Saara Huttunen Ei ehkä sittenkään niin vihainen feministi

Vastine Laasasen Vastineeseen

Aiempi kirjoitukseni Miksi miesasialiike Suomessa ei aja miesten oikeuksia? sai yllättävän paljon huomiota, ja jutussa mainittu Laasanen kirjoitti myös vastineen blogipäivitykseeni. Tämä on vastine siihen vastineeseen.

Ensinäkin kiitos Laasaselle monien asioiden selvittämisestä. En varsinaisesti ole erityisesti perehtynyt Laasasen tekemisiin ja hän tietää varmasti itse paremmin mitä asioita ajaa. Kuitenkin huomautan vielä, että kirjoitus ei ollut suunnattu henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi ja Laasanen oli esimerkkinä, koska on tullut tunnetuksi internetissä miesten asioita ajavasta kirjoittelusta.

en sen kummemmin ole aktiivinen, jos aktiivisuudella tarkoitetaan ovesta ulos astumista. 

Enpä minäkään ole aktiivinen jos sillä tarkoitetaan internetin ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa. Kuitenkin tulee huomata, että nettikirjottelu on huomattavasti parempi kanava tulla huomatuksi, kuin esim. lappusten jakaminen kadulla. Täällä kirjoitukset ovat luettavissa vuorokauden ympäri omalta koneelta.

Netti on miesasiamiesten lähes ainut kanava saada ääntään kuuluville. "Oikeita" suomalaisia feministejä ei netissä juuri edes näy. 

 Minä olen feministi, minä olen täällä! Olen myös muualla internetissä kirjoittanut jossain määrin feministisiä kirjoituksia (tässä blogikirjoitus vuodelta 2010 vähän pienemmälle ja asiaan perehtymättömämmälle yleisölle http://pulina.fi/2010/11/mina-ja-feminismi/) ja tullut myös potkituksi pois erinäisistä internetyhteisöistä mielipiteitteni vuoksi. Vaan en mä täältä silti lähde kulumallakaan vaikka kuinka keittiöön käskettäis :) En sitten tiedä haluttiinko tuolla vihajata, että minä en ole "oikea" feministi. Empä tiedä mitä se "oikean" feministin määritelmä sitten vaatii.

Mutta miten niin internet on lähes ainut kanava? Mikä estää miesasialiikettä julkaisemasta omaa lehteään? Feministeilläkin on Tulva. Mikään ei myöskään estä ketään tekemään tieteellistä miestutkimusta, Jyväskylässäkin sukupuolentutkimuksen laitoksella tehdään miestutkimusta. Lisäksi, Laasanen itsehän on mediassa paljon näkyvissä ollut miesten asioita ajava toimija. Ainakin sinun äänesi on ollut kuuluvissa myös muualla kuin blogikirjoituksissa. Toimintasi vaikuttaa jossain määrin aktiiviselta.

Lisäksi tuo ei ole mikään thyväksyttävää syy yrittää siirtää keskustelu naisten ongelmista miesten ongelmiin vaikka tämä nimenomaan oli vastaus väitteeseeni: "En usko olevani ainut, joka on huomannut tendenssin, että kun pyritään keskustelemaan jollain yleisellä foorumilla naisten (tasa-arvo-)ongelmiasta, keskusteluun ilmestyy heti "entäs miesten ongelmat?"-puheenvuoroja." Ei ole mikään oikeutus yrittää tukahduttaa feminististä keskustelua internetissä sillä verukkeella että feministeillä on muitakin julkaisukanavia ja miesaktivisteilla ei (varsinkin kun niitä voi itse luoda).

Mielenosoitusten puute Suomessa johtuu luultavasti siitä, että (1) isän oikeudet ovat monissa muissa maissa paljon huonommat kuin Suomessa, (2) Suomi ei ole oikein mielenosoitushenkinen maa ja (3) maskulistinen miesasialiike on vain muutaman vuoden vanha. 

Minusta se on kaikenkaikkiaan vain harmi. Vaikka isien oikeudet Suomessa ovat huomattavan paremmin kuin monessa muussa maassa, silti on paljon parantamisen varaa minkä puolesta voisi nousta barrikaadeille. Suomi ei todellakaan ole radikaalin toiminnan maa. En tiedä mitään muuta edes jossain määrin feminististä mielenilmausta viimevuosilta kuin lutkamarssin. Radikaalifeminismikään Suomessa ei ikinä ollut kovinkaan radikaalia. Ehkä suomalaisille luonnollisempi toiminnan tapa on kirjoitella kotona nettiin.

Minä lienen se äänekkäin miesasiamies 

Ja kuitenkin kiistit tuolla aiemmin aktiivisen toimijuutesi. Ehkä sitä asemaa mielipidejohtajana kannattaisi käyttää tehokkaammin ja puhua mediassa enemmän nimenomaan miesten tasa-arvo-ongelmista eikä keskittyä feministien kritisointiin.

Omalta kohdaltani voin sanoa, että en tee mitään miesten tasa-arvo-ongelmille siksi, että en oikeastaan osaa edistää mitään asiaa poliittisesti. Vaikka olisin kuinka oikeassa, näytän saavat 90 % ihmisistä vastaani, media mukaanluettuna. 

Näytät kokoajan kiistävän oman tietämyksesi ja oman toimijuutesi, vaikka samalla myönnät olevasi Suomen äänekkäin miesasiamies. Ehkä sitä voisi edistää myös jollain muulla tavalla kuin valtiollisessa politiikassa toimimalla. En minäkään yleensä internetissä hyvää vastaanottoa saa konsensuksesta poikkeavine mielipiteineni. Se on se taakka mitä pitää kantaa jos haluaa puhua asiasta mihin uskoo ja haluaa ihmiset kyseenalaistamaan yhteiskunnan normeja ja odotuksia. Ja tuskin sinä tosielämässä sen enempää vastustajia saat kun mitä olet jo internetissä sannut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Atte Virtanen

Tulva-lehti <3
- valtiorahoitteinen lehti, jossa kehotetaan ampumaan miehiä

Mitä mieltä sinä feministinä olet, kummalla sukupuolella asiat ovat tässä valtiossa huonommin?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Jaa. Ehkä se on Suomessa jokseenkin fifty-fifty. Meidän ongelmamme ovat lisäksi jokseenkin pieniä (mutta ei niin pieniä etteikö niistä aina voisi ja kannattaisi pitää meteliä) verrattuna esim. arabimaihin missä naisia kivitetään jos kehtaavat tulla raiskatuksi.

Susanna Kinnunen

Nyt on sitten pantava rasti seinään. Feministi, vihervasemmistolainen ja kohtuullisen realistinen käsitys maailmasta.

Henri Kangas Vastaus kommenttiin #8

Tässä on todennäköisesti joku catch-22. Tai sitten Huttunen ns. esittää. Jos feministi, kohta rupeaa kuitenkin tulemaan jotain elitistisiä Moilas-älyttömyyksiä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #11

Ei sultakaan kauheen helpostitulkittavaa kommenttia irronnu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Huttunen: - "Jaa. Ehkä se on Suomessa jokseenkin fifty-fifty."

Tilanne Suomessa on kuitenkin se, että laissa on määrätty miehille enemmän velvollisuuksia kuin naisille. 6 - 12 kk pakkotyö asevelvollisuuslain muodossa koskee vain miehiä. Jos miehet eivät suorita laissa määrättyä velvollisuuttaan, heidät heitetään vankilaan. Naisille ei ole mitään vastaavaa lakisääteistä velvollisuutta. Fifty-fifty? Ihan todellako?!

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #15

Sanot että tilanne ei olisi läheskään tasan, mutta keksit vain yhden esimerkin.

Atte Virtanen Vastaus kommenttiin #18

Asevelvollisuus on räikein tasa-arvo- ja ihmisoikeusrikkomus valtiossamme. Naisille ei ole olemassa mitään vastaavaa. Tilanne ei siis ole lähelläkään tasan.

Mutta olet ehdottoman oikeassa siinä, että valittaminen siitäkin on aika pientä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Niin, siis lainsäädännössä on vain yksi kohta, joka yleensäkään syrjii sukupuolen perusteella, ja se kohta syrjii miehiä. Lainsäädäntö on minusta niin paljon kaiken muun yhteiskuntaan vaikuttavan yläpuolella, että sen painoarvo on valtavan paljon suurempi kuin minkään muun yksittäisen tasa-arvoon vaikuttavan asian.

Toki voi olla niin, että joku maksaa eri palkkaa tai vähättelee mielipiteitä sukupuolen perusteella, ja se on tietysti väärin, mutta silloin on kuitenkin kyse vain yhdestä yksittäisestä typeryksestä. Kerta kaikkiaan toiselle tasolle syrjintä viedään, kun se kirjataan lakiin. Erityisen yököttävää on, että se tapahtuu maassa, joka on virallisesti ilmoittanut tavoitteikseen sukupuolten välinsen tasa-arvon.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #22

No. Minä en edelleenkään kannata pakollista asevelvollisuutta. Jos et keksi mitään uutta sanottavaa niin lopetan vastailun.

Käyttäjän TeroLeikkil1 kuva
Tero Leikkilä Vastaus kommenttiin #23

Niin, vai avaisitko silmäsi ja hyvänä ihmisenä näkisit, että Suomessa on erityistä tarvetta miesten tasa-arvon ajamiselle ja ryhtyisit feminististä maskulistiksi?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #49

Minun suurempi mielenkiintoni on tällä puolella ja olen kyllä tässäkin kirjoituskessa ehdottanut nykyistä vahvempaa ja näkyvämpää miesasialiikettä. Mutta se asia jääköön jonkun muun kuin minun hoidettavaksi.

Taisto Merilä

Ensinnäkin, pyydän etukäteen anteeksi alentuvaa kommenttiani kaikilta keskusteluun osallistuvilta, ja varsinkin niiltä, jotka ovat laajasti perehtyneet asiaa koskevaan aineistoon, puolin ja toisin.

Omien kokemuksieni ja muiltakin kuulemieni tietojen pohjalta ihminen kuvittelee olevansa viisaimmillaan noin 21 v. iässä.

Joillakin se ikä on edessä ja toisilla kaukana takana.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Huhu. Onneksi en kuvittele olevani viisas.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hienoa Saara kirjoituksesi oli tuosta Laasasen teksteistä. Mutta se ei sisältänyt yhtään omaa ajatusta. Olisi hienoa jos toisit esiin jotain, mitä sinä ihan itse olet mieltä mistäkin esim. vaikkapa sukupuolten tasa-arvosta tahi ministeriön tasa-arvoyksiköstä jossa on pelkkiä naisia.

Mitä mieltä olet esim. seuraavista asioista: Naiset eivät ole tasa-arvoisia ennen kuin he pääsevät samoin ehdoin kuin miehet savusukeltajiksi, roska-auton kuljettajiksi, hävittäjälentäjiksi, rajavartijoiksi, laskuvarjojääkäreiksi, kaivosporareiksi, suuryritysten johtajiksi, viemärisukeltajiksi ja jne.

Entäpä ajatus, että naiset eivät koskaan alistu mihinkään tasa-arvoon, koska silloin menetettäisiin liikaa omaa etua?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Varmaan seuraavassa kirjoituksessa kirjoitan naisasiaakin. Ajattelin ensi kerralla kirjoittaa siitä miksi naiset vihaavat feministejä.
Ainakaan sellasesta saavutetusta edusta kun kehon itsemääräämisoikeudesta en ole lopumassa vaikka laasaslaiset väittäisivät sen johtavan miesten epätasa-arvoon.

Tapio Ahti

Kirjoitat sen verran kiihkottomasti ja järkevästi, että toivon kaikkea hyvää ja jaksamista.

Toimituksen poiminnat