaava seurakunnan jäsen maksaa kirkkoveroa vuodessa 508,86 euroa, etkö halua olla mukana päättämässä mihin rahasi käytetään?

 

Edit: En saanut mitään äänestysohjeita tai tiedotetta äänioikeudestani postissa. Ilmeisesti joku muu on saanut?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Vaikka tämä ei välttämättä kommentteja kirvotakkaan, niin muistutan jo etukäteen, että bloggauksen aiheena on rakentava kritiikki seurakuntavaalien järjestämistä kohtaan. Tänne ei kommentteja jossa vastutetaan yleisesti uskontoja, eikä kirkostaeroamismainostamista, siitä voitte kirjoittaa omat bloggaukset.
Eroakirkosta.fi on linkkinä tekstin sisällä siksi, koska se oli lähde saamilleni numeroille, ei siksi, että haluaisin kannustaa kirkostaeroamista.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Jos joku tulee minun luokseni mutta ei ole valmis luopumaan isästään ja äidistään, vaimostaan ja lapsistaan, veljistään ja sisaristaan, vieläpä omasta elämästään, hän ei voi olla minun opetuslapseni" (Luuk. 14:26).

Et se niistä perhearvoista. :)

Käyttäjän Jari-PekkaTeurajrvi kuva
Jari-Pekka Teurajärvi

Ei kai seurakuntavaaleja viime vuonna järjestetty? Olen samaa mieltä, että vaaleja ei olisi kannattanut järjestää isänpäivänä ja vielä siten, että äänestyspaikkoja olivat vain "pääkirkot". Hyvänä pidän kuitenkin ennakkoäänestysjärjestelyitä ja postissa saapuneita äänestysohjeita. Mainoksia en ole juurikaan nähnyt, joten sillä osa-alueella olisi voinut petrata. Minulla ei ollut äänestysoikeutta, mutta perheessä oli. Seurasin vaaleja tarkkaan myös poliittisen harrastukseni vuoksi, sillä seurakuntavaalithan ovat umpipoliittiset.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Joo tosiaan, tuo äänestysprosentti viime kerralla kun järjestettiin, ei viime vuodelta kuten olin kirjoittanut.

En mä mitään äänestysohjeita postissa saanut o.o mutta ilmeisesti joku muu on saanut, joten koko äänestyshomma ei varmaankaan sitten ole ollut kaikille muille yhtä epäselvää.

Olavi Mansikka

mä tein omalta kohdalta aikoja sitten ratkaisun. erosin kirkosta...

Mika Sjöblom

Toki olen jäävi kommentoimaan asiaa, istuttuani seurakuntani vaalilautakunnassa, mutta teen sen silti.
On tietysti valitettavaa, kun informaatio ei ole tavoittanut äänioikeutettuja, mutta ei nyt ihan koko kirkosta voi puhua, sillä seurakuntavaalien paikaillisesti tiedotuksesta vastaa kukin seurakunta erikseen. Ei ole oikein mahdollistakaan valtakunnallisesti tiedottaa kaikista ennakkoäänestyspaikoista, koska niitten aukioloajat jne vaihtelevat kovastikin.
Omassa seurakunnassani (n. 14 000 hengen seurakunta) Kaikille äänioikeutetuille postitettiin äänioikeusilmoitus, jonka liitteenä olivat kaikki ennakkoäänestyspaikat, joita kaikkiaan oli toista kymmentä. Varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikkoina toimivat kaikkien kappeliseurakuntien kirkot, joten seurakunnan alueella äänestyspaikkoja oli neljä. Lisäksi seurakunta julkaisi vaalilehden joka jaettiin kaikkiin alueen talouksiin, ja jossa äänestyspaikat sekä ennakkoäänestyspaikat oli esitelty.
Paikallisesti emme vaalipäivään voineet vaikuttaa, mutta kaikkemme tiedotuksen eteen teimme. Vaalilautakunnan 13 varsinaista jäsentä ja saman verran varajäseniä ovat olleet talkootöissä viimeisen kolmen viikon aikana varmistaakkseen kaikille seurakunnan jäsenille, niillekin jotka eivät vaaliuurnille vaivautuneet, mahdollisuuden vaikuttaa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Teillä tiedottaminen on nähtävästi hoidettu paremmin kun täällä jyväskylässä. Varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikkana oli auki vain Taulumäen kirkko, enkä ole saanut kotiin mitään tiedotetta, en edes äänioikeusilmoitusta. Tosin sellaisen puuttuminen voi olla ihan postinkin vika, meille on kyllä aiemminkin jätänyt saapumatta postia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minusta Ev.lut.kirkko sai kohtuuttomankin paljon huomiota osakseen näiden vaalien yhteydessä. Valtakunnalliset ja paikallisemmat tiedotusvälineet puffasivat kirkkoa ja sen vaaleja oikein olan takaa. Näin ulkopuoliselle jäi mielikuva ilmaiseksi saadulta valtakunnalliselta mainoskampanjalta.

Muut voivat vain kadehtia sitä myönteisen propagandan määrää jonka kirkko sai aivan ilmaiseksi. Muut valtakunnalliset organisaatiot, esim. osuuskunnat tai a-liitot saavat yleensä vain kuraa niskaansa samoilta tiedotusvälineiltä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

No jaa, kun katsoo eroakirkosta.fi -palvelun käyriä, niin lähinnä karhunpalveluksen kirkko on saanut. Kun ennakkoäänestys alkoi, niin kirkosta eroaminen lisääntyi, samoin nyt kun vaalien tuloksista ilmoitetaan. Sen sijaan äänestysprosentti tippui entisestään mainoskampanjasta huolimatta tai siis sen takia, ennen kaikkea jo edellisten vaalien jälkeen muutosta odottaneiden nuorten keskuudessa.

Toisin sanoen hyvin harva enää uskoo äänestämllä voivan muuttaa ev-lut. kirkon linjaa. Se on pienen vähemmistön panttivanki, parempi jättää uppoava laiva kokonaan.

Jori Halmekoski

Kyllä ja kamppanja oli sisällöltään hyvin mitätön. Mainosten monivärisyys kuvastaa hyvin tyhjyyttä, mitä nykykirkko edustaa, kun ei ole oikeastaan mitään oikeaa asiaa (vaikka sitä varmaan todellisuudessa olisi, jos kirkko viitsisi siihen panostaa), millä vedota, niin leikitään nykyaikaisia näkyvällä ja tyhjällä populistipolitikon vaalikamppanjatyylillä. Mutta näinhän se menee, kirkolla on varaa ja ei ilmeisesti kamalasti ainakaan toistaikseksi syytäkään muuttua, kun seurakuntalaiset passiivisesti antavat kirkon toimia kuten toimii, paitsi tietysti homoliitto-kysymyksen tapaisissa valtaporukan kannalta merkityksettömissä asioissa. Näinhän se menee politiikassakin, junnataan muotoseikkoja kokonaisuuksien sijaan. Ehkä homoliitto-kysymys tuli hyvään saumaan, kun kirkon vaalit kerkesivät jo olla, miten kirkko nyt sitten mitä ikänä tekeekään, ratkaisu ei yhtä kiinninnäinen vaaleista. Rahallisesti vaaleihin oli ilmeisesti panostettu, mutta sisältö jäi uupumaan. Vähän kuin Hollywoodin leffat keskimäärin... Tuo moka laittaa äänestys "juhlapäiväksi" osoittaa jo taidottomuutta sinänsä, kertonee samaa kieltä kuin itse kamppanjakin. Joku optimisti ehkä ajatellut, että isänpäivänä suurinosa ihmisistä on vapaita töistään ja muista menoista vaikka harva muutenkaan lauantaina tekee Suomessa ja ehkä on ajateltu, että päivä on helpompi muistaa, kun siihen liittyy jokin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen ollut ev.lut. kirkon jäsenenä koko ikäni. Ikinä en ole kirkkovaaleissa äänestänyt. Lienen tyypillinen suomalainen.
Olen sitä mieltä että kirkkoneuvosto ja -valtuusto ovat tarpeettomia toimielimiä. Niiden vaalit ovat pelkkä farssi: jos äänioikeuttaan käyttää alle 50% äänioikeutetuista, vaalitulosta ei voi millään pitää edes suuntaa-antavana. Selvästi suurin osa äänestävistä ei ole löytänyt joko itselleen sopivaa valintalistaa tai ehdokasta tai sitten koko äänestyksen tulos koetaan tarpeettomaksi. Nyt kun äänestysoikeuttaan käytti vain 15%, on selvää, että äänestyksessä vain vanhoilliset suunnat saivat kannatusta. Kirkko etääntyy jäsenistöstään vauhdilla.

Neuvostojan ja valtuustojen valtaa on kavennettava, eiväthän ne tällä hetkellä nauti jäsenistön luottamusta eivätkä edusta jäsenistön kantoja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä srk-vaalien kannalta on se, mistä meidän olisi pitänyt äänestää: mistä seurakuntaneuvosto tai -valtuusto päättävät. Itse en ole kuullutkaan, mihin näitä elimiä tarvitaan. Valtakunnalliset, koko kirkkoa koskevat linjaukset tehdään kuitenkin piispojen ja papiston toimesta...

Mikael Holm

Valtakunnalliset linjaukset tekee kuitenkin kirkolliskokous. Kirkolliskokouksen edustajat päätetään valtuustoissa. Nyt voinet tehdä nopean päätelmän syistä, joiden takia olisi kannattanut äänestää, kun kerron näiden elimien päättävän myös mm. budjeteista ja henkilövalinnoista.

Riku Salminen

Mielenkiintoinen pointti. Luulen kuitenkin, että tiedon puute ei laskenut äänestysprosenttia. Ainakin media paukutti ennakkoäänistä ja myös kaikkien kirkkojen äänestyspaikkana toimimisesta jatkuvasti.

Pikemminkin taitaa olla niin, että kirkon toiminta ja yliluonnolliseen uskominen ei ihmisiä kiinnosta.

Suurin osa kuuluu kirkkoon, koska on siihen lapsena liitetty. Kirkko on tähän asti ollut vähän sellainen uskontoon höpsähtänyt täti, joka on sinällään harmiton. Nyt kirkko on alkanut näyttää ikävämpiä puolia itsestään on suvaitsemattomuutta, valehtelua ja vallanhimoa -> ihmiset haluavat sanoutua siitä irti.

Uskonnolle olisi varmasti parempia ilmaisumuotoja kuin valtionkirkko ja uskonnottomat, joita suomalaisistakin suurin osa taitaa olla, eivät kirkkoja muutenkaan kaipaa.

Käyttäjän MarjoMirjamiVnnen kuva
Marjo Väänänen

Kukapa sitä muistaisi, että rippikoulussa on kerrottu kirkon hallinnosta juuri näitä asioita - mitä kirkkovaltuusto tekee ja mitä kirkkoneuvosto. Lienee myös koulun uskonnonopetukseen kuuluneet samat asiat. Samaat tietämättömyyden tasoa kai on kunnan/

kaupungin hallinnon tuntemus. Valitettavasti. Me suomalaiset ilmeiseti miellämme halllintoasia joidenkin toisten kiinnostuneiden hoidettaviksi. Harmittavaahan se on, koska osallistumalla keskusteluun, seuraamalla keskustelua ja ottamalla asioista selää pääsee kärryille ja sitten myös myös niille paikoille, joissa asioista puhutaan. Kärryillä on kiva olla. Elämästä tulee virikkeellisempää.

Käyttäjän MarjoMirjamiVnnen kuva
Marjo Väänänen

Kukapa sitä muistaisi, että rippikoulussa on kerrottu kirkon hallinnosta juuri näitä asioita - mitä kirkkovaltuusto tekee ja mitä kirkkoneuvosto. Lienee myös koulun uskonnonopetukseen kuuluneet samat asiat. Samaat tietämättömyyden tasoa kai on kunnan/

kaupungin hallinnon tuntemus. Valitettavasti. Me suomalaiset ilmeiseti miellämme halllintoasia joidenkin toisten kiinnostuneiden hoidettaviksi. Harmittavaahan se on, koska osallistumalla keskusteluun, seuraamalla keskustelua ja ottamalla asioista selää pääsee kärryille ja sitten myös myös niille paikoille, joissa asioista puhutaan. Kärryillä on kiva olla. Elämästä tulee virikkeellisempää.

Toimituksen poiminnat