Saara Huttunen Ei ehkä sittenkään niin vihainen feministi

Eurovaalit ovat tärkeimmät vaalit

Kahvilassa lueskellessani satuin kuulemaan vieressä istuvan ystävysparin keskustelun vaaleista. Toinen keskustelija sanoi, ettei aio äänestää eurovaaleissa, koska ne on aika turhat. Presidentinvaaleissa sanoi äänestäneensä.

En alkanut siinä korjaamaan keskustelijoita, vaan jatkoin lukemistani, joten teempä sen nyt täällä. Eurovaalit ovat tärkeimmät vaalit, kuntavaalit ja eduskuntavaalit toisiksi tärkeimmät ja presidentinvaalit lähes merkityksettömät.

Kuntavaalit ovat tärkeät, koska niissä päätetään kuntalaisten elämään konkreettisesti vaikuttavista seikoista kuten paikallisliikenteen lippujen hinnoista ja kirjaston aukioloajoista. Eduskuntavaaleissa valitaan kansanedustajia vaikuttamaan Suomen sisäiseen politiikkaan, johon kuuluu mm. kuntauudistukset ja valtion budjetti. Eurovaalit ovat kuitenkin kuntavaaleja ja eduskuntavaalejakin tärkeämmät, koska Suomen lainsäädäntö pohjaa suurimmaksi osaksi EU:n lainsäädäntöön. EU päättää isoista ja monista pienistäkin asioista. Eurovaaleissa äänestämällä et vaikuta pelkästään Suomen asioihin, vaan kaikkien EU-maiden lainsäädäntöön.

EU:ssa ehdokkaat eivät ryhmity suomalaisten puolueiden mukaan vaan kansainvälisiin poliittisiin ryhmiin muiden maiden europarlaamentikkojen kanssa. Kannattaa tarkistaa mihin näistä ryhmistä ehdokkaasi puolue kuuluu. Tiesitkö esimerkiksi että Kokoomus on Euroopan unionissa kristillisdemokraatit, ja Keskusta Euroopan liberaalidemokraattinen liitto? Täältä voit tarkistaa tämähetkisten europarlaamentikoiden poliittiset ryhmät

 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Vaikka nää ei oo yhtään niin mediaseksikkäät vaalit kuin presidentinvaalit, niin toivoisin jokaisen yhtään politiikkaan tutustuneen äänestävän. Näissä ei myöskään kannata äänestää läpällä, koska Suomi saa hyvin rajatun määrän ehdokkaita. Niiden on parempi olla hyviä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Suomen vaaleissa valitaan vain edustajat, jotka sitten edustuksessaan toimivat miten toimivat, usein vaalihöpinöidensä vastaisesti. Euroopassa suomalaisten vaikutusvalta voisi olla suurempikin kuin nykyiset vajaat kaksi parlamenttiprosenttia, jos ministerit uskaltaisvat pitää paremmin suomalaisten puolta.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Voisi, mutta eipä se ainakaan äänestämättä parane.

Antti Jokinen

Itse pidän eduskuntavaaleja vielä kuitenkin tärkeimpinä vaaleina. Ensi kaudelle Eu-parlamentin työskentelyn on jo ennustettu halvaantuvan. Mutta tottakai on tärkeää, että Suomi valitsee mahdollisimman hyvät mepit, jotka ajavat Suomen ja suomalaisten asiaa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

:D eduskuntavaalit tosiaan unohtui kokonaan.. voisi muokata tekstiä

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikä ole tärkeimmät! Vuoden 2015 eduskuntavaalit näyttävät Suomen suunnan.

Vaihtoehtoja on tasan kaksi: Jatkaminen Venäjän alusmaana taikka jäsenhakemuksen lähettäminen Naton päämajaan.

Antti Jokinen

Kauheen huono itsetunto joillain.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

EUjäsenyys itsessään irrottaa meidät mukavasti Venäjästä. Itse en kannata Natoon liittymistä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen
Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyllä minä kannatan kirkollisvaaleja. Niissä jaetaan paikat ikuisuuteen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Eikös kaikki pelastu muutenkin jos tajuaa pyytää anteeksiantoa?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La

Ihmiset eivät usein pidä EU:sta, joten äänestämättä jättämisellä boikotoidaan EU:ta..

Vaikka sen boikotoinnin tekisi paremmin äänestämällä.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Eduskuntavaalit vaikuttavat enemmän EU:ssa päätettäviin asioihin, kuin EU-parlamentin vaalit, koska EU:n merkittävimmät päätökset tehdään edelleen Eurooppa-neuvostossa. Siellä taas maita edustavat eduskuntavaalien tulosten pohjalta asemaansa nousseet ministerit. Europarlamentin valta on kyllä vähitellen lisääntynyt, mutta se ei edellenkään ole EU:ssä mikään kansallisiin parlamentteihin verrattava vallankäyttäjä, vaan selkeästi kolmannella sijalla Eurooppa-neuvoston ja komission jälkeen.

Siksi laittaisin itse eduskuntavaalit tärkeimmiksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Vaalien turhuus ei ole mikään syy olla äänestämättä. Se tietty määrä sinne valitaan suomalaisia joka tapauksessa. Sitä suuremmalla todennäköisyydellä näiden joukossa on niitä, joita "kahvilanaapurisi" eivät todellakaan olisi sinne halunneet.

Toimituksen poiminnat