Saara Huttunen Ei ehkä sittenkään niin vihainen feministi

Opiskelijoiden kehysriihitunnelmat: Ei paljon naurata

Kehysriihineuvotteluissa hallitus on päättänyt poistaa vuokratuen Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätöiltä ja opiskelija-asuntosäätiöltä. Tämä säästää heidän mukaansa 5,9 miljoonaa. Opiskelijoille tämä tarkoittaa nyt jo jatkuvasti nousussa olleiden vuokrien lisänostamisia ja YTHS:n puolella mahdollisesti hinnannousuja, väen vähentämisiä ja näin nyt jo pitkien hoitoonpääsyjonojen pidentymistä.

Samassa uutisessa Ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Piia Kuosmanen sanoo osuvasti:

"Se on tältä hallitukseltä lyhytnäköistä ja huonoa politiikkaa. Tämä on tosi inhottava päätös. Sen likaisuutta lisää, ettei tästä ole ollut aiemmin puhetta".

Kansaa harhautettiin uhkailemalla lapsilisien leikkauksilla, ja niiden kohun alla tehtiin kaikessa hiljaisuudessa päätös, joka vähentää vielä vanhempiakin huonommassa taloudellisessa asemassa olevien tilannetta. Jos näiden suunnittelusta oltaisiin tiedetty, SYL ja yliopistojen ylioppilaskunnat olisivat kommentoineet näitä asioita kannanotoissaan (SYL:n kannanotto, JYY:n kannanotto).  

Kuosmanen jatkaa:

"Asumisen kustannukset ovat jo nyt opiskelijoilla kauhealla tasolla. (...) Kun asumislisä ja opintoraha ovat tällä hetkellä bruttona alle 500 euroa, niin on selvää, kuinka opiskelija-asuntojen vuokrankorotukset vaikuttavat opiskelijoihin."

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi osaa jo ennustaa vuokrannousun:

"Totta kai tämä päätös tulee vaikuttamaan vuokriin. (...) Tämä tuli meille täytenä yllätyksenä, emme ole tähän yhtään varautuneet".

Tietenkään opintoasuntosäätiöiden asuntojen vuokrankorotukset eivät koske pelkästään Helsingin seutua, vaan kaikkia Suomen opiskelija-asuntosäätiöitä. Omasta puolestani harmittaa, että nyt jo tässä kahden vuoden aikana asuessani vuokrat ovat nousseet jo kahdesti. Kortepohjan ylioppilaskylä on nostanut vuokria kustantaakseen asuntojen remontteja. Tämä tuli täytenä yllätyksenä heillekkin. Nyt heidän pitää nostaa vuokria paljon lisää ja mahdollisesti syödä tukien puutteessa myös remontteja varten nostetuista vuokrista.

 

Mutta ei tässä vielä kaikki! Hallitus on päättänyt, että uutta korkeakoulututkintoa varten ei saa lisää opintotukikuukausia. Lienee turha edes kommentoida miten ikävää tämä on niille, jotka haluaisivat opiskella toisen tutkinnon tai vaihtaa alaa. Tämä päätös varsinkin osoittaa miten typeriä ja lyhytnäköisiä päätöksiä hallituksemme tekee. Säästöt tulevat menemään miinukselle, kun kaikki alanvaihtajat opiskelevat toimeentulotuella, joka on muuten pari sataa euroa korkeampi kuin opintotuki.

Jatkossa kannattaa jättää paikka vastaanottamatta jos se ei satu olemaan se ykkösvalinta, koska alanvaihto ei tule olemaan enää helppoa. Ja arvatkaapa joutuuko valtio sitten maksamaan toimeentulotukea ja tekemään syrjäytymisen ehkäisevää toimintaa näitä nuoria kohtaan jotka odottelevat vuoden seuraavaa mahdollisuutta osallistua pääsykokeeseen.

 

Likaista ja lyhytnäköistä peliä, hallitus. Hävetkää.Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Jotu Karjalainen

Eikse nyt riitä että valtio kustantaa yhden ammatin hankkimisen?

Jotain häpyä pitäis tolla vonkumisellakin olla.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ei. Koska nyt on työnantajan markkinat ja hakijoita paljon niin työnantajalla on varaa valita päältä ne, joilla on monta koulutusta yhden sijaan. Plus minkäs sitten teet jos oletkin lähtenyt opiskelemaan ammattia mtiä ei tulevaisuudessa juuri tarvitakkaan. Tai esim. sairastumisen tai onnettomuuden takia et voi työskennellä enää alalla mihin on koulutus.

Lapsilisien 8e leikkauksesta saa vonkua, mutta ei tästä. Se vuokra kuulkaas tulee nousemaan yli 8e/kk ensi kerralla.

Plus tämä on ihan rehellisesti huonoa päätöksentekoa. Kyllä ne oletetut 5.9 miljoonan säästöt äkkiä katoaa kun pitää maksaa toimeentulotukea opiskelijoille, jotka eivät ole oikeutettuja opintotukeen. Ja toimeentulotukea opiskelijoille jotka ovat käyttäneet kaikki tuet ja lainansa vuokran ja elämisen kustannuksiin.

Jotu Karjalainen

Jotain yksilön vastuuta tulisi olla, on ihan hyvä että valtio kustantaa sen ensimmäisen koulutuksen mutta ne seuraavat tulisi kyllä opiskelijan ihan itse maksaa joko osapäiväisellä työnteolla tai lainaa ottamalla.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #5

Niin no entäs ne eteen tulevat tilanteet jolle yksilö ei voi mitään? Esim. juuri nämä onnettomuuden, sairastumiset ja jonkun alan tarpeettoimaksimuuttuminen.
Eivät ne opintolainaakaan saa jotka eivät saa minkäännäköisiä opintotukia. Kenties asuntolainalla tai pikavipillä pitäisi opiskella?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Rahaa riittää kuitenkin gepardihatuille kehitysapuun ja tehottomaan vihreään politiikkaan = tuulivoiman energiatuet.

Asioita täytyisi priorisoida ja lapsiperheet ja opiskelijat ovat mun mielestä tärkeämpiä kohteita kuin tehottoman kehitysavun tai markkinoita vääristävän energiatuen jakaminen.

Sitä saa mitä tilaa kun äänestää vihreitä, kokoomusta, demareita, vasemmistoa, kristillisiä tai vasemmistoa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Vasemmisto sentään näistä ainut, joka lähti hallituksesta eikä hyväksynyt näitä päätöksiä.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Tehän pääsitte äkkiä oppositioräksytyksen makuun :D

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen
Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Lisää rahaa muilta mulle heti! Toki kuulun itsekin tässä häviäjiin, mutta mielestäni on johdonmukaista katsella asiaa objektiivisesti.

"Rahaa riittää kuitenkin gepardihatuille kehitysapuun ja tehottomaan vihreään politiikkaan = tuulivoiman energiatuet."

Ja juurikin näin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

No alotetaampa leikkaaminen vaikka sun tuista jos sulle ei oo suurta tarvetta :) (toisin kuin meille kädestä suuhun opintotuella eläville).

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Opintotukeen kuuluu opintolaina, josta saa lähes puolet anteeksi valmistuttua. Ensi vuodesta alkaen sitä saa 400€/kk, joten opintotukituohta saa yhteensä 900€/kk, josta parisensataa maksetaan takaisin kuukautta kohti. Kumma jos ei tuolla summalla elele muutamaa vuotta.

Sivuhuomautuksena, vasemmistolainen vapaita markkinoita vastustava politiikkahan nämä korkeat elinkustannukset on aiheuttanut. Eli kilpailun rajoittaminen vähittäiskaupassa (ruokakustannukset), kaavoituksessa (korkeat vuokrat), työmarkkinoilla (kouluttamattomalle opiskelijalle ei helpolla löydy työtä). Järkevämmällä politiikalla opintotuen tarve olisi reilusti pienempi.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho Vastaus kommenttiin #14

Vasurithan olivat ylpeitä siitä, että saivat estettyä lukukausimaksut EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille. Tottahan Saaralla sen verran on kansainvälistä solidaarisuutta, että on vähän valmis tinkimään omastaankin, jotta kiinalainen voi opiskella täällä maksutta.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #15

Näitkö jo uutiset? http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/korkea...
Mitäpä tähän sanois? No, tiedettiin etukäteen mitenhän näiden "säästöjen" kanssa tulee menemään. Koska tämä nyt ei varsinaisesti ole kirjoituksen aihe, niin ei niistä sen enempää, mutta näiden maksujen vastustamiselle on myös vahvat ei-taloudelliset perusteet.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #14

Edelleenkään mielestäni laina ei ole tukea, koska maksan sen itse takaisin. Ja ihan itse maksan korotkin siitä lainasta, vaikkei ne mitään suuria ole.
Ja mitenniin saa puolet anteeksi? Kuka saa ja milloin? Ainakaan en ole tälläisestä kuullukkaan vaikka sopona opiskelijoiden toimeentuloasioita on tullut aikapaljon pyöriteltyä.

Nykyinen järjestelmä ei ole vapaa markkinatalous, vaan epäonnistunut yhdistelmä suunnitelmataloutta ja kapitalismia. Ja tämänhetkisestä politiikasta on vastuussa muutkin puolueet kuin vasemmistoliitto.

Kari Ahveninen

Mitäs menitte äänestämään tuollaisen hallituksen virkaansa? Vassaritkin olivat ilolla kiristämässä kaikkea, ja nyt sitten kalikka kalahtaa omaan nilkkaan.
Mutta eikös Vasemmmistoliitto ole ollut kantamassa vastuuta, eikö vain?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Sinne ei päässyt ollenkaan minun viimekertainen ehdokas ja puolueeni ei ole edes hallituksessa enää.

Ei kannata kantaa vastuuta kaikissa tyhmissäkin päätöksissä.

Kari Ahveninen

Tuo sinun olisi pitänyt sanoa jo ennenkuin nykyinen hallitus (joka ei muuta olekaan tehnyt kuin huonoja ja tyhmiä päätöksiä) kasattiin, ja jonne vassaritkin menivät mukaan vastuuta kantamaan.

Nyt on turha mussuttaa kun on jo ns. pissit pöksyssä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hallitus taisi päättää, että toista korkeakoulututkintoa varten ei saa lisää opintotukikuukausia. Sehän ei estä alan vaihtoa, mikäli se tehdään ennen ensimmäisen tutkinnon valmistumista. Riippuu tietysti vähän siitä, minkä muodon tuo jossain määrin epämääräinen päätös käytännössä saa. Todennäköisesti sen jälkeen tullaan kikkailemaan niin, että kahta tutkintoa luetaan enemmän tai vähemmän rinnakkain, mutta se taas on kokonaan oma lukunsa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Alan vaihto pitäisi siis tajuta tehdä ennenkun on käyttänyt kovinkaan monta opintotukikuukautta, koska muuten ne tulee loppumaan uudella alalla varmasti kesken vaikka valmistuisi suunnitellussa ajassa. Ja yleensä ei voi vaihtaa kuin kerran tai kahdesti vuodessa haun yhteydessä.

Lisäksi nykyinen hallitus on jo päättänyt muista seikoista, jotka tulevat hankaloittamaan jatkossa alanvaihtoa.

Veikkaan, että tästäkin tulee vain lisäkustannuksia eikä säästöjä. Ei enää kannata ottaa vastaan mitä vaan paikkaa jonka saa, koska vaihto siihen mihin oikeasti halusi ei välttämättä olekkaan enää helppoa tai edes mahdollista. Näin sitten ihmiset jäävät vuodeksi odottamaan uutta yhteishakua, joko pätkötöissä tai toimeentulotuella olevina.

Toimituksen poiminnat