Saara Huttunen Ei ehkä sittenkään niin vihainen feministi

Käytöstavat hukassa aikuisilta ihmisiltä

Empä arvannut että kirjoittaisin ikinä bloggausta aiheesta ostoskärryllä töniminen. Mutta tulipa tämäkin päivä eteen.

Alkukesästä olin tulossa pyörällä kotiin kaupungilta, kipaisin matkan varrella olevan kaupan kautta hakemassa kaksi mehujäätä viilennykseksi. Kauppa oli jo aamupäivästä ruuhkainen ja jouduin kahden mehujääni kanssa hyvin pitkän jonon hännille, asiakkaita oli paljon, mutta kassoja oli vain kaksi. Pitkä kassajono peitti osittain kulkuväylää. Tunsin pienen tönäisyn selässäni, käännyin vilkaisemaan taaksepäin ja näin keski-ikäisen pariskunnan, mies piteli ostoskärryistä. Väistin, jotta he pääsivät jonon läpi toisen kassan suuntaan. En kuullut minkäänlaista anteeksipyyntöä, mutta en odottanutkaan sellaista ihmiseltä, joka tönäisee toista ostoskärryllä tahallaan.

Kotona mietin, että miksi vanhasta kunnon "anteeksi, voisitko väistää"-lauseesta on tullut epäsuosittu. Eikö vanha kunnon "kröhöm"-tekoyskähtäminenkään riitä? Nykyisin meillä täällä Keski-Suomessa viestitään edessäolevaa väistämään ostoskärryllä tönimällä nähtävästi.

Kuka selväjärkinen ihminen törmää toiseen tahallaan ostoskärryllä? Olen monesti tulluit aiemminkin kaupassa ostoskärryn tönäisemäksi, eipä ole paljon anteeksipyyntöjä aiemminkaan kuulunut, vaikka tönäisijä on selvästi huomannut mokansa. Aiemmilla kerroilla minua on sentään tönäistä vahingossa eikä tahallaan! Vaikka tönäisy ei ollutkaan kova, se oli silti epäkohteliasta. Mitään pahaa ei sattunut, koska minulla ei ole selkäoireita ennestään. Seuraavalla kerralla kun ilmiöön törmäsin, emme olleet niin onnellisessa tilanteessa.

 

Toisella kerralla olin äitini ja poikaystävän kanssa Lidlissä palauttamassa pulloja. Viereisellä automaatilla naisella oli ongelmia laitteen kanssa, se sylki kaikki pullot ulos. Viereinen kone ei alkanut toimimaan koko sinä aikana kun palautimme omat pullomme, useamman muovipussillisen, joten äitini ehdotti, että vieresen pullonpalauttajan kannattaa varmaan kokeilla juuri käyttämäämme laitetta, koska se kyllä toimi moitteettomasti. Tämä ei kuitenkaan takanamme ostoskärryn ja palautuspullojen kanssa jonottavalle vanhemmalle miehelle käynyt ja hän mielenosoituksellisesti rysätti kärryillä äitiäni selkään. Äiti teki sen, mitä en itse mykistyttäni tajunnut tehdä ja sanoi miehelle vastaan. Toisten ihmisten koskemattomuutta ei saa rikkoa, ja luulisi aikuisella ihmisellä olevan vähän muitakin viestintätapoja. Puhumattakaan siitä, että varmaan viereisellä automaatilla asiointia yrittänyt nainen haluaisi pulloista eroon jo useamman minuutin toiminattomalla koneella tuskailtuaan.

Äitilläni on hermovaurio, jonka takia selkä on oikutellut aiemminkin. Tämä kyseinen tönäisy, kuten vasta hieman jälkijunassa saimme huomata, aiheutti pitkään jatkuneet selkäkivut, joka heikensi työkykyä, jota oltaisiin kyllä tarvittu heidän talonsa rakennusmaalla. Hän yritti tavoittaa tämän kyseisen herran kaupasta vielä huomauttaakseen tärkeän seikan, joka unohtui: pienelläkin tönäisyllä voi olla dramaattiset vaikutukset ihmiselle, jolla on selkävaivoja jo ennestään. Voisi hetken ajatella ennenkun toimii vastaavalla tavalla! Ilmeisesti sentään toimintaansa häpesi kyseinen herra, koska vältteli meitä koko loppu kauppareissun ajan.

 

Nuorison käytöstapoja aina parjataan, mutta molempien kertomuksien tönäisijät olivat kyllä minua reippaasti vanhempia miehiä. Ihmisiä, joiden luulisi vuosikausien aikana oppineet muitakin tapoja kommunikoida kuin ostoskärryllä töniminen. Pienillä ikävillä teoilla voi olla suuria vaikutuksia, ja parhaimmissakin tapauksessa niillä saa aiheutettua pahan mielen toiselle. Vahinkoja sen sijaan voi sattua kelle vaan, mutta niistäkin kuuluisi pyytää anteeksi. Minulle kyllä opetettiin kiitos, anteeksi jo ole hyvä jo päiväkodissa, eikö näille ihmisille opetettu? Vai onko siitä vain jo niin monta vuotta, että opit ovat jo vaipuneet unholaan?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (100 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mielestäni sinulla on pienet murheet- toistaiseksi. Noh, eiköhän ne siitä pikkuhiljaa kasva aikuisten mittoihin ja huomaat ettei ostoskärryllä töniminen ole kovinkaan kummoinen juttu. Anteeksi jo etu käteen hieman töykeä kommenttini!

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #10

Ihan tiedoksesi, äitini kärsi monta päivää tapauksen jälkeen kovista selkäsäryistä. Kovat kivut, onko ne kummonen juttu? Työkyvyttömyys? Mä en tajua, mikä tässä teidän mielestänne on tosi kevyttä ja ei-vakavaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vanhemmat miehet tykkää "töniä" nuoria viehättäviä naisia, kun eivät muuten kehtaa niin kärryillä :-) Taberman opetti, että tällaisessa tilanteessa pitää sanoa, että anteeksi, että kosketin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Se ei ole silti hyväksyttävää. Ja seuraukset voivat olla todella ikävätkin kuten jälkimmäisestä tapauksesta selviää.

Mun koskemattomuuttani ei saa rikkoa, edes ostoskärryllä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Miten suhtaudut sitten Facebookissa tökkäämiseen?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #6

Voitko nyt mennä pois trollaamasta? En usko, että olisit oikeasti niin tyhmä, ettet tajua mitä eroa on facebookissa tökkäämisellä ja ostoskärryllä tökkäämisellä.

En tiedä luitko tekstin loppuun asti. Loppupuoliskolla kyllä selviää miksi tämä on oikeasti vakava aihe, josta vitsailu on aika urpoa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #8

Ainahan sitä voi tehdä rikos ilmoituksen vaikka pahoinpitelystä. Syytekynnys vain taitaa olla aika korkea näytön vaikeudesta johtuen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #9

Tapauksella oli useita silminnäkijöitä. Mutta tapausta lieventää se, että tönijä ei varmaan tiennyt äitini hermovauriosta. Mutta jos oltaisiin Amerikassa niin se olisi oikeushäviä ja miljoonakorvaukset riippumatta siitä tiesikö tönijä vai ei. Kannattaa miettiä ennenkun tekee tollasta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ostoskärryt on kiellettävä!

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Huonosti käyttäytyvät ihmiset on kiellettävä... niskasta kiinni ja kaupan jätemyllyyn ellei opita tavoille. Sitten pitääkin kieltää jätemyllyt.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Omituisia ihmisiä riittää. Minua ärsyttää ihmiset jotka törmäilevät katukäytävällä päin,ehkä kolme rinnakkain kävellen, ihan kun olisivat sokeita.
Minulla on tapana sanoa anteeksi jos kaupassa tulee joku törmäys silloinkin kun en itse ole tönäisijä.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Eivät ole sokeita. Kuka väistää, kuka kävelee päin, kuvastaa ihmisen käsitystä omasta sosiaalisesta asemasta yhteisössä. Jos on tottunut väistämään, ei ole helppoa ottaa välinpitänättömän päällekävelijän roolia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Saatan pysähtyä yhteentörmäystä välttääkseni. Välillä huomautan oikeanpuoleisesta liikenteestä.

Rainer Nuorinko

Täytyy sanoa, että todella ala-arvoisia kommentteja tullut noilta kahdelta ukolta. Oli Saaran feminismistä tahi muista mielipiteistä mitä mieltä tahansa, nii kyllä nää tapaukset kertoo joidenkin ihmisten todella huonosta käytöksestä, etenkin kun vielä aiheuttaa selkäkipuja.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Jep, todellakin. Haluaisin vain uskoa, että he eivät lukeneet blogia ekaa riviä pidemmälle.. Mutta kuka ihme muutenkaan haluaa puolustaa ostoskärryillä tönimistä?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Terveisiä vaan ylilaudalle, että toinen mehujääni oli poikaystävälle :) en syönyt molempia itse.

Ja kuka ihme haluaa puolustella ylilaudallakaan ostoskärryillä tönimistä? Monen päivän selkäkivut, jo meitä ennen pullonpalautksessa olleen ihmisen päästäminen toimivalle laitteelle ja (ilmeisesti minun tunteminen) on sellaisia rikoksia, että niistä ansaitsee monta päivää kestävät kovat selkäkivut?

Jukka Mäkinen

Aika lujaa saa törmätä kärryillä että terve (raksahommiin kykenevä) ihminen saa siitä selkävaivoja. Ei se silti tee kärryillä tönimistä yhtään sen hyväksyttävämmäksi. Onneksi maailmassa ei ole sen suurempia ongelmia.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Kuten tosiaan tekstissä luki, selkäongelmia oli jo etukäteen hermovaurion vuoksi. Siihen ei vaan akuutisti koskenut sillä hetkellä, ennen tätä törmäystä.

Ja musta on kyllä jännä, että olen kertonut monta päivää kestävistä kovista kivuista ja ihmiset täällä toistelee että "ei ole sen suurempia ongelmia".
Ihan tosissaan? Jotain sympatiaa?

Markku Lehtinen

Kyllähän tähän blogiin on helppo yhtyä ja totean vielä se, että iäkkäät ihmiset ovat monesti vielä paljon nuoria röyhkeämpiä. Jotkut tuntuvat asiaa vähättelevän mikä voi johttua myös siitä, että kun itselläkään ei ole käsitystä hyvistä tavoista, ei niitä osaa odottaa muiltakaan. Tulevaisuuden kannalta on pelottavaa, että päihde- ja mielenterveysongelmat, jotka lisääntyvät koko ajan, tulevat lisäämään myös käytöshäiriöitä

Olavi Mansikka

todella ikävä tuo äitisi tapahtuma. valitettavasti käytöstavat ovat menneet ihmisillä metsään. riidellään julkisesti esim täälläkin. toisen mielipidettä ei kunnioitetta. käytetään loukkaavia termejä. väännellään sanomisia. kaikki tämä on kiusaamista. Myös se henkinen töniminen "ostoskärryillä" voi satuttaa ihmistä paljon.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nuorisoa on aina helppo parjata, mutta oman kokemukseni mukaan ne oikuttelevat ja kiukuttelevat ihmiset ovat yleensä vanhempaa väkeä. Nuoret ovat yleensä iloisia, eikä heillä ole tarvetta levittää pahaa oloa ympärilleen.

Jyrki Paldán

Käytöstapojen ja toisten kunnioituksen puuttuminen urbaaneissa ympäristöissä on vanha ja yleinen ongelma. Hyvin ikävää että olette äitinne kanssa joutuneet ostoskärrytönijöiden uhreiksi.

Lopuksi kuitenkin täytyy huomauttaa että kirjoituksesi ideologis-poliittinen johtopäätös mustamaalata keski-ikäisiä miehiä jotenkin erikoisena, poikkeuksellisen tuomittavana(olisihan jo tuossa iässä pitänyt oppia!) törkyjoukkona on surullinen. Jan Rossi teki ihan vastikään blogin nuorten suomalaisten naisten törkeästä käyttäytymisestä baariympäristössä, ja sinä olit ensimmäisenä kritisoimassa kirjoitusta. Miksi itse sorrut samaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä sain kuvan että nämä sattuivat olemaan miehiä. Olisihan sekin outoa että jos huonokäutöksinen sattuu olemaan mies pitäisi olla kertomatta sukupuolta.

Olavi Mansikka

joillain on tapana oikoa ja vain yhtä syyttää. pari kertaa muistan että mies tullut kärryillä tönimään. käsittääkseni vanhinkoja. ylivoimaisesti pahimmat ovaty venäläiset naiset. heillä tuontuu olevan oikeus. ja joskus lapset villiintyneet ja työntäneet kärryn jaloille. aika harvakseltaa kuitenkin kaikki ovat moista tehneet. golf kentällä pari kertaa kyllä sattunut ja se sattuu kun suht jykeviä ovat noi kärryt siellä... anteeksi on kuitenkin aina pyydetty...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Joo, siinä mielessä hassua puhua tästä nykyajan käytösongelmana kun ennen ei kuljettu valtavien kärryjen kanssa. Jotenkin siihen epäsensuelliin liikkumistapaan on sisäänkirjoitettu tuo kärryä katerpillarina käyttäminen.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #39

todellisuudessa tää taitaa olla marginaaliongelma. ainakin kun puhutaan tahallisuudesta. itselle ei tulis mieleenkään töniä tahallaan toista.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #41

"itselle ei tulis mieleenkään töniä tahallaan toista." Ei tulisi mullekkaan! Siksihän tämä koko juttu ihmetyttää niin suuresti.
Tahallaan töniminen on jotain niin kummallista, että ei koskaan tulisi mieleenikään. Ja itse pyydän aina anteeksi jos törmään!

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #38

Minä taas en ole törmännyt mihinkään ongelmiin venäläisten naisten taholta, vaikka niitä Savonlinnassakin on ihan hyvin edustettuna. Ensimmäinen tapaus oli Jyväskylästä ja toinen Savonlinnasta itseasiassa. Molemmat miehet olivat ainakin silminnähden ihan kotosuomalaisia.

Ja korostin, että nämä tönäisyt eivät olleet vahinkoja. On minua vahingossakin tuupattu vaikka kuinka monta kertaa, vaikka eipä siitäkään yleensä anteeksi kuulu.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Molemmissa tapauksissa tönijä ole vanhempi mies, se on joko sattuma tai sitten ei, mutta fakta.
Loppukaneetissa lähinnä siihen puutun, kun nuorison käytöstavoista aina valitetaan. Monen muunkin kommenteissa ollaan havaittu nimenomaan vähän vanhempi sakki huonokäytöksisimmäksi. Ehkä siinä on jotain sellaista, että oletetaan, että nuoriso nöyristelee heille, eikä heidän tarvitse pyytää mitään anteeksti tms.

Rossin bloggauksessa en huomannut, että iästä oltaisiin sanottu. Rossin kirjoitukset olivat joka tapauksessa muutenkin hyvin surkuhupaisia. Lähinnä siinä naiset baarissa-bloggauksessa risoi se, että naisten pitäisi muka kuunnella ystävällisesti jokaista baarissa lähestyvää äijää, vaikka ei olisi yhtään kiinnostunut. Epäkohteliaisuus on helpoin keino päästä eroon tungettelijasta. Olen itsekin joutunut monta kertaa tilanteeseen, missä pelkkä kohtelias käytökseni on tulkittu kiinnostuksenosoittamiseksi.

Jyrki Paldán

"Lähinnä siinä naiset baarissa-bloggauksessa risoi se, että naisten pitäisi muka kuunnella ystävällisesti jokaista baarissa lähestyvää äijää, ..."

Ellen nyt väärin ymmärtänyt, hänen kirjoituksensa tarkoitus oli paheksua nuorten naisten käytöstapojen puutetta. Aivan kuten tämän sinun kirjoituksesi tarkoitus oli paheksua (vanhempien miesten)käytöstapoja.

Luonnollisesti toisten suorittamien pahojen tekojen seurauksista ei ole kovinkaan pragmaattista kärsiä kiltisti, joten esimerkiksi seksuaalista häirintää ei missään nimessä tule sallia tai hyväksyä. Jan Rossin kirjoituksessa kuitenkin kävi selkeästi ilmi, että hän paheksui nuorten naisten lähtökohtaisesti huonoa käytöstä lähtien jo ensimmäisestä tervehdyksestä.

"Epäkohteliaisuus on helpoin keino päästä eroon tungettelijasta. ..."

Voisin väittää että ostoskärryllä tönäiseminen(tai olkapäätaktiikat yleisesti) on myös helpoin tapa päästä jonosta läpi.

Halusin vain provosoida sinua, koska kuten toivottavasti huomasit, olet asiassa hieman ristiriitainen. Tuntuu siltä että hyväksyt huonon käytöksen toisaalla, kun taas toisaalla tuomitset sen. Ilmeisesti riippuen lähinnä siitä kumpi sukupuoli(tai ikäryhmä) on uhrina ja kumpi tekijänä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #62

En tiedä mikä tarkoitus oli, mutta minusta siinä paheksuttiin lähinnä sitä, että suomalaiset naiset eivät vastaa small talkiin. Eihän mihin muuhun käytösasiaan edes otettu kantaa.

Tässä on vaan se, että jos baarissa antaa edes sen ystävällisen vastauksen terveyhdykseen tai hymyn, niin moni siitä jo päättelee, että nyt on tsäänssit päästä yhteisille jatkolle. Epätoivotusta seurasta kun ihan oikeasti pääsee helpoiten eroon niin, että ei ole kohtelias. Eikä kukaan voi velvoittaa toista juttelemaan tuntemattomien ihmisten kanssa.
Jan Rossin mukaan naista voi tulla milloin vain häiriköimään ja siihen pitäisi vastata kohteliaasti. Jos naiset lähestyisivät Rossia samassa määrin mitä kauniita naisia lähestytään baarissa, veikkaan, että aika pian häneltäkin menisi into vastata jokaiselle ystävällisesti.

Moikkaukseen vastaamatta jättäminen ei aiheuta kenellekkään kovia fyysisiä kipuja päiväkausiksi. Näiden tapausten vertaaminen vaikuttaa kyllä äitini kokeman kivun vähättelyltä.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #69

Ainakin onnistuit osoittamaan ristiriitaisuutesi ja ideologiasi värittämän puolueellisuutesi.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Toi kärryillä töniminen on ärsyttävää, täälläpäin yleisin ryhmä joka tuota tekee ovat Venäläiset 40+v naiset. Joskin kotimaiset rouvat ovat myös edustettuina.

Eihän tuo tälläistä satakiloista ja perustervettä paljoa häiritse, mutta kun tuupitaan reilu 3v pikkupoikaa pois tieltä... prkl

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se onkin just tärkeää että huonokäytöksisille annetaan palautetta yhtä lailla että palkitaan edes hymyllä kohtelias ele.

T Piepponen

Tahallaan tönijöitä voi katsoa vihaisesti silmiin, pyytää loitommalle ja jos yltyy siitä poukimaan nenälle, niin laittaa kärrit solmuun. Poskenkääntely takaa vain, että sitä saa käännellä koko ikänsä.

Äitmuoria kun olen käyttänyt kaupassa(silläkin riskillä, että katsotaan b-luokan luuseriksi), niin olen kyllä havainnut tuon peräänajajien sakin. He ovat niitä jotka katsovat toisaalle toikkaroidessaan. Yleensä ovat pariskuntia, joista mies on pesussa kutistuneen nallekarhun oloinen kiltti palvelija ja nainen käskyttävä napalmikenraali, joka hymyilee kun katsotaan ja ampuu pahalla silmällä kun ei.

Sinäänsä yhtä harmiton ilmiö, kuin moni muukin ärsyttävä asia.

Pieni mahdollisuus kuitenkin on, että alaselkään varoittamatta töytimällä tulee vauriota. Varsinkin jos rangassa on jotain mäsänä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itseäni ärsyttää myös nämä muka kiireiset töniskelijät, mulla kun on sairauksia joiden vuoksi olen hitaampi kuin muut. Pahin tilanne oli kerran juuri kotiuduttuani sairaalasta leikkausompeleet vatsassa kun eräs keski-iän ylittänyt mieshenkilö tuuppasi kärrynsä suoraan vatsaani, oli kuulemma hermostunut jonottamiseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Käytöstapojen juju onkin ehkä ihmiskuvassa. Jos oletamme että ihminen on vahva ja ihmisen kuuluu olla vahva niin emme tarvitse käytöstapoja.

Sallamaari Janhunen

Suoranaista tönimistä en ole kokenut, tosin sellaista kummallista hoputtamista, että tungetaan ne ostoskärryt takapuolta vasten ja työnnetään vähän josko sillä edessä oleva ihminen liikkuisi nopeammin jonossa, jonka liikkumiseen ei voi itse vaikuttaa. Ehkä raikein osoitus suomalaisten hoppuilusta olii kerran kun yritin päästä junasta ulos ja ihmiset vaan pakkautuivat sisään (btw juna ei lähde liikkeelle jos siihen vielä kiipeää ihmisiä sisään). Lopulta kun kukaan ei näyttänyt antavan tilaa, jouduin törkeästi vaan työntämään sisään yrittävää miestä takaisin ulos ja sanomaan "anteeksi päästäisittekö minut ensiksi ulos?!". Tästä hyvästä sain tosi pahoja katseita vaikka sisään tunkeneet ihmisethän tässä väärin tekivät. Jos kaikkein äkäisimmät keski-iän ylittäneet, täysin käytöstavat unohtaneet tuuppijat haluatte tavata, niin kokeilkaa Soulin metroa :) Siellä olen saanut kyynärpäätuupituksesta ihan mustelmia. Suomessa olen sen huomannut että ei ne käytöstavat ole iästä riippuvaisia ollenkaan. Joissakin tapauksissa enemmänkin varallisuudesta...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En rupea ihmisiä tönimään jos on vaikeuksia päästäulos bussista tai junasta. Korotan ääntäni niin, että pyyntöni varmasti kuuluu. Ihmiset reagoivat välittömästi.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Kerran törmäsin baarissa siihen jonon tönimiseen. Oltiin kauppakadun approilla ihan täpötäydessä Sheikkerissä jonottamassa, kun joku idiootti keksi, että jono varmaan etenee kun hän sitä tönii jatkuvasti. Huusin montak kertaa, että "kuka siellä tönii?" ja että palvelu ei toimi tiskillä kyllä yhtään nopeempaa hänen tönimisestä huolimatta. Jatku vaan... Sitten saatiin lopulta juomat pöytään baarin läpi kaatumatta, ihme kyllä. Pöydässä sitten just kun otin laskin käteen ja meinasin hörpätä niin joku ohikulkija tönäs niin, että lasi läikähti ja juomat pöydällä :) (no onneks siihen jäi vielä sentään jotain juomista, ei ollu halpa drinkki).

Mulle opetettiin kyllä jo ala-asteella, että busseissa ja junissa päästetään poistuvat pois ennenkun tungetaan sisään. :/
Seki ärsyttää jo riittävästi, että jäähään siihen ihan oven suulle kyttäämään eikä varsinaisesti anneta niille poistujille tilaa lähteä siitä junanovelta mihinkään suuntaan.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Olen kohta viisikymmentä vuotta asioinnut kaupassa enkä kyseistä ilmiötä ole havainnut. Siwassa tosin en ole käynyt.

Jouni Nordman

Kyllä joka on joskus stokkalla mummo hyökkäyksen kohteeksi joutunut, voi sanoa että noi tapaukset vielä on aika lieviä. Sillä stokkalla mummot jos et kerralla usko, niin törkkäävät niin monta kertaa että väistää.

Eli naiset mitä iäkkäiden tulevat, niin sitä huonompi käytös heiltä ilmi tulee.

Ville Pohjankoski

Aivan ihmeissäni luin tämän kirjoituksen kommenttien alkupäätä, herranjumala sentään! Nahkamäet ja muut huuhaat, menkääs kävelee lenkki, jos vaikka aivot sais happea. Aika moni tuntuu myös pohtivan, tuleeko törmäämisestä pysyviä vammoja vai ei. Eihän se ole tässä keskeinen kysymys lainkaan! Se on, miten joku keski-ikäinen voi elettyjen elinvuosiensa ja elämänkokemuksensa varjolla käyttäytyä tuolla tavoin. Aivan kammottavaa! Minuun ei ole kukaan kärryillä törmäillyt ja parempi onkin, en nimittäin antaisi tilanteen olla. Sen sijaan jonkun verran tullut törmättyä ilmiöön, jossa vastaantuleva ihminen kadulla kävelee osittain päin ja vastuu törmäyksen väistämisestä jää minulle. En ole mikään maailman pienikokoisin mies, että ei luulisi olevan siitäkään kiinni.

Olavi Mansikka

samaa mieltä olen edellisen kanssa. Huuhaata sun kommentit tässä. kyse on käytöstavoista. tai oikeastaan niiden puutteesta. Ties vaikka olisit itse ollut se tönijä kun samalla paikkakunnalla asutte.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #50

Käyttäydyn kuin herrasmies. On jo elämänkokemusta ja muutakin.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #51

ei todellakaan noi kommentit ole herrasmiehen käytöstä. tiedät hyvin. jos kerran tökkimisen hyväksyt et varmaan suutu kun mahdollisesti joku törmää sinuun vanhingossa ostoskärryillä

se mikä tässä käytöksessä on todella ikävää saa feministien mieleipiteen kaikkista miehistä taas alemaan. edustat jyväskylässä hallituksen kautta yritystä. mitäs luulet jos joku tuo tietoon hallitukselle käytöksesi vaikuttaakos se? ainakin jos itse olisin PJ joutusit melkoiseen puhutteluun. Vaikka mä mä monesta asiasta olen huttusen kanssa eri mieltä niin tässä kyllä sanon suoraan että edustat puhdasta trollausta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #52

Minä mitään tönimisiä hyväksy. Kirjoitat omiasi. Tämä tästä.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #59

vähättelet sä noita. no katsotaan mitä seuraa.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Kauppa jonossa on joskun iäkkäämmät ihmiset pukkineet kärryillä, mutta kun niille sanoo, onko jonnekin hätä?, niin menevät noloiksi.

T Piepponen

Kaikilla on käytöstavat joskus vähän huonoja. Ei tule hurskastella.
Itselläni useinkin ainakin sanallisesti..

Riehumalla tuhotun selän omistajana sitä ymmärtää miltä tuntuu pelkurimaiset selän takaa hyökkäykset.

Mutta en lähde silti töytimään ihmisiä syyttä, sillä se ei kuulu tapoihin ja koska tiedän miten itse reagoin pahimmoillaan. Kuten senkin, että jokaiselle hevoselle löytyy kyllä tarvittaessa taluttaja. Kiirekään ei ole minnekään sillä ainakaan suomen eittämättä paskimmassa kylässä kiirehtimällä ei saavuta mitään.

Ympärilleen muuten voi luoda varoitussignaaleja säteilevän omatilan panssaroinnin. Vaatii ainoastaan yrmeän ilmeen, ryhdin ja katseen terästämisen sekä ulospäin huokuvaa päättäväisyyttä. Voi myös "ampua kuvitteellisia janoja" joita pitkin kävelee ja melkein kaikki väistävät. Ainoa ongelma on, että panssari jää joskus päälle ja myös mukavat ihmiset jäävät kohtaamatta.

Seppo Hildén

Ottamatta kantaa ostoskärryillä tökkimisiin muuten kun
että se on aina tuomittavaa ja tökeröä käytöstä, niin muistuttaisin blogistia myös itse käytöstapojen noudattamisesta.

Blogistin otsikkohan oli, että "Käytöstavat hukassa aikuisilta ihmisiltä".

Näin näytti blogistille ja hänen äidilleenkin käyneen Jyväskylän Lidlin pullonpalautuspisteessä. Normaali käytäntö pullonpalautuspisteissä kuten kaupan kassoilla on, että jonotetaan omaa vuoroaan. Nyt sitten blogisti oli äitinsä kanssa palauttamassa useita kassillisia pulloja omalle palautusautomaatille. Viereinen palautusautomaatti meni epäkuntoon ja siellä omalla vuorollaan ollut ei saanut pulloja palautettua. Koska näin oli, olisi hänen luonnollisesti normaalien jonotussääntöjen mukaan pitänyt siirtyä siihen toimivan palautusautomaatin jonoon.

Nyt kuitenkin blogisti ja hänen äitinsä rikkoivatkin tätä hyvää jonotuskäytäntöä tarjoamalla heti omien palautustensa (huom, ei ennen eikä kesken, vaan vasta kun omat kassilliset oli palautettu)jälkeen kyseistä palautuspistettä viereisen epäonnisen palauttajan käyttöön välittämättä siitä, että heidän palautuspisteessään oli jono. Näin toimivalla blogisti ja hänen äitinsä eivät ottanut huomioon muiden jo kiltisti jonottamaa aikaa päästä omalla vuorollaan palauttamaan pulloja ja rikkoivat näin hyvää jonotuskäytäntöä vastaan.

Tilannehan olisi sama, jos kahdella kassajonolla toinen lopettaakin vetämisen vaikkapa kassakuittipaperirullan vaihdon takia, niin viereisestä kassajonosta juuri ostoksensa läpi saanut asiakas pyytää seisovan kassajonon ensimmäistä jonottajaa siirtymään hänen jälkeensä siihen toimivaan kassajonoon heti jonon kärkeen.

Sanotaan että malkaa on vaikea nähdä omassa silmässä, ja juuri näin on päässyt nyt blogistillakin käymään. Siis mitä tulee hyvään jonotuskäytökseen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Minäkin tosiaan olen aikuinen ihminen... Että sinällään on outoa syyttää minua aikuisten syyttämisestä :D

Itseasiassa se oli Savonlinnan lidl, mutta sillä ei liene väliä.
Kyseinen nainen oli jo ennen meitä siinä, hänellä oli vain muutama pullo ja hän oli odottanut pitkään. Mielestäni oli ihan reilua päästää hänet välissä siihen laitteelle, koska hän oli kuitenkin ollut ensimmäisenä palauttamassa, ja siinä vaiheessa jonoakaan ei vielä ollut. Siitä en ymmärrä, miksi joku suuttuu tälläisestä pikkuasiasta niin, että purkaa raivonsa ostoskärryllä tönimällä.

Jotain empatiaa pitäisi olla sitäkin ihmistä kohtaan, joka on jo pitkää tuskaillut parin pullon kanssa, ei olisi missään nimessä ollut reilua laittaa häntä jonon hännille, koska hän oli ollut ensimmäisenä paikalla.

Ja mitenköhän paha rike tämä jonotuskäytännön rikkominen poikkeustilanteessa on siihen tönimiseen verrattuna?

Olavi Mansikka

Olishan siinä voinut takaa tulevalta ensin tiedustella onko hänellä mitään asiaa vastaan. Muistelen joskus itse tekeneeni niin kun ollut ostoksia paljon ja joillan vain tyylliin limsapullo.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #64

Ei vaan ihan oikeasti tullut mieleen, että kellään voisi olla mitään sitä vastaan, että joku tulee välissä palauttamaan pari pulloa kun on jo pidemmän aikaa yrittänyt.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #67

ihmettelisin minäkin. Tosin Sepon kanssa olen samaa mieltä että myös jonottaminen kuuluu käytöstapoihin ja kannattaa muiltakin jonossa kysyä mielipide. Hyvin harva kieltäytyy siitä.

Seppo Hildén

"Minäkin tosiaan olen aikuinen ihminen... Että sinällään on outoa syyttää minua aikuisten syyttämisestä"

Eikö blogisti osaa lukea? Minä en kommentissani syyttänyt blogistia aikuisten syyttämisestä, vaan syyllistymällä itse oman otsikkonsa("Käytöstavat hukassa aikuisilta ihmisiltä") mukaiseen toimintaan, eli käytöstapojen puutteeseen.

Jonottaminen kuuluu myös käytöstapoihin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #70

Jonoa ei vielä ollut kun me tulimme paikalle, kyseinen nainen oli jo ennen meitä paikalla yrittämässä käyttää toista automaattia. Jono ilmeistyi vasta meidän taaksemme. En ymmärrä miksi tähän pitää ylipäätään soveltaa jotain jonotuskoodistoa. Ja eikö niissäkin kuitenkin ole joustolle varaa poikkeustilanteissa?

Ja oliko meidän jonotuskäytännön rikkominen ihan oikeasti se, mihin tässä keississä kannattaa keskittyä?
Vai oliko tarkoituksesi rehellisesti vain saivallerra?

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #73

ei siitä jonotuskäytännöstä ole kyse. kyse on samasta asiasta kuin itse otit esille. eli hyvistä käytöstavoista. Oli ennen tai jälkeen olisi kuitenkin kohteliasta kysyä toiselta mielipide tai lupa. Eikä vain itse alkaa sanelemaan.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #80

Mutta jotain mittasuhteita kaipaisin kun tässä verrataan siis päiväkausien kovien selkävaivojen aiheuttainen tahallisella ostoskärryllä tönimisellä vs. jonotoskäytännön rikkomisen ehdottaminen poikkeustilanteessa toiselle ihmiselle.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #86

suhteellisuuden tajussa olet täysin oikeassa. Ehdottomasti fyysinen töniminen on tuomittavaa. Koskaan kun ei tiedä mitä on vastassa. Aikoinaan minulla jäi jalka traktorikaivurin ja asfaltin väliin. seurauksena isovarvas räjähti. Kyllä se kursittiin kasaan. viikko siitä ei yksi nätti neito uskonut vaan tallas sen. seurauksena haavojen aukeminen. no mitäs siitä nyt on sellainen möykky koko varvas... Hyvin kertoo lämpöyilan muutokset. Eli vaikka vaiva sanottiin ei uskottu ja mulle aiheutettiin vahinkoa.

Porukka käsittääkseni ja ainakin itse haluaa vain huomauttaa ettei äitisikään toiminut hyvien tapojen mukaan. seuraus mikä tuli on kuitenkin kaikilla mittareilla kohtuuton.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #106
Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #73

"En ymmärrä miksi tähän pitää ylipäätään soveltaa jotain jonotuskoodistoa."

Jonottamisessa yleensä sovelletaan hyviä jonotustapoja. Pitäisi koskea myös blogistia ja hänen äitiään, etenkin kun kirjoittaa asiasta julkisen blogin otsikolla "Käytöstavat hukassa aikuisilta ihmisiltä".

"Ja eikö niissäkin kuitenkin ole joustolle varaa poikkeustilanteissa?"

Tietenkin poikkeustapauksissa jousto on enemmänkin kun suotavaa, esim. lääkärin vastaanotolla vakavammat tapaukset otetaan jonossa sisään ensimmäisenä.

Mutta siellä pullonpalautusjonossa tuskin oltiin hengenhädässä tai muutenkaan sellaisessa tilanteessa, jossa jonon ohittaminen oli välttämätöntä.

"Ja oliko meidän jonotuskäytännön rikkominen ihan oikeasti se, mihin tässä keississä kannattaa keskittyä?"

Itse asiassa oli, ja viittaan jälleen blogistin antamaan otsikkoon blogilleen, sillä pitäähän hyvän käytöksen koskea myös asian esille nostanutta.

"Vai oliko tarkoituksesi rehellisesti vain saivallerra?"

Ei todellakaan, vaan kiinnitin huomiota siihen, että blogisti syyttää kirjoituksessa muita huonosta käytöksestä, kun tilanteen pani alulle itse blogisti huonolla käytöksellään.

Jos saivarrella olisin halunnut, olisin nostanut esille kysymyksen, miksi ryhmänne ainoa mies, poikaystäväsi, ei reagoinut jonossanne takana olleen tönäisyyn vaan antoi äitisi hoitaa haukkumisen. Vai oliko niin, että poikaystäväsikin tajusi, että tämä paikan tarjoaminen ei tainnut nyt mennä oikein hyvien tapojen mukaan kun te ensin kassikaupalla(itse totesit) palautitte pullojanne ja kun koko sen ajan takananne vuoroaan odottanut mieshenkilö luuli, että hän vihdoinkin pääsee palauttamaan omansa, ryhmän naiset päättivätkin takana olevasta jonottajasta huolimatta vetää välistä ja tarjota vuoroa toiselle henkilölle.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #94

Eli on saivartelua. Tule valittamaan, sitten kun minun käytöksessäni on oikeasti jotain motittavaa.

Ja mun äiti on kiitosta vaan aikuinen ihminen joka ei tarvi miehiä puolustamaan itseään.
Äitini oli tapahtuman päähenkilö: se joku pyysi vieressä ollutta naista lopettellessamme siihen toimivalle koneelle, tuli tönäistyksi ja kertoi miehelle mikä toiminnassa meni vikaan.

Ihan hitusen seksistinen asenne sulla täällä...

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #96
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En toistaiseksi ole kokenut suoranaista kärryllä taklaamista, mutta kassajonossa on kyllä tultu akillesjänteille niin että soi. Prisman kärry onkin juuri sopivan korkuinen osuakseen nilkkoihin - onneksi olkoon suunnittelijalle. Tuosta saat, senkin hidastelija!

Tähän mennessä ainoa kerta, kun olen ollut todistamassa ostoskärryn kaatumista myymälässä, oli omien lasteni ylikierroksille päässyt market-hurjastelu. Tiukassa mutkassa "purkkiorja" ei kyennytkään tasapainottamaan tarpeeksi, ja koko höskä rojahti kyljelleen. Henkilövahingoilta vältyttiin, eikä kärrykään hajonnut, mutta hirvittävä rämähdys käänsi kaikkien asiakkaiden katseet perhettäni kohti. Sorry, vielä näin 20 vuoden jälkeenkin!

Olisiko ostoskärryllä törmäily ilmiönä sukua ns. tieraivolle (road rage)? Joskus ajoneuvo tekee selväjärkisestäkin aikuisesta primitiivisen pedon.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ihan hyvä havainto! Ehkä sen ei tarvi olla ostoskärryä isompi ajoneuvo, että tulee sellainen olo, että voi tehdä mitä vaan ajoneuvon suojista.
Veikkaan nimittäin, että tuskin kumpikaan näistä olisi tullut käsin tönimään. Tai no, joku kevyt kosketus olkapäälle esimerkiksi ensimmäisessä keissä olisi vielä ollut asiallisuuden rajoissa, vaikka en tykkääkkään että vieraat koskevat, ja silti "anteeksi, voisitko väistää" olisi ollut kohteliaampi tapa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Samaa mieltä. Kärryillä tönijät ovat potentiaalisesti samoja ihmisiä, jotka roikkuvat peräpuskurissa maantiellä. Kärsimättömyys moduloi idiotismia.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Huonosti käyttäytyvät ja ajattelemattomat ihmiset ärsyttävät suunnattomasti. Eniten mue risoo se ettei vanhaa sääntöä juurikaan enää kunnioita - ulos tulevat ensin ja sitten vasta sisälle. Tapahtui tämä sitten joukkoliikenteessä tai kaupan tai kahvilan ovella. Kiireisillä idiooteilla kun on tarve päästä sisään tilaan jonne ei välttämättä mahdu ennenkuin ulostulijat tekee tilaa.

Toinen seikka mikä risoo on se että kaupan ovista kuljetaan miten sattuu. Itse olen oppinut että oikealta sisään ja vasemmalta ulos, usein se on vielä merkitty niillää punaisella ja vihreällä joihin jalankulkijatkin törmäävät kadulla kulkiessaan... toisaalta kyllähän ne jalankulkijat kulkee päin punaisia valojakin joten mikäs ihme se on että kaupan ovella toimitaan samoin.

Toisaalta pieniä murheita mutta harmittaa kuitenkin.

Ikävä kyllä sitten on siitä aidosti törkeitä ihmisiä jotka
a) kiilaavat jonon ohi kun on kiire
b) ottavat tavaraa toisten ostoiskärryistä
c) laittavat julkiseen tilaan tullessaan hehtolitran hajuvettä
d) jne, jne... eivätkä ota toista ihmistä mitenkään huomioon.

Itsellenikin on kerran tullut ostoskärryä selkään ja seurauksena oli että tipahdin lattialle tuskasta. On näes kaksi alinta välilevyä litistynyt kasaan ja ajoittain hermosärky on aika "kivaa". Jannu jätti ostoskärryt ja meni kaupasta ulos eikä sitä enää kiinni saatu.

Toinen kiva tapaus vuosien takaa on se kun kerran Itäkeskuksen metrolle mennässäni huomasin naisen kolmen tenavan ja kolmen kauppakassin kanssa aikovan samalla ovelle niin päätin tietenkin avata naiselle oven. Onhan se myös hyvien tapojen mukaista. Nainen siitä sitten päätti alkaa solvaa minua sovinistisiaksi ja kaiken maailman kivoilla nimityksillä mutta päätin nyt silti pitää ovea auki...

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Lisättäköön tähän vielä ihan ovien edessä tupakoitsijat. Varsinkin sadesäällä on tuskaa kun ilma on raskas ja savu ei meinaa hälventyä, ja sitten ihmiset tupakoivat ihan oven edessä ollakseen sateensuojassa tai täpötäyteen ahdetun bussipysäkin katoksen alla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Komppaan kyllä. Kun olen nyt itse ollut ilman tupakkaa (paria yksittäistä tupakkaa lukuunottamatta) yli puoli vuotta niin tänä aikana olen huomannut, miten karsealta se polttaminen haiseekaan.

En ole silti rohjennut puuttua asiaan, koska omatuntoni ei anna minulle "moraalinvartijan" oikeutta, koska olen saattanut epähuomiossa tuprutella aikanaan itsekin paikoissa, joissa olisi voinut siirtyä hieman toisaammalle. Epähuomiossa siksi, etten ole juuri varta vasten hakeutunut sauhuttelemaan muiden ihmisten keskuuteen, vaikka minulla olisi ollut oikeuskin polttaa juuri kyseisessä paikassa. Enkä nyt laske varsinaisia tupakointipaikkoja.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #81

Tuossa vaikuttaa vielä huumekoiraefekti. Nikotiinin puutteessa elimistö herkistyy tupakansavun hajulle paljon normaalia enemmän. Pakkasella vieläkin enemmän. Tuli asia huomattua viimeksi Suomessa ollessa. Nykyisin kun on taas kosteassa kesäilmassa ympäri vuoden, ja polttelen sen 3 savuketta päivässä (lounaan ja päivällisen jälkeen, ja nukkumaan mennessä) ei toisten tupakointi häiritse juuri ollenkaan. Valkoista Malppia ei kyllä jurikaan täällä polteta ja sen haju on aina kauheaa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #87

Myös hajusteallergikot ovat herkkiä tupakansavulle. Ja niille kaikille reippaasti laitetuille hajuvesille. Ihmiset usein unohtavat ajatella muita hajustevalinnoissa. Esimerkiksi voimakkaantuoksuiset huuhteluaineet on meille hajusteallergikoille kauhistus.

Jukka Mäkinen

Itse asiassa tuohon ostoskärryillä selkään tönimiseltä suojautumiseen on oiva konsti.
Korkeakorkoiset kengät. Ne nostavat sen verran korkeammalle ettei kärry osu enää selkään, vaan ihmiskehon luonnolliseen puskuriin. Pehmeään takapuoleen. Korkkarit jalkaan aina liiteriin mennessä, ja jos sattuu kohtaamaan Rossin Jannen niin hänenkin päivänsä tulee samalla pelastettua tyylikkäästi.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Pitääkin laittaa tilaukseen. Mistähän saisi titaanista tehtyjä korkokenkiä, veikkaan ettei muut kestä allani :) Jos vaikka vetäisi vielä pinkin kokovartalolateksiasun niin näky olisi komia... voisi jopa vetää pisteeksi päälle päivänkakkara-kukkahatun.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Jostain ihmeen syystä kummallakaan meistä ei ollut korkokenkiä jalassa, olimme menossa sinne rakennustyömaalle.... Mutta olisi kai oman elämänsä janrosseja varten pitänyt ihan lidliinkin laittaa korkkarit.

Jukka Mäkinen

Just, turvakengät on valittava työmaan mukaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Avaaja, neiti Huttunen kirjoittaa: "Viereinen kone ei alkanut toimimaan koko sinä aikana kun palautimme omat pullomme, useamman muovipussillisen, joten äitini ehdotti, että vieresen pullonpalauttajan kannattaa varmaan kokeilla juuri käyttämäämme laitetta, koska se kyllä toimi moitteettomasti. Tämä ei kuitenkaan takanamme ostoskärryn ja palautuspullojen kanssa jonottavalle vanhemmalle miehelle käynyt ja hän mielenosoituksellisesti rysätti kärryillä äitiäni selkään."

Tämänkaltainen toiminta on usean nakkikioskiriidan aiheuttaja. Joku tulee kysymään vuorossa olevalta asiakkaalta, josko hän voisi ostaa nopeasti askin tupakkaa - eli ei menisi hampparin grillaamiseksi. Kaupanteko olisi siten nopeaa.

Vuorossa olevalle ei juolahda mieleen totaalisen empatiakyvyn puutteesta johtuen (mitä äitisikin ilmeisesti siis kärsii) sellainen seikka, että tätä pitää kysyä koko perässä olevalta jonolta, että käykö tällainen jonon ohitus heille.

Nimittäin jonon ohitus aiheuttaa viivästyksiä aivan jokaiselle jonottajalle. Se on hyvin moukkamaista ja epäkohteliasta toimintaa kanssaihmisiä kohtaan.

Pullonpalautusjonossa tuli pieni tuuppaisu, nakkikioskijonossa keräillään hampaita kadulta.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Totta on. Hyvään käytökseen kuuluisi ilman muuta huomioida muut kanssaihmisensä kysäisemällä heiltä käykö tällainen jonon ohitus heille. Itsekästä ja rumaa käytöstä. Pyritäänhän liikenteessäkin (liikennemerkein tosin) noudattamaan kaikki tasapuolisesti huomioivia yhteisiä pelisääntöjä. Sellainen "kiilaaminen kielletty" merkki olisi kyllä sopinut pullonpalautusautomaatin kylkeen tässä tilanteessa, mutta luulisi nyt aikauisten ihmisten ymmärtävän. .

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mielestäni ihminen, joka on ollut ensimmäisenä paikalla ei voi määritelmällisesti kiilata.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #84

Mielestäni kärsivällisyys palkitaan, jonottamisessakin (lähes aina)

http://www.youtube.com/watch?v=8ySDi7Qr428

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Siis hetkinen totaalisen empatiakyvyn puutettako ei ole nimenomaan se, että laittaa onnettoman jo pitkää laitteen kanssa riidelleen ihmisen parin pullon kanssa jonon hännille, vaikka hän oli ensimmäisenä paikalla?
Mielestäni tätä ei voi verrata sellaiseen tilanteeseen, missä joku tulee jonon takaa ja haluaisi etuilla, koska hän oli nimenomaan ensimmäisenä paikalla.

Ja oletko ihan varma, että haluat täällä herjata äitini epäempaattiseksi?

Ja eiköhän väkivalta ole aina sen tekijän syy, ei uhrin. Blogissani en hyväksi väkivallan puolustelua sillä perusteella, että syy olisi ollut uhrissa.
Eikä tossa grilliesimerkissäkään ollut mitään aihetta käsirysylle, saahan sitä aina kysyä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sellaista sattuu, että huono onni osuu kohdalle. Jonkun auto saattaa hajota ja vaikka olisikin ollut määritelmällisesti "ensin hajonnut" niin ei se silti oikeuta ohittamaan koko korjausliikkeen jonoa.

Äitisi teki mokan siinä, ettei hän kysynyt koko perässä olevalta jonolta, että käykö tällainen manööveeri. Laitoin sen oikein kursiivilla, jotta neiti Huttusen olisi helpompi oivaltaa, mikä siinä äitisi toiminnassa oli moukkamaista.

Mutta ei sekään ilmeisesti riittänyt vastaanottopäässä ymmärtämään asiaa.

Empatiankyvyn puute = ei ymmärtänyt sitä, miltä tällainen jonon ohitus saattaa niiltä muilta jonottavilta tuntua. Määritelmällisesti ei osaa ottaa muiden tunteita huomioon. Ja juuri näinhän hän tässä toimi.

Olen samaa mieltä väkivallan käyttämisestä, mutta jos avauksen pointtina on aikuisten ihmisten käytöstapojen kadoksissa olo, niin tällainen kiilamismahdollisuuden tekeminen on juuri sitä itseään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #90

Lidlin pullonpalautuslaitteen häiriö ei todellakaan ole kyseisen asiakkaan vika, joten kuinka paljon häntä siitä kuuluisi rankaista?

Oisin kyllä penännyt ennemmin siltä tönijältä empatiakykyä, tai kaikilta niiltä, kenen mielestä pullojaan jo pitkää palauttaa yrittäneen, ensimmäisena paikalla olleen naisen paikka on jonon perällä, siksi, että hänen käyttämä pullonpalautusautomaatti ei toiminut.

Minusta osoitus tunteiden huomioonottamisesta oli ehdottaminen, että hän menisi seuraavaksi. Ettei hänen jo valmiiksi turhautuneena tarvitse pennä parin pullon kanssa pitkän jonon päähän.

Sitä paitsi, pari pulloa lisää ei sitä jonoa ihan hirveästi viivästytä siihen nähden, että me oltiin just edellä palautettu joku neljä muovipussillista.

Ja ainakaan kiilaamisesta ei voi puhua tapauksessa, missä "kiilaaja" olisi ollut ensimmäinen paikalle, eikä jonon takaa tuleva.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #91

Eikä antamani toinen esimerkki auton hajoamisesta ole välttämättä sen kuljettajan vika.

Etkö yksinkertaisesti ymmärrä, että ei tässä rangaistu ketään muuta kuin kaikkia niitä, jotka olivat jo jonottamassa pullojen palautukseen?

Olen nimittäin melko varma, että jos äitisi olisi älynnyt kysyä perässä olevalta jonolta vielä itse palauttaessaan pulloja, että sopiiko se, että viereinen leidi saa kiilata niin mikäli pulloja oli tosiaan vain pari kappaletta niin lupa olisi heltinyt.

Olen samaa mieltä siitä, että parin pennin vuoksi hän olisi voinut vaikka lahjoittaa ne pullot jollekin toiselle jonottajalle, että tässäpä on pieni lahja - minä menen nyt muille asioille.

Mikä siinä siis oli niin ylivoimaisen vaikeata, ettei äitisi suostunut kysymään takana olevalta jonolta, että sopiiko kaikille tämä, mitä hän ehdotti?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #102

"-Tässä bloggauksessa puhuttu uskomattoman kammottava toiminta joka on puheenaiheena oli ostoskärryllä töniminen, ei jonotuskäytännöstä joustaminen poikkeustilanteessa. Tämä on varoitus, seuraava asian esilleottaja saa väliaikasen jäähyn!"

Omapa on valintasi

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #102

Pääsitkös, Henri, banaanisaarille? Katsotaan nyt sitten kortit loppuun saakka, koska näyttää, että neiti Huttusen onnettomuusalttiudessa on geneettinen komponentti.

Erityisesti muita neuvoessa ja muiden huonoon käytökseen puuttuessa kannattaisi olla kohtuullisen tarkka siitä, onko oma empatia ympärisäteilevää vai suuntavahvistunutta siten, että siihen liittyy korkeintaan pari +3dB sivukeilaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olipas viihdyttävä ketju. Mutta voi Saara, Saara, sinua, kun sinä olet aina ja joka asiassa oikeassa.

Sitä nyt vain on huonosti käyttäytyviä ihmisiä. Joko siksi, että he eivät välitä pätkääkään muista, tai siksi, että joskus vain käyttäytyminen ei mene ihan putkeen. Ja vahinkojakin sattuu. Joskus voi jopa vahingon jälkeen olla niin hämmentynyt, että ei saa edes sitä 'Anteeksi' sanaa suustaan. Vahinko sekin.

Itseeni ei kukaan ole kärryillä törmännyt. Siinä auttaa ehkä ulkonäkö, jota voi kuvata, että naiset nauraa, lapset itkee ja koirat haukkuu. Tai sitten olen vain huonomuistinen.

Jonossa olen päästänyt yhden tai kahden ostoksen kanssa liikkeellä olijan ohitseni, joskus. Jos itselläni on ollut kärry täynnä. Ja vain, jos hän on ollut itseäni seuraava. Kauniille naisille ei näin ystävällinen voi olla, koska se voitaisiin tulkita lähentelyksi. Samoin lapsille ja nuorille en ole koskaan ystävällinen, koska kohta jo joku tulee kuitenkin kysymään, että mitä setä aikoo...

Että sitä rataa. Ensisijaisesti kannattaa pitää huolta omasta käytöksestään. Lähtökohtaisesti huonosti käyttäytyvän neuvomisesta ei seuraa kuin riitaa.

Sitä minä en osaa sanoa, miten tuon tupakoinnin ja hajuveden käytön voisi ratkaista kaikkia tyydyttävällä tavalla.

JK. Toivottavasti en koskaan satu päästämään jonossa edelleni naista, joka on lukenut tämän ketjun ja tunnistaa minut...

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Suomessa on järkyttävän huonokäytöksisiä ihmisiä.

Sen huomaa pitkään ulkomailla asuneena ja silloin tällöin Suomessa käydessä.

Onneksi on poikkeuksia.

Negatiivisuus, puhumattomuus ja kohteliaisuuden puute ovat kuitenkin aivan liian usein aivan käsittämättömällä tasolla.

Usein asiakaspalveluammateissa etenkin on ihmisiä, jotka tuntuvat koittavan vyöryttävän pahaa oloaan asiakkaille, ja heistä näkee että he eivät joko pidä työstään tai muuten vain eivät edes yritä olla ystävällisiä ja kohteliaita.

Ehkä se johtuu myös siitä että jotkut asiakkaat ovat ihan mielipuolisia, mutta pitäisi silti tsempata.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Täällä on jo muutamalla ihmisellä ylitetty asiallisuuden rajat. Jos kaikille ei ole itsestäänselvää niin

-Tässä bloggauksessa puhuttu uskomattoman kammottava toiminta joka on puheenaiheena oli ostoskärryllä töniminen, ei jonotuskäytännöstä joustaminen poikkeustilanteessa. Tämä on varoitus, seuraava asian esilleottaja saa väliaikasen jäähyn!
-Tämän blogin aiheena ei myöskään ole äitini luonteen tai terveydentilan spekulointi
-Syy ei ole ikinä uhrissa, vaan väkivallan tekijässä. Blogissani en hyväksy victim blamingiä missään muodossa

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Otan riskin. Olisit sitten otsikoinut: 'Ostoskärryillä töniminen on huonoa käytöstä'.

En kyllä valitsisi sinua kumppaniksi, jos olisin menossa neuvotteluun ns. vaikean asiakkaan kanssa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Saivartelijat voivat miettiä myös tätä:
Pitäisikö mun olla täydellinen ihminen, joka ei ole ikinä mokannut missään, jossa voisin kommentoida näinkin räikeästi oikeudentajua vastaan rikkovaa tapausta?

Muistakaahan vaatia sitten itseltänne myös samaa mitä minulta!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Saara

Luehan, millaista käytöstä nuoret saavat aikaan Tampereella, mutta myös monissa muissa kaupungeissa hällä-väliä tyylillään. Täällä on otettu "tykistö" kayttöön, että jotain järkeä saadaan aikaan.
Alla linkit, jossa kansalaiset ottavat kantaa Tampereen siisteyteen. Pormestarin vastaus tuli tänään.
Tampere alkaa tosissan toimenpiteisiin. Koko koneisto on eilispäivänä briefattu uusiin lääkkeisiin.

En kiellä sitä, että on hyvin paljon sivistymätöntä käytöstä vanhemmilta ihmisiltä. Heidänhän pitäisi olla kasvatusvastuussa.

Kirje Pormestarille:

Pormestari
Anna-Kaisa Ikonen

Meitä on valtava joukko, jotka ovat huolissaan Tampereen tekemättömyyden tilasta, joka koskee siisteyttä.
Asiasta kirjoitellaan, Sasi viimeksi Aamulehdessä niitä ja näitä.
Kuka tekisi oikeasti jotakin asian eteen ennekuin kalliilla hankittu maine tuhriintuu pahasti.
Alla viimeisintä keskustelua Aamulehden blogeissa.

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/bl...
http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/mi...

Terveisin

Heikki Karjalainen
senior adviser, yritysjohto, viestintä

Ps. linkit päivittyvät reaaliaikaisesti.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Kirjoita oma blogipäivitysksesi aiheesta, kiitos.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Saara

Se on tehty, mutta Aamulehteen.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Olisit välttänyt tilanteen tarkastelemalla ensin jonottajien moraalitasoja. Elikkäs tossa on nyt vähän "failed diplomacy check" -makua. Toki, joo, tönäisyt on väärin aina. Mua ei oo kyl koskaan tönitty tollee, mutta mä aina väistelen sivuille ja olen huomaamaton, koska olen nössö. Mutta varmaan myös ihmiset aavistaa, että jos mua aletaan tönimään kärryillä, niin mä kolaan ne kärryt sen tönijän syliin ihan normaalisti.

Huonokäytöksisiä nyt vain on. Nyky-yhteiskunnassa on paljon yksinäisiä, köyhiä ja erakoituneita, ja vielä enemmän noiden pullonpalauttajien seurassa varmaan. Vaikka on mahdollista, että pullonpalauttaja oli vauras ja koulutettu (koulutus ei takaa mitään oikeasti), niin huono käytös on silti peräisin kovenevasta kilpailuyhteiskunnasta, joka korostuu kaupungissa. Jos jäät jälkeen, ei sinua auteta, mutta se pätee läpi koko elämän. Tukiverkon parantaminen tai käytöstavoista saarnaaminen ei riitä. Yhteiskunnan pitää tuntua pehmeämmältä, jotta se heijastuisi käytöstapoihin. Eihän kukaan tuolla tietoisesti kai käytöstapoja opettele, vai opetteleeko? Jonkinlainen heijastuma se on elämäntilanteesta, menneisyydestä ja yhteiskunnasta.

Muuta jonnekin kyläyhteisöön, niissä on hyvät tavat, sillä pienessä yhteisössä ihmisillä on merkitystä toisilleen.

Mutta haluaisin palata tähän pullojen palauttamiseen ihan konseptina, sillä kannattaako se? Jos panteista luovuttaisiin, voisin vain heittää säkin tyhjiä tölkkejä metallinkeräykseen, ja viinipullot menisi oliiviöljypullojen kanssa lasinkeräykseen. Aikaa menisi muutama sekunti muiden roskien ohessa. Muistan kun jätin aamulla pyörännokkaan tyhjiä tölkkejä kassin, jotta voin töiden jälkeen ne palauttaa. Se kassi oli viety kun tulin takaisin. Tämä antoi minulle idean, jota en vielä toteuta, mutta jota voisin: älä palauta niitä tölkkejä. Kolaa ne tölkkisi johonkin penkkaan - kyllä joku vanhus ne sieltä sitten kerää (=eräs legendaarinen lause). Mutta se ei ole kaukana totuudesta, ja siinä oikeastaan auttaisi paikallisia lapsia ostamaan karkkia tai ES:ää, tai jotain kadunmiehiä hankkimaan kaljaa. Mutta kun niitä pulloja palauttaa itse, niin on siellä kadunmiesten ja lasten kanssa samassa jonossa.. Näillä tulotasoilla minulla pitäisi olla mahdollisuus sivuuttaa koko palauttaminen, joten miksi palautan niitä vielä? Tämä on tätä perhanan pula-ajan mentaliteettia, joka tuo vain harmia elämään. Kuka välittää jostain kymmenestä eurosta kuukaudessa? Samahan menisi vaikka Netflixiin! Heitä ne pullot keräysastiaan vaan ja säästä kaikki se vaiva ja töniminen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Kst. pari viestiä ylemmäs. Tämän keskustelun aiheena ei ole jonotuskäytännössä joustaminen poikkeustilanteessa.

Jyrki Karvo

en hyväksy tommoista tönimistä. Toisaalta en hyväksy äitisi käytöstä. Kerrot että useita kasseja palauttitte eli takana oleva joutui jo odottamaan ehkä pitkäänkin. Toki olisi voinut sanoa asiasta eikä töniä. Ja ei äidilläsi mitään oikeuttaa ole kun saa oman homman hoidettua vaikeuttaa muiden asiointia kuten nyt tapahtui...

Toimituksen poiminnat